Print this page

7,5 εκ. ευρώ/χρόνο θα πληρώσουμε για τους 10 τόνους πλαστικών που δεν ανακυκλώνουμε!

March 19, 2021 2610

Ανακοίνωση του Συλλόγου Τεμπλονίου με αφορμή ρύθμιση που περιλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών και κατατέθηκε στη Βουλή. Σύμφωνα με αυτή θεσπίζεται ένας νέος πόρος για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της Ε.Ε  ο οποίος ορίζεται σε 0,80 ευρώ/κιλό πλαστικών που η κάθε χώρα δεν ανακυκλώνει.  Συνολικά φόρο 800 ευρώ για κάθε τόνο πλαστικών που δεν ανακυκλώνεται θα πρέπει να καταβάλλουν από φέτος όλες οι χώρες της ΕΕ. Αυτό συνεπάγεται ότι η καθυστέρηση της Ελλάδας να προχωρήσει σε αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης θα «μεταφραστεί» σε περίπου 60 εκατ. ευρώ/έτος για τα επόμενα χρόνια.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Τι δεν καταλαβαίνεις ???
«Φόρο» 800 ευρώ για κάθε τόνο πλαστικών που δεν ανακυκλώνεται θα πρέπει να καταβάλλουν από φέτος όλες οι χώρες της ΕΕ. Αυτό συνεπάγεται ότι η καθυστέρηση της Ελλάδας να προχωρήσει σε αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης θα «μεταφραστεί» σε περίπου 60 εκατ. ευρώ/έτος για τα επόμενα χρόνια. Η σχετική ρύθμιση περιλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών, που κατατέθηκε στη Βουλή. Όπως αναφέρει, θεσπίζεται ένας νέος πόρος για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της Ε.Ε ο οποίος ορίζεται σε 0,80 ευρώ/κιλό πλαστικών που η κάθε χώρα δεν ανακυκλώνει.(Πηγή: Εφημερίδα «Καθημερινή»)
Στην περίπτωση του νησιού μας σε κανονικές περιόδους η ετήσια παραγωγή αστικών στερεών αποβλήτων σε όλη την Κέρκυρα ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 67000 τόνους. Από αυτούς περίπου 14% είναι τα πλαστικά, δηλ67000τόνοι Χ 14%=9380 τόνοι πλαστικού Χ 800€=7.500.000 εκατομμύρια ευρώ περίπου ο φόρος που θα κληθούμε να πληρώσουμε αν συνεχίσουμε όπως σήμερα να παράγουμε σύμμεικτα απορρίμματα.
Αντίθετα τις τελευταίες μέρες ακούμε για <<μεταφορά σύμμεικτων>> (που δεν γίνεται....) και πανηγυρίζουμε για δημοπράτηση ενός εργοστασίου μηχανικής διαλογής με ορίζοντα τριακονταετίας......
Η πληροφόρησή μας που προέρχεται από χώρες τις ΕΕ που λειτουργούν τέτοιου είδους ΜΕΑ αλλά και από αυτές που ήδη υπάρχουν στην χώρα μας λέει ότι σε τέτοια εργοστάσια μηχανικής διαλογής εξ αιτίας του ότι επεξεργάζονται σύμμεικτα απορρίμματα (σαν και αυτό που σχεδιάζουν για την Κέρκυρα) δεν προκύπτουν καθαρά υλικά ανακύκλωσης με αποτέλεσμα να αφήνουν μεγάλα ποσοστά υπολείμματος…….
Αν δούμε το παράδειγμα της λειτουργίας του εργοστασίου της Ηπείρου το παραγόμενο υπόλειμμα για ταφή ανέρχεται σε ποσοστό του 40% των εισερχόμενων απορριμμάτων χωρίς να λαμβάνονται υπ όψιν τα οργανικά. Σημειωτέον δε ότι στο υπόλειμμα αυτό το μεγαλύτερο μέρος -πάνω από 50%- είναι πλαστικά.
Αξίζει εδώ να υπενθυμίσουμε για πολλοστή φορά ότι μόνο με ξεχωριστά ρεύματα συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών από Διαλογή στην Πηγή έχουμε υψηλής καθαρότητας υλικά σύμφωνα με την οδηγία 851 της ΕΕ που έχει ενσωματωθεί στον νέο ΕΣΔΑ.
Αν αναλογιστεί κανείς τι ακριβώς επικρατεί στην διαχείριση των απορριμμάτων αυτή τη στιγμή στο νησί μας θα είναι σε θέση να βγάλει τα συμπεράσματά του.
Και επειδή η κλεψύδρα ήδη μετράει αντίστροφα με ότι αυτό συνεπάγεται, η τοπική αυτοδιοίκηση Α βαθμού - Δήμος και Β βαθμού - διαβαθμιδικός ΦΟΔΣΑ θα πρέπει να ενημερώσουν με στοιχεία για τα εξής:
Α) Η Δήμαρχος να ενημερώσει για το τι προτίθεται να κάνει άμεσα έτσι ώστε να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων και απροετοίμαστοι σύμφωνα και με τις τελευταίες εξελίξεις.
Β) Ο ΦΟΔΣΑ να δώσει στην δημοσιότητα τα τεχνικά χαρακτηριστικά του εργοστασίου που δημοπρατείται έτσι ώστε να μάθει ο Κερκυραϊκός λαός ακριβώς περί τίνος πρόκειται…….

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.