• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Πολιτισμος

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

31 Αυγούστου 1944: O βομβαρδισμός του Χλωμού

August 30, 2021 4312

 

Τρεις νεκροί, δυο τραυματίες και δεκάδες σπίτια κατεστραμμένα. Για ένα ραδιόφωνο...

Οι αλλεπάλληλες ήττες των δυνάμεων του άξονα σε όλα τα μέτωπα δείχνουν ότι πλάστιγγα γέρνει υπέρ των συμμάχων, αλλά μέχρι την τελική νίκη το τέρας του ναζισμού τρέφεται με ανθρώπινες σάρκες και ποτίζεται με ποτάμια αίματος. Οι θηριωδίες τους τελευταίους μήνες ατελείωτες με χωριά να καίγονται και χιλιάδες άμαχοι να εκτελούνται. Στην Κέρκυρα οι Γερμανοί έχοντας συμπληρώσει 11 μήνες κατοχής μετά την απόβαση στις 24 Σεπτέμβρη 1943 δε θα διστάσουν να διαπράξουν ένα ακόμα έγκλημα πολέμου αφήνοντας το θανατηφόρο αποτύπωμα του και στα χωριά της Νότιας Κέρκυρας.

Σαν σήμερα η απόβαση των Γερμανών στον Άι – Γιώργη το '43! - CorfuPress.com

Στις Αργυράδες και συγκεκριμένα στο Κατωχώρι, ένα φυλλάδιο αντιστασιακών οργανώσεων που πέφτει στα χέρια των Γερμανών στις 30 Αυγούστου θα είναι η αιτία για συλλήψεις 14 ατόμων που οδηγήθηκαν στην Άη Γιάννη, όπου στρατοπέδευαν οι Γερμανοί. Από εκεί μεταφέρθηκαν στις φυλακές της Κέρκυρας για ανακρίσεις. Οι Γερμανοί αναζητούσαν εκτός των άλλων και ένα ραδιόφωνο.

Ο αείμνηστος Νεκτάριος Καλούδης στη «Φωνή των Αργυραδιτ’ων», αρ. φ. 38, Ιούλιος - Αύγουστος 1998 αναφέρεται στον Δημήτρη Γκίνη που διάβαζε σε μια ομάδα συγχωριανών το ημερήσιο δελτίο ειδήσεων του ΕΔΕΣ. Μαζί με τον Δημήτρη Γκίνη συνελήφθησαν οι αδελφοί Μιλτιάδης και Γιώργης Ζερβός, ο Θόδωρος Κουλούρης (Κορωνιού), δάσκαλος, ο Κώστας Καββαδίας Τσουλιάτη, ο Γιώργης Καββαδίας (Κουτσού), ο Κώτσος Καββαδίας (Μιχαηλάκη), ο πρώην δήμαρχος Γιώργης Γκίνης, ο Θεόφιλος Πανδής (Σπυρίδωνος). Σε βάρος των συλληφθέντων δεν προέκυψαν στοιχεία και αποφυλακίστηκαν.

Οι Γερμανοί είχαν πάρει πληροφορία από καταδότη, περαστικό από το χωριό ότι στο Χλωμό υπήρχε ραδιόφωνο και ο διοικητής τους με συνοδεία πήγε στον Χλωμό και έδωσε προθεσμία 24 ωρών για να το παραδώσουν, Ο Νεκτάριος Καλούδης στη «Φωνή των Αργυραδιτών», αρ. φ. 42, Μάρτιος - Απρίλιος 1999 αναφέρεται ονομαστικά και στον κάτοχο του ραδιοφώνου που τελικά αρνήθηκε να το παραδώσει και παρέμεινε άγνωστος στους Γερμανούς.

Τις 31 Αυγούστου 1944 απομεσήμερο οι ναζί έστρεψαν τις κάννες των πυροβόλων προς τον Χλωμό και τον κανονιοβόλησαν, όπως αναφέρει ο Πορφύριος Οδ. Πανδής στο βιβλίο Βιώματα και μνήμες από τα χρόνια της κατοχής (Εκδ. Σύλλογος των εν Αττική Αργυραδιτών 2020).

Από τα πυροβολεία που ήταν εγκατεστημένα στον Αη Γιάννη Αργυράδων εξαπολύουν συνολικά 11 οβίδες. Οι Χλωμιάτες αλλόφρονες, τρέχουν να προστατευτούν στις χαράδρες, στις σπηλιές και σε άλλα απρόσβλητα σημεία στους γύρω λόφους του χωριού. Σύμφωνα με μαρτυρίες, η πρώτη οβίδα πέφτει στο βουνό του Ταξιάρχη, η δεύτερη στο πλύμα και η τρίτη στο Πανωχώρι, όπου είχαμε τρεις νεκρούς και μια τραυματία. Οι υπόλοιπες οβίδες αστοχούν, διαγράφουν τροχιά πάνω από το χωριό και πέφτουν στην θάλασσα της Μεσογγής, στου Κατελάνου και στην Αγία Πελαγία.

Μετά τη λήξη του βομβαρδισμού οι κάτοικοι έντρομοι βγαίνουν από τα καταφύγια τους για να περισυλλέξουν και να θρηνήσουν τους νεκρούς τους.

Οι τιμημένοι μας νεκροί είναι :

1) Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΛΗΣ του Χρύσανθου και της Ευφροσύνης ετών 25, γεννημένος στις 8-6-1919

2) Η ΛΑΒΡΑΝΟΥ ΕΛΕΝΗ του Σπυρίδωνος και της Ανδρονίκης, το γένος Κωνσταντίνου Αυθίνου, ετών 24, γεννημένη στις 10-4-1920.

3) Η ΑΥΓΟΥΣΤΗ ΕΙΡΗΝΗ του Αθανασίου και της Θεοδώρας, το γένος Καββαδία, σύζυγος του Ιωάννη Αυγούστη, ετών 62, γεννημένη στις 2-4-1886.

Τραυματίες :

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΣΟΥΚΙΑ του Θεόδωρου και της Γεωργίας, σύζυγος Ανδρέα Μαρκάτη, απώλεια οφθαλμού : Γεννήθηκε στις 21-1-1930 και απεβίωσε στις 8-1-2004.

ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΜΠΑΛΗΣ, πατέρα του αδικοσκοτωμένου Κωνσταντίνου Μπαλή, τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι. Οι πληροφορίες από το άρθρο του Σπύρου Τσουκιά «31/6/1944 Οι Γερμανοί βομβαρδίζουν τον Χλωμό», (Η Φωνή των Αργυραδιτών, αρ. φ. 152, Ιούν. - Αυγ. 2019)

Νικολέττα Γ. Καββαδία

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search