• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Βόρεια Κέρκυρα

Βαλανειό: Ένα όμορφο χωριό της Βόρειας Κέρκυρας με ιστορικές ρίζες στον 14ο αιώνα - ΒΙΝΤΕΟ

January 08, 2022 1613

 

          Το Βαλανειό είναι ένα μικρό χωριό της βόρειας Κέρκυρας τετρακοσίων περίπου κατοίκων. Απέχει 28χλμ από την Πόλη της Κέρκυρας και μπορείτε να το επισκεφθείτε ακολουθώντας τον δρόμο προς την παραλία της Ρόδας .Το Βαλανειό πρέπει να χτίστηκε γύρω στο 1400μχ . Τα ντοκουμέντα του ιστορικού Αρχείου της Κέρκυρας μαρτυρούν την μακραίωνη ύπαρξη του.

Οι Βασιλάκηδες , οι Κρασάκηδες, οι Χαρτοφύλακες , οι Ράδοι είναι μερικές από τις πιο παλιές οικογένειες του χωριού ενώ άλλες, εξίσου παλιές έχουν χαθεί τα ονόματά τους, όπως οι Ανυφαντήδες, οι Καλούδηδες, οι Μάρτες καθώς και η οικογένεια του Καλοπροσκύνη. Οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού θα πρέπει να ήλθαν μετά το 1390 μχ. δηλαδή κατά την Δεύτερη Ενετική περίοδο. Τότε και κυρίως μετά το 1453 μχ έχουμε μαζικό εποικισμό του νησιού κυρίως από πρόσφυγες περιοχών που περνούσαν στον έλεγχο των Οθωμανών (Πελλοπονήσιοι, Κύπριοι, Κρήτες και Ηπειρώτες).

Το όνομα

Το όνομα του Βαλανειού λέγεται ότι προέρχεται από την λέξη Βαλάνειο που χρησιμοποιούσαν οι Ρωμαίοι για τα λουτρά. Ωστόσο κατά μια άλλη άποψη γνωστού Κερκυραίου ιστορικού, ίσως να προέρχεται από την Βαλανιδιά και τούτο διότι η περιοχή, πρίν φυτευτούν οι Ελιές, ήταν γεμάτη Βαλανιδιές. Τα Βαλανίδια δε στην παλαιά μας γλώσσα λέγονταν Βαλάνεια.  Η πρώτη άποψη ισχυρίζεται ότι τον καιρό των Ρωμαίων υπήρχε ένα Ρωμαϊκό λουτρό στις όχθες της Μαυρολίμνης, δηλαδή κάπου ανάμεσα στο Βαλανειό και στους Κυπριανάδες. Η Μαυρολίμνη όντως αναφέρεται σε ιστορικά ντοκουμέντα και λέγεται ότι θα πρέπει να έπεσαν σε κάποια εποχή τα αναχώματα και να έφυγαν τα νερά προς το Ρικίνι και το Λιβάδι. Αν αληθεύει κάτι τέτοιο τότε ίσως είναι περισσότερο πιθανό να υπήρχαν Ρωμαϊκά λουτρά και από εκεί να πήρε το όνομα του το Βαλανειό.

Μελισσούδι

            Το Μελισσούδι είναι ένας από τους πιο σημαντικούς χείμαρρους της βόρειας Κέρκυρας. Πηγάζει κάπου μεταξύ Σγουράδων και Ζυγού. Από εκεί κυλάει προς τα δυτικά, περνώντας από την μίνι κοιλάδα που σχηματίζεται ανάμεσα από την λοφοσειρά του Παλαιόκαστρου και το υψίπεδο της Πυλίδας. Στη συνέχεια στρέφεται προς τα βορειοδυτικά με κατεύθυνση το Ρικίνι. Εκεί ενώνεται με άλλα δύο ρέματα. Το ένα έρχεται από τα ανατολικά και πηγάζει από κάπου στην περιοχή Ομαλής - Σγουράδων. Το άλλο έρχεται από δυτικά, από κάπου στο Δροσάτο. Ενισχυμένο λοιπόν το Μελισσούδι βαφτίζεται Τυφλοπόταμος και συνεχίζει την ρότα του μέχρι τις εκβολές του, στο Σιδάρι.

Στα χνάρια τση μούλας

 

Αναζητώντας τα χνάρια τση μούλας.

Λίγο έξω από το Βαλανειό με μέτωπο προς νότο. Στο βάθος το υψίπεδο της Πυλίδας. Στη βόρεια πλευρά του Μελισσουδίου, λίγο όξω από Βαλανειό, εκτείνεται κατά τον άξονα ανατολής – δύσης μια σειρά λόφων. Τσι κορυφές αυτής της λοφοσειράς στεφανώνει ένας τυπικός, για το Κορφιάτικο τοπίο, ελαίωνας εξοπλισμένος με τις οχτιές του, τις σκάλες του, τα δίχτυα του και τα όλα του. Στις πλαγιές και στα χαμηλά των λόφων βασιλεύουν, πλάι σε τρεχούμενα νερά, περνάρια, βελανιδιές καθώς και κυπαρίσσια. Όλα αυτά δημιουργούν φυσικά το κατάλληλο στέκι για διάφορα μέλη τση κορφιάτικης πανίδας. Κυρίως κοτσύφια και κίχλες που φτερουγίζουν τριγύρω φλυαρώντας διαρκώς.

Ανηφορίζοντας προς το Παλαιόκαστρο

Η διαδρομή που διασχίζει την βόρεια πλευρά της λοφοσειράς κατηφορίζει δίπλα από τον βραχοστόλιστο ελαιώνα. Στα αριστερά της σκάει μύτη, κάποια στιγμή, ένα ρέμα που του κρατούν παρέα αρκετές βελανιδιές. Κάπου εδώ μπορεί κανείς να ακολουθήσει έναν ανηφορικό χωματόδρομο προς τα δεξιά. Αυτός οδηγεί στην τοποθεσία ‘Παλαιόκαστρο’ όπου φημολογείται ότι ορθώνονταν ο πύργος τσ' αρχοντοπούλας.

          Οι Άγιοι Θεόδωροι

Πρόκειται για την κορυφή ενός λόφου στην καρδιά του ελαιώνα. Το όνομα πιθανόν προήλθε από την ύπαρξη κάποιας μορφής οχύρωσης ή βίγλας σε αυτό το μέρος. Εδώ οι οχτιές ορθώνονται παράδοξα πολλές και τα απλωμένα ελαιόδιχτα, εχτός από τσ’ εγιές, παγιδεύουν και καμιά άτυχη κίχλα απο κάτω τους. Κάτω από την σκιά αιωνόβιων ελαιόδενδρων αναπαύονται τα ερείπια του βυζαντινού ναού των Αγίων Θεοδώρων ενώ τριγύρω είναι σκορπισμένοι λίθοι και κεραμίδια. Πολύ κοντά στον ναό διακρίνονται και τα υπολείμματα μιας λίθινης κατασκευής που θα μπορούσε να αποτελεί θεμέλιο κτίσματος, αφού δεν μοιάζει με μαντρότοιχο και στην θέση αυτή δεν δικαιολογείται η ύπαρξη οχτιάς. Πάντως εμφανή απομεινάρια οχύρωσης δεν υπάρχουν. Ίσως να είναι κρυμμένα στις πέτρες που απαρτίζουν τις οχτιές της περιοχής.

Τση μούλας το πήδημα

 

Η άλλη διαδρομή διατρέχει, μέσα από τον ελαιώνα, τις νότιες πλαγιές τση λοφοσειράς. Ο χωματόδρομος αυτός ακολουθεί την πορεία του δίπλα σε οχτιές και βράχους, υπό την πυκνή σκιά που απλώνουν τριγύρω τα κλαδιά των ελαιόδενδρων. Βράχος ενάντια στην συμμαχία πουρναριών, ελιών, κυπαρισσιών, βελανιδιών. Η κοιλάδα του Μελισσουδίου κοιτώντας δυτικά - νοτιοδυτικά.

Αφήνοντας πίσω φαντάσματα και μύθους ο χωματόδρομος συνεχίζει ενώ τα κλαδιά των ελιών παραμερίζουν αφήνοντας το φως να περάσει. Περνά δίπλα από ένα εγκαταλελειμμένο όχημα και συνεχίζει καθοδική πορεία προς την επόμενη στάση. Πρόκειται για ένα γεφυράκι που περνά πάνω από το Μελισσούδι. Αν δεν κάνω λάθος η τοποθεσία εκεί λέγεται ‘Κρύο Νερό’. Αν κάποιος θελήσει να συνεχίσει από εδώ έχει δύο κύριες επιλογές. Η μία είναι να πάρει ένα παλαιό πέτρινο μονοπάτι που οδηγεί, μέσα από έναν ελαιώνα, στο Σωκράκι. Προφανώς αυτό είναι τμήμα του μονοπατιού που συνέδεε παλαιότερα τα χωριά Βαλανειό - Σωκράκι. Η άλλη είναι να ακολουθήσει έναν δρομο ο οποίος καταλήγει στον ασφαλτόδρομο που ενώνει το Σωκράκι με τον Ζυγό, κοντά στον Άγιο Νικόλαο της Μαυριάνας.

 

Η χορωδία του χωριού, το λεγόμενο «κόρο» όπως αλλιώς το αποκαλούν, είναι μια από τις πιο ξακουστές της Ελλάδα, αφού μετρά αιώνες με τη μουσική τα αυτοσχέδια τραγούδια της.

Πηγές:

Το Βαλανειό θέση και ιστορίαhttp://valanio.blogspot.com

Βαλανειού Τόπος - Μέρος α΄ - β΄corfiatikoanagnosma.blogspot.com

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search