• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Βόρεια Κέρκυρα

Η Κασσιόπη και το αρχαίο κάστρο των Ανδηγαυών ιπποτών - ΒΙΝΤΕΟ

September 08, 2021 657

Στη βορειοανατολική πλευρά της Κέρκυρας υπάρχει ένα αλλοτινό παραδοσιακό ψαροχώρι που ακούει στο όνομα Κασσιόπη και που με την πάροδο του χρόνου εξελίχθηκε σε ένα δημοφιλές και πολυσύχναστο τουριστικό θέρετρο του νησιού.

Το γραφικό λιμανάκι της έχει διατηρήσει το παλιό του κύρος με το έντονο ψαράδικο χρώμα, σε μια σύγχρονη εποχή όπου τα καταστήματα τουριστικών ειδών, τα μπαρ, τα καφέ, αλλά και τα εστιατόρια κάνουν την εμφάνισή τους περιμετρικά αυτού, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στους διάφορους τουρίστες που κατακλύζουν το μέρος. Όσο για τις παραλίες της, βραχώδεις και αρκετά μικρές με βότσαλο και πεντακάθαρα γαλαζωπά νερά, μοιάζουν κρυμμένες γύρω από το ακρωτήρι, σε μέρη που κυριολεκτικά είναι απομονωμένα και αθέατα στο γυμνό μάτι, όπως η Μπαταριά, το Κανόνι αλλά και ο Καλαμιώνας.

Η Κασσιόπη είναι χτισμένη πάνω στην αρχαία πόλη, ενώ κατά την αρχαιότητα «κατοικήθηκε» τόσο από τον Νέρωνα, ο οποίος λέγετε ότι παρακολούθησε ένα θεατρικό έργο στο θέατρο της εποχής, όσο και από τον Αντώνιο και την Κλεοπάτρα, οι οποίοι έμειναν στην Κασσιόπη λίγο πριν από την ναυμαχία του Ακτίου, που υπέστησαν καταστροφική ήττα.

Όμως η Κασσιόπη φαίνεται να διαδραμάτισε έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην ιστορία του νησιού, εξ’ αιτίας κυρίως της γεωγραφικής της θέσης πάνω στο θαλάσσιο πέρασμα μεταξύ της Κέρκυρας και της Αλβανίας, η οποία φαίνεται στις μέρες μας από τα εντυπωσιακά ερείπια του Βυζαντινού κάστρου που έχει θέα στο λιμάνι.

Η οχύρωση του λιμανιού, τον 13ο αιώνα, οδήγησε εκ νέου στο χτίσιμο του κάστρου από τους ιδιαίτερα σκληρούς Ανδηγαυούς ηγεμόνες της Κέρκυρας (1267-1386), με ενδιάμεσα παρατηρητήρια, έτσι ώστε μπορούσαν να γίνονται με γρήγορους ρυθμούς οι ανταλλαγές μηνυμάτων. Όμως το φρούριο καταστράφηκε από τους Βενετούς, οι οποίοι έχτισαν ένα νεότερο δικό τους πάνω στον λόφο. Μάλιστα, το κάστρο της Κασσιόπης θεωρήθηκε ως ένα από τα τρία ισχυρότερα κάστρα του νησιού, αποτελώντας ένα πολύ σημαντικό αμυντικό τρίγωνο, και μαζί με αυτό στο Γαρδίκι στα νότια της Κέρκυρας και το Αγγελόκαστρο στα βορειοδυτικά, διασφάλιζαν την άμυνα του νησιού πριν από την Ενετική περίοδο.

Κατά τους αρχαίους χρόνους, στην Κασσιόπη υπήρξε επίσης το ιερό του Δία, εκεί όπου βρίσκεται χτισμένη από τον 16ο αιώνα η τοπική εκκλησία της Παναγιάς της Κασσωπίτρας και γιορτάζεται από τους ντόπιους στις 15 Αυγούστου, με πανηγύρι στο λιμάνι, φαγητό, αλλά και παραδοσιακά Κερκυραϊκά τραγούδια και χορούς.

Με στοιχεία από το newsbomb.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search