• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Πολιτισμος

Λαζαρέτο – η ιστορική εκκρεμότητα του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας

June 26, 2021 2683

 

 Κείμενο: ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΑΓΙΩΤΑΤΟΣ


Στα πλαίσια της δικηγορικής μου ιδιότητας συνάντησα τυχαία, σε μια υπόθεση που μου ανατέθηκε, τη διάταξη του άρθρου 36 του ν. 4049 /2012. Το κείμενό της παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το νησί μας διότι μεταβιβάζει την πλήρη ιδιοκτησία (πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή είναι η “τεχνική” ορολογία) ολόκληρης της ιστορικής νησίδας Λαζαρέτο στο δήμο Κερκυραίων (πλέον Δήμο κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων).

Δεν υπάρχει καμία προϋπόθεση, κανένα “παραθυράκι”, κανένα νομικό ανάχωμα στην εφαρμογή αυτής της διάταξης προς όφελος του δήμου κεντρικής Κέρκυρας.

Το μόνο που θα χρειαζόταν για την εφαρμογή της είναι η τυπική καταχώρηση στο Κτηματολογικό γραφείο Κέρκυρας στον αριθμό κτηματολογίου του Λαζαρέτο (ΚΑΕΚ 240540201001/0/0) αποσπάσματος της απόφασης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) Α.Ε., με την οποία υποχρεούται με αυτό το άρθρο να μεταβιβάσει την κυριότητα του Λαζαρέτο στο Δήμο μας.

Συνεχίζοντας την έρευνά μου στα αρχεία του Κτηματολογίου διαπίστωσα όμως ότι η κυριότητα του Λαζαρέτο παραμένει μέχρι σήμερα για κάποιο αξιοπερίεργο λόγο στο Ελληνικό Δημόσιο το οποίο το έχει μεταβιβάσει στην ΕΤΑΔ Α.Ε.

Αναζητώντας την ύπαρξη ίσως σχετικών αποφάσεων δημοτικού συμβουλίου κ.λπ. διαπίστωσα ότι σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το 2020 είχε συζητηθεί θέμα που αφορούσε το Λαζαρέτο, δυστυχώς όμως όχι αυτό που περίμενα. Σε εκείνη τη συνεδρίαση του 2020 είχε συζητηθεί η συνέχιση της παραχώρησης χρήσης του Λαζαρέτο στο Δήμο κεντρικής Κέρκυρας από την ΕΤΑΔ Α.Ε. και είχε παραβλεφθεί πλήρως από όλες τις παρατάξεις οιαδήποτε αναφορά στην ύπαρξη ή εφαρμογή της επίμαχης διάταξης του άρθρου 36 του Ν. 4049/2012 και στην μεταβίβαση της κυριότητας του Λαζαρέτο στο Δήμο.

Άρα παραμένει μέχρι σήμερα η ιστορική εκκρεμότητα του Λαζαρέτο.

Μια απλή καταχώρηση στο Κτηματολόγιο, την οποία εύκολα δύνανται να πράξουν οι συνάδελφοί μου που υπηρετούν το Δήμο ως νομικοί του σύμβουλοι, θα διόρθωνε αυτή την παράλειψη.

Έστω και μετά από εννιά χρόνια από τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της επίμαχης διάταξης του άρθρου 36 του ν. 4049/2012.

Πρέπει να γίνει άμεσα αυτή η τυπική καταχώρηση στο Κτηματολόγιο, όπως ορίζεται στο άρθρο αυτό, χωρίς άλλη καθυστέρηση. Γιατί στους πονηρούς καιρούς που διανύουμε δεν υπάρχει περιθώριο για ιστορικές εκκρεμότητες. Ειδικά όταν έχεις να κάνεις με την ΕΤΑΔ Α.Ε., που ήδη έχει δώσει δείγματα γραφής για τον τρόπο που αντιμετωπίζει ιστορικής σημασίας μνημεία (βλέπε περίπτωση Αχιλλείου) και που ως προτεραιότητά της έχει την “αξιοποίηση” δια της εκποίησης σε ιδιώτες.

Όχι, δεν αρμόζει τέτοια τύχη στο μαρτυρικό Λαζαρέτο!

Πρώτη δημοσίευση: CorfuPress.com
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΑΓΙΩΤΑΤΟΣ
*Eίναι δικηγόρος

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search