• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Πολιτισμος

Φωτό Πάνου Λάμπρου Φωτό Πάνου Λάμπρου

"Στον τόπο" - Ένα κείμενο του αξέχαστου Σεραφείμ Κοβάνη

April 11, 2021 525
"Στον τόπο" 
 
Ένα κείμενο του αξέχαστου Σεραφείμ Κοβάνη* που έφυγε από τη ζωή στις 16 Νοέμβρη 2020 (Δείτε περισσότερα πατώντας ΕΔΩ)
 
Μεθυσμένος ο γερο Αρβανίτης. Γιόρταζε στο καταχείμωνο την προσωπική του γιορτή στο μαγαζί του Γκανά μέρα μεσημέρι. Η ζωή θα ήταν φτωχή χωρίς τις γιορτές. Στριμωχτήκαμε κι εμείς δίπλα στα βαρέλια και βλέπαμε.
Όλα καλά. Τα κεράσματα πέλαγος. Το νταούλι έπαιρνε παρουσίες. Ο χορός αλώνι της ψυχής. Κι ο ζουρνάς έφτανε τα πράγματα στα άκρα. Μέχρι που γύρισε ο σκοπός. Τότε μέσα στην αρβανίτικη χλαγοή ο γέρος έφερε τα χέρια του στην έκταση σα για να σηκωθεί και να πετάξει. Και φώναξε στον πρώτο του χορού: "στον τόπο"! Ακούστηκε σαν ιαχή, όπως λέμε Όλε! Χορέψανε ώρα πολλή στον τόπο. Κι ήτανε σαν να βίδωναν το κορμί τους στο χώμα για να μείνουν εκεί, παραδομένοι στη χαρά της γιορτής μακριά από τον κάματο και της ζωής το φαρμάκι.
"Στον τόπο" σημαίνει να βρεις το δρόμο του Άτλαντα, να βρεις δύναμη, μπορεί και υπεράνθρωπη, που χρειάζεται για της ζωής τον αγώνα.
"Στον τόπο" δεν είναι πόζα, φιγούρα χορού, είναι ταμπάνι, άνοιγμα δρόμου, άνοιγμα χέρσου τόπου για να χωρέσει η φύτρα, για να μπορέσει ο πρόσφυγας να σταθεί, να ρίξει ρίζα ο άνθρωπος ο περαστικός.
Μα κι όταν "στον τόπο" μείνει υπερασπιζόμενος ελπίδες και δικαιώματα "τόπο χλοερό" του υπόσχονται. Είναι φαίνεται ο τόπος προϋπόθεση ζωής.
Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, στέκεται, κάθεται και εξωτερικοί χώροι
 
Το κείμενο και η φωτό από τα νεανικά χρόνια του Σεραφείμ δημοσίευσε η σύντροφός του Ηλέκτρα Κωνσταντινίδου στο FACEBOOK
 
Δυο λόγια για τον Σεραφείμ Κοβάνη
Ο Σεραφείμ από μικρός μπήκε στα βάσανα, στο μεροκάματο. Πολύ γρήγορα συνειδητοποίησε την ανάγκη της κοινής δράσης, τη συνδικαλιστική αρχικά και στη συνέχεια εντάχθηκε στη νεολαία της εποχής εκείνης, τους Λαμπράκηδες και έκτοτε μετείχε ενεργά στην Αριστερά, την ΕΔΑ. Μετά τη διάσπαση του ΚΚΕ, τάχθηκε με την ανανεωτική αριστερά, εντάχθηκε στο ΚΚΕ-εσωτερικού και μέσα από τις οργανώσεις του, με τη δράση του και τις πολιτικές του απόψεις, αναδείχθηκε σε καθοδηγητικές θέσεις. Ο Σεραφείμ ήταν πάντα ανοιχτός στις νέες ιδέες, διάβαζε και αναζητούσε απαντήσεις πέρα από την επιφανειακή προπαγάνδα. Ο Σεραφείμ με πυξίδα τις αρχές της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς πορεύτηκε σε όλη του τη διαδρομή, τη δύσκολη και αρκετά δύσβατη πορεία αυτής της Αριστεράς που αντιμετώπισε πολλές προκλήσεις, με κριτική στάση. (Από την "ΕΠΟΧΗ")
 
 
 
 
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search