• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Βόρεια Κέρκυρα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο λιμάνι Αλύπας (7/5)

May 04, 2022 5542
 

Ανάπτυξη για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και όχι για τα κέρδη των λίγων

 

Η λυσσασμένη επίθεση των επιχειρηματικών και τουριστικών ομίλων, των βιομηχάνων, των μεγαλεμπόρων, των εφοπλιστών, των μονοπωλίων γενικότερα της αστικής τάξης της Ελλάδας, των συμμάχων της (ΕΕ-ΝΑΤΟ) και των αστικών κόμματων απέναντι στη ζωή και τα δικαιώματα του λαού δεν έχει τέλος. Ήδη οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος, η τεράστια αύξηση στα καύσιμα, στο ψωμί και σε άλλα βασικά τρόφιμα, η ακρίβεια έχουν λεηλατήσει το μηνιαίο εργατικό-λαϊκό εισόδημα. Τα ψίχουλα που νομοθετεί η κυβέρνηση της ΝΔ όπως η επιδότηση καυσίμων, οι αυξήσεις στο κατώτατο μισθό, δε μπορούν να ανακουφίσουν τα εργατικά-λαϊκά νοικοκυριά.

Ειδικότερα η επίθεση στους βιοπαλαιστές αγρότες – κτηνοτρόφους και αλιείς έχει πάρει σαρωτικό χαρακτήρα. Το αυξημένο κόστος παραγωγής που με τον πόλεμο αυξήθηκε περισσότερο, οι χαμηλές τιμές ακόμη και κάτω του κόστους των αγροτικών προϊόντων που διαμορφώνουν οι μεγαλέμποροι και τα μονοπώλια όπως στο λάδι, η διαχρονική εφαρμογή της ΚΑΠ που στόχο έχει να ενισχύει τις μεγάλες καπιταλιστικές εκμεταλλεύσεις, έχουν οδηγήσει τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι και αλιείς σε μεγάλα αδιέξοδα, βλέποντας τα χρέη τους να αυξάνουν και το εισόδημα να μειώνεται. Τα μέτρα που απέσπασαν οι αγροτοκτηνοτρόφοι με τις πανελλαδικές συντονισμένες κινητοποιήσεις που έγιναν και στην Κέρκυρα δεν αντιμετωπίζουν τα οξυμένα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση με τη συναίνεση και των άλλων αστικών κομμάτων δίνει 4 δις ευρώ για τη συμμετοχή της χώρας μας στις ΝΑΤΟικές δαπάνες κερδίζοντας την πρώτη θέση, ποσοστιαία, στο ΝΑΤΟ. Μπουκώνει με δις και με προνόμια τους εφοπλιστές, βιομήχανους, επιχειρηματικούς ομίλους.

Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και νέα εμπόδια από την παράδοση στο βωμό της ανάπτυξης για τους λίγους, των δημοσίων υποδομών και δημόσιας περιουσίας που φτιάχτηκαν από την φορολογία του ελληνικού λαού. Στην Κέρκυρα έχουμε ως ζωντανά παραδείγματα την ιδιωτικοποίηση του Ερημίτη, του Αεροδρομίου, των λιμανιών Μπενίτσας και Αλύπας Παλαιοκαστρίτσας και τη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση των λιμανιών της Κέρκυρας και της Λευκίμμης.

Στην Αλύπα, αποφάσισαν να παραχωρήσουν 12 θέσεις ελλιμενισμού σε 12 αλιευτικά σκάφη από τον πρώην Δήμο Παλαιοκαστριτών αφήνοντας ακάλυπτα άλλα 12 αλιευτικά, τα οποία αν αποφασίσουν ελλιμενιστούν στο λιμάνι θα πληρώνουν μεγάλα ποσά.

Η εταιρεία που πήρε το λιμάνι της Αλύπας, με πρόσχημα κάποιες εργασίες, έδιωξε όλα τα σκάφη μαζί και τα αλιευτικά από την 1η Μάρτη 2022 και το κλείδωσε. Μετά από τις διαμαρτυρίες των ψαράδων τα σκάφη ελλιμενίζονται στην παρακείμενη αμμουδιά πράγμα επικίνδυνο για την ασφάλεια τους. Οι ψαράδες υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία γιατί αναγκάζονται να μεταφέρουν με βάρκα (!) αλιευτικά εργαλεία, πάγο, ψάρια, καύσιμα.

Επίσης υφίστανται μεγάλη ζημιά οι ιδιοκτήτες τουριστικών σκαφών αναψυχής και εργαζόμενοι σε αυτά. Με το κλείσιμο του λιμανιού ουσιαστικά τους απαγορεύεται οποιαδήποτε δραστηριότητα. Με τον τρόπο αυτό πετάγονται στην ανεργία πάνω από 200 εργαζόμενοι και ιδιοκτήτες σκαφών.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ για την “απελευθέρωση” των λιμενικών υπηρεσιών που διαχρονικά, ανεξαρτήτως του τρόπου υλοποίησης, εφάρμοσαν τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις όσο και η σημερινή της ΝΔ.

Με όποιο περιτύλιγμα επομένως και αν ντύσουν την καπιταλιστική «ανάπτυξη» είτε με το πράσινο “new deal”, είτε με «την ανάπτυξη για όλους», είτε με την «δίκαιη ανάπτυξη», είτε με τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται σε υγεία, παιδεία αλλά και σε άλλους κοινωνικούς τομείς, αυτή θα φέρνει όλο και νέα κτυπήματα στα εναπομείναντα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, μεγαλύτερη εκμετάλλευση, διάλυση των εργασιακών σχέσεων, τσάκισμα των ΣΣΕ, μισθούς πείνας, καταστολή, ανασφάλεια, αβεβαιότητα, φτώχεια, ανεργία και πολέμους για τα κέρδη των λίγων. Γι’ αυτό είναι φιλική μόνο για τους μεγαλοεπενδυτές, τους μεγαλοεργολάβους, που βρίσκουν νέα πεδία κερδοφορίας για τα λιμνάζοντα κεφάλαια τους εξασφαλίζοντας σίγουρα κέρδη και εχθρική για το λαό και τις ανάγκες του.

Τεράστιες είναι και οι ευθύνες της τοπικής διοίκησης (Περιφέρεια, Δήμοι) και όλων εκείνων των δυνάμεων στην Τοπική διοίκηση που στηρίζουν αυτή την αντιλαϊκή πολιτική, την καπιταλιστική «ανάπτυξη».

Απέναντι σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση πρέπει να αντιδράσουμε. Η δίκαιη οργή και αγανάκτηση να γίνει οργανωμένος αγώνας. Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Να κτίσουμε στην δική μας συμμαχία μέσα από τους αγώνες μας ενάντια στο κράτος, τις εκάστοτε κυβερνήσεις, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις (ΝΑΤΟ-ΕΕ) που για τα κέρδη των λίγων καταδικάζουν τους πολλούς σε μια ζωή γεμάτη ανασφάλεια, αγωνία για το μέλλον. Να βάλουμε εμπόδια στην εφαρμοζόμενη διαχρονική αντιλαϊκή πολιτική  διεκδικώντας το δικό μας δρόμο ανάπτυξης, έξω από κάθε ιμπεριαλιστική ένωση, που θα έχει ως μοναδικό κίνητρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών με βάση τον πλούτο που εμείς παράγουμε και τις δυνατότητες που υπάρχουν.

Καλούμε όλες και όλους να δώσουν το αγωνιστικό παρών στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που οργανώνουμε από κοινού το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας, το Σάββατο 07-05-2022 στις 6μ.μ στην Αλύπα Παλαιοκαστρίτσας.

 

Να απαιτήσουμε :

 Το σταμάτημα της ιδιωτικοποίησης των Λιμανιών Κέρκυρας και Λευκίμμης.

 – Την ακύρωση της σύμβασης παραχώρησης σε ιδιώτες των λιμανιών Αλύπας και Μπενιτσών

– Να ανοίξει άμεσα το λιμάνι της Αλύπας για όλα τα σκάφη. Να γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες εκσυγχρονισμού με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση.

– Να αποκατασταθούν με κρατική χρηματοδότηση οι ζημιές και να γίνουν λειτουργικά τα αλιευτικά καταφύγια Αστρακερής, Αυλιωτών, Πεντατίου

– Τα λιμάνια να ικανοποιούν τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

– Ασφαλή και σύγχρονα πλοία που να καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες με φθηνό εισιτήριο και σταθερά δρομολόγια

– Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, χωρίς εργολαβικές και ελαστικές σχέσεις εργασίας για τους εργαζόμενους στα καράβια και στις άλλες εργασίες του λιμανιού. Υπογραφή Συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε όλους τους κλάδους με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και διεύρυνση δικαιωμάτων. Όχι στο αίσχος των ατομικών συμβάσεων.

– Ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες χωρίς επιχειρηματική και εμπορική δράση, να αναπλαστούν με κρατική χρηματοδότηση για αναβάθμιση της αναψυχής και των διακοπών για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα

 

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search