• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Βόρεια Κέρκυρα

Σοφρίτο, η απόλυτη παραδοσιακή συνταγή της Κέρκυρας

November 28, 2021 5924

Από Μαρία Θεοχαρίδου

 

Το σοφρίτο είναι ένα από τα παραδοσιακά φαγητά της Κέρκυρας μαζί με την παστιτσάδα και το μπουρδέτο. Η ονομασία του πιάτου προέρχεται από τα ιταλικά So fritto που σημαίνει τηγανισμένο ελαφρά, λέξη που υπήρχε κατά την Ενετοκρατία.

Είναι ένα παραδοσιακό φαγητό με βάση το μοσχαρίσιο κρέας και βελούδινη λευκή σάλτσα που σερβίρεται με πατάτες τηγανητές ή μακαρόνια ή ρύζι.

Υλικά:

1 κιλό μοσχάρι (στρογγυλό ή κιλότο ολόκληρο)
1 ποτηρι λάδι
2 κ.σ. καλό ξύδι
Μισή κούπα λευκό κρασί
6 σκελίδες σκόρδο
1/2 ματσάκι μαιντανό (ψιλοκομμένο)
Αλάτι
Πιπέρι

 

Εκτέλεση:

Κόβουμε το κρέας σε φέτες περίπου ενός εκατοστού και τις χτυπάμε πολύ καλά, ενναλακτικά λέμε να μας το κάνει ο κρεοπώλης μας. Τις αλατοπιπερώνουμε και τις αλευρώνουμε αφού πρώτα τις έχουμε ταμπονάρει καλά χωρίς να πλύνουμε το κρέας.

Σε χαμηλό τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και όταν αρχίζει να καίει ρίχνουμε τις φέτες μια μια ίσα να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές και τις βγάζουμε σε άλλο σκεύος.

Στο ίδιο λάδι που σοτάραμε το κρέας βάζουμε τα σκόρδα κομμένα στα τέσσερα και το μαϊντανό να μαραθούν για 3-4 λεπτά. Προσοχή: Να μην τα τσιγαρίσουμε πολύ γιατί καίγονται. Μπορούμε να ζεστάνουμε νέο ελαιόλαδο με τα υλικά μας και όχι το ίδιο αν δε θέλουμε να βγει βαρύ το φαγητό μας αλλά χάνεται η νοστιμάδα.

Σβήνουμε το μείγμα με το ξύδι και το κρασί και το αφήνουμε να πάρει μια βράση και στο τέλος ρίχνουμε με δυο ποτήρια νερό. Τοποθετούμε μέσα στο μείγμα το κρέας και το αφήνουμε να σιγοβράσει για μισή ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και η σάλτσα να αρχίσει να πήζει.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε corn flour να δέσουμε τη σάλτσα του σοφρίτο μας αν δεν καταφέρουμε να δέσει μόνη της. Δεν ανακατεύουμε το κρέας για να μην καταστραφεί. Γυρνάμε κυκλικά την κατασαρόλα μας για να μην κολλήσει.

Το σοφρίτο σερβίρεται ζεστό με το συνοδευτικό που επιθυμείτε.

ΠΗΓΗ: travelstyle.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search