Print this page

Λαϊκή Συσπείρωση Βόρειας Κέρκυρας: Με αφορμή μια συνάντηση χωρίς πρόσκληση, αλλά με μπόλικη ... πρόκληση!

May 15, 2020 524

 

 
 

 

Την Τρίτη 12 Μαΐου ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας πραγματοποίησε στους Ασπιωτάδες συνάντηση με κάποιους αιρετούς και επαγγελματίες της περιοχής της Δημοτικής Ενότητας Αγίου Γεωργίου. Η συνάντηση αυτή έγινε χωρίς συγκεκριμένο κατάλογο αποδεκτών πρόσκλησης (π.χ. προέδρους και μέλη κοινοτικών συμβουλίων, δημοτικούς συμβούλους περιοχής, επικεφαλείς παρατάξεων, προέδρους συλλόγων) και χωρίς γραπτή πρόσκληση αλλά με ειδοποίηση του «ποδιού». Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 5 δημοτικούς συμβούλους της περιοχής (Ρούσσινος, Νικοπάσχος, Κοντάλιπου, Σαούλος, Παπαδάτος) ενημερώθηκε μόνο ο κ. Παπαδάτος που ανήκει στην παράταξη του δημάρχου. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι δεν προσκλήθηκε κανένας επικεφαλής παράταξης ούτε καν αυτοί που κατάγονται από την Δημοτική Ενότητα Αγίου Γεωργίου (Ρούσσινος, Ασπιώτης).
ΑΥΤΗ Η ΚΟΛΩΝΙΑ ΚΡΑΤΑΕΙ ΧΡΟΝΙΑ

Ως ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Βόρειας Κέρκυρας σχετικά με αυτά θέλουμε να επισημάνουμε τ’ ακόλουθα:


Α. Δεν μας εκπλήσσει η αντιδημοκρατική και αυθαίρετη λειτουργία της δημοτικής αρχής. Είναι στο πολιτικό DNA της αντιλαϊκής πιλοτικής, στο DNA του δημάρχου. Ωστόσο ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας, ο κάθε Δήμος, είναι θεσμικός φορέας. Πρέπει να λειτουργεί με θεσμικό και δεοντολογικό τρόπο. Είναι υποχρέωση της δημοτικής αρχής να σέβεται διαδικασίες, φορείς και εκπροσώπους του λαού. Η λογική του «ενός ανδρός αρχή» που χαρακτήρισαν τη θητεία του κ. Μαχειμάρη ως δημάρχου Θιναλίου και νομάρχη Κέρκυρας πριν από 20 χρόνια ανήκουν στην προηγούμενη χιλιετία και τα αποτελέσματά της τα είχαμε «λουστεί».   
Β. Το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο αλλά μέρος μιας απαράδεκτης συνολικής πολιτικής πρακτικής. Θυμίζουμε ότι το τελευταίο διάστημα εκτός από συναντήσεις «ότι να ’ναι» η δημοτική αρχή οδήγησε στην αδρανοποίηση του δημοτικού συμβουλίου για τρεις μήνες και την πραγματοποίηση διαδικασιών παρωδία όπως η από τηλεφώνου διενέργεια εκλογών και συνεδριάσεων σε διάφορα όργανα (π.χ. Σχολικές Επιτροπές).
Γ. Δεν μας απόρησε η μη πρόσκληση των αιρετών της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ στη συνάντηση που έγινε στη ΔΕ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ. Η μη πρόσκληση του δημοτικού μας συμβούλου εκλεγμένου στην περιοχή (Ρούσσινου Αλέξανδρου) και του επικεφαλής της παράταξης (Ρούσσινου Κώστα) είχε στόχο να βγει ο δήμαρχος από τα «δύσκολα».

1. Να μην ζήσει δηλαδή την «πίεση» των ουσιαστικών και τεκμηριωμένων παρεμβάσεων των αιρετών της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ, όπως σε αντίστοιχες συναντήσεις στο πρόσφατο παρελθόν στο ξενοδοχείο «BELLE HELENΕ», στους Καστελάνους και στους Πάγους.

2. Να μη χρειαστεί να εξηγήσει γιατί από τα 2 εκατομμύρια του προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» δεν ενέταξε ούτε 1 (!) ευρώ στη Δημοτική Ενότητα Αγίου Γεωργίου.

3. Να μην υποχρεωθεί να δικαιολογηθεί για την απόρριψη της πρότασης της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ για το «ΦΙΛΟΔΗΜΟ», που ήταν η μοναδική αντιπρόταση που κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μια πρόταση που προέβλεπε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για την περιοχή για έργα οδοποιίας, σχολικής στέγης, δημοτικών κτιρίων, ιατρείων, κτιρίων πολιτιστικών συλλόγων και αθλητικές υποδομές.

4. Να μη χρειαστεί να ψάχνει απαντήσεις για τη στάση του στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο. Σε αυτό και στο πλαίσιο τροποποίησης του τεχνικού προγράμματος η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ζήτησε να ενταχθούν και οι δρόμοι προς την ΤΚ Δροσάτου, η διαδρομή ΤΚ Δάφνης προς Γαβράδες και Χελονάρι, η διαδρομή ΤΚ Αρμενάδων Γούτας προς Αγ. Γεώργιο. Ωστόσο ο δήμαρχος τα απέρριψε τηρώντας σιγή ιχθύος!

5. Να μην αναγκαστεί να φτιάχνει λογύδρια κενού περιεχομένου για τη μη προώθηση της πρότασής μας υλοποίησης άμεσων εργασιών αποκατάστασης ποιοτικής πρόσβασης στην παραλία του Αγίου Γεωργίου από όλους τους κάθετους δρόμους (Ασπιωτάδων, Δάφνης, «Γούτας» Αρμενάδων, «Ανδριαλίτη» Καββαδάδων και Αφιώνα).     

6. Να μην χρειαστεί να απαντήσει σε διατυπωμένες προτάσεις μας που αφορούν τους επαγγελματίες για: 

-  Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους κατάληψης κοινοχρήστου χώρου για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα.
- Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για το επόμενο διάστημα, καθώς και από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία και σήμερα έχουν κλείσει την επιχείρησή τους (π.χ. κυλικεία).
- Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και φόρους (τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, τέλος παρεπιδημούντων, τέλος 0,5%, φόρος ηλεκτροδοτούμενων) για τα καταστήματα και επιχειρήσεις για το διάστημα που παραμένουν κλειστά.
- Άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το Δήμο, επαγγελματιών και ιδιωτών, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών.

    7. Να μην υποχρεωθεί να απαντήσει σε προτάσεις μας για ευάλωτες ομάδες του δήμου μας όπως :
- Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη των ανέργων, των πολύτεκνων οικογενειών και ευάλωτων ομάδων.
- Απαλλαγή από τις χρεώσεις σε νερό όσων διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα.
  8. Να μη δυσκολευτεί να εξηγήσει γιατί στη φάση όξυνσης της πανδημίας:
- Δεν συνεδρίασε ποτέ το Δημοτικό Συμβούλιο για τη λήψη μέτρων
- Δεν είχε εκπρόσωπο στην πολιτική προστασία ο Δήμος
  9. Να μην χρειαστεί να πει γιατί δεν διεκδίκησε τα μέτρα στήριξης για τον κορωνοϊό που του θέσαμε:
- Μέτρα ενίσχυσης των αυτοαπασχολούμενων με ένταξή τους στο αφορολόγητο, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές για την περίοδο Μάρτιος-Ιούνιος.
- Ακύρωση των χιλιάδων απολύσεων και των βλαπτικών μεταβολών σε θέσεις εργασίας.
- Απαλλαγή των πολιτών από χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, παύση διακοπών και επανασυνδέσεις.
- Αναστολή πληρωμών των εργαζομένων και μικρών επαγγελματιών προς το Δημόσιο και τις τράπεζες.
- Κατάργηση των πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και των κατασχέσεων.
- Κατάργηση του ΦΠΑ στα φάρμακα και τα είδη πρώτης ανάγκης.
- Πρόσληψη προσωπικού στο Κέντρο Υγείας Αγίου Αθανασίου για την 24ώρη αναβαθμισμένη λειτουργία του, όπως και των Ιατρείων της περιοχής.
ΤΟΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΝΟΧΟ ΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ Η ΑΙΤΙΑ

Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ είχε έγκαιρα προειδοποιήσει για τις πρακτικές και τις πολιτικές που βιώνουμε σήμερα από τη δημοτική αρχή υπό τον κ. Μαχειμάρη. Δεν είμαστε μάντεις. Αξιολογούμε τις θέσεις και τις πρακτικές διαχρονικά των προσώπων και των δυνάμεων. Είναι σαφής η πεποίθησή μας ότι ο συνδυασμός της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης με αυτήν της δημοτικής αρχής και η αλαζονική και αυταρχική λειτουργία του δημάρχου δεν επιτρέπουν αυταπάτες για βελτίωση των δεδομένων στον τόπο μας.       
ΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΙ ΔΕΝ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΙΩΠΗΛΟΙ

Ως ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ πριν από ένα χρόνο πήραμε την εντολή από το 10% των δημοτών ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ. Οι τρικλοποδιές και ο αυταρχικός κατήφορος της δημοτικής αρχής δεν μας πτοούν. Έχουμε πιο σημαντική πρόκληση. Να ανταποκριθούμε στην απαίτηση του λαού. Να σταθούμε στο ύψος των αναγκών του με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και αγωνιστικότητα. ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ!»

Αχαράβη, 14/05/2020                   
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ
ΡΟΥΣΣΙΝΟΣ ΚΩΣΤΑΣ                                                                                                ΡΟΥΣΣΙΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ                                                                                      ΜΠΑΝΟΣ ΒΑΡΘΗΣ

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.