Print this page

"Σφεντονιές": Η στήλη της "Φωνής των Αργυραδιτών"

July 03, 2022 4650

Αναδημοσιεύουμε από τη ¨Φωνή των Αργυραδιτών" αρ. φ. 165(Μαρτ. - Μάιος. 2022) τη μόνιμη στήλη ¨Σφεντονιές" 

 

Σφεντονιές

Του Γιώργου Κ. Καββαδία

Σε επιστολή του Σωματείου Ψυχιατρικού Τομέα ΓΝ Κέρκυρας προς τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ και τον διοικητή του Νοσοκομείου μεταξύ άλλων αναφέρεται: Εργαζόμαστε σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, με πολλά οφειλόμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας. Αιτία, η πολιτική εμπορευματοποίησης της υγείας με τις αλλεπάλληλες μειώσεις της κρατικής χρηματοδότησης που αποτυπώνονται στους ανεπαρκέστατους οργανισμούς των νοσοκομείων αφού υπάρχουν δεκάδες κενές οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων.

Με στάση εργασίας και συμμετοχή στη συγκέντρωση στα γραφεία της ΔΕΗ, οι εργαζόμενοι της Κέρκυρας, μετά από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου και του νομαρχιακού παραρτήματος της ΑΔΕΔΥ, διαμαρτυρήθηκαν  ενάντια στην ακρίβεια και αγώνας για αυξήσεις στους μισθούς. «Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά νοικοκυριά κάθε μέρα που περνάει βυθίζονται στο σκοτάδι, στην ακρίβεια και την ανέχεια, εκτεθειμένοι άλλοτε στο κρύο και άλλοτε στη ζέστη και όλα αυτά για να πλουτίζουν τα αρπαχτικά και οι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Ενέργεια.»

«Σεβασμός στον πλανήτη μας, σημαίνει σεβασμός στα έμβια όντα και τα φυτά, που είναι αλληλένδετα με τη ζωή στη γη, όπως τη γνωρίζουμε, όπως τη βιώνουμε. Η άκριτη ανθρώπινη παρέμβαση, χωρίς καθόλου σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, είναι η αιτία που η κλιματική αλλαγή είναι πια εδώ και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να σταματήσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας στον 1,50 βαθμό Κελσίου. Αν δεν τα καταφέρουμε, θα αρχίσουν πλημμύρες με το λιώσιμο των πάγων, ξηρασίες, που οδηγούν σε ερημοποίηση εύφορων περιοχών και στο τέλος στην εξαφάνιση του ανθρώπου αφού το περιβάλλον της γης θα είναι ακατάλληλο να τον φιλοξενήσει πλέον.» Επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Σύλλογος Φίλων προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας με την ευκαιρία της Ημέρας Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου.

Το Νομαρχιακό παράρτημα ΟΤΟΕ Κέρκυρας σε ανακοίνωσή του τονίζει μεταξύ άλλων:  «Ένα από τα σοβαρά προβλήματα, που έχουν προκύψει στην Κέρκυρα είναι η απόφαση που έχει πάρει η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος να κλείσει το υποκατάστημα της Κέρκυρας μέσα στο 2022. Το κλείσιμο δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στους εργαζομένους δεδομένου ότι θα πρέπει να μεταναστεύσουν όταν υλοποιηθεί αυτή η απόφαση. Το κλείσιμο δημιουργεί  επιπλέον προβλήματα στην τοπική κοινωνία αλλά ιδιαίτερα στις Δημόσιες Υπηρεσίες και τους φορείς της Κέρκυρας, που πλέον θα εξυπηρετούνται από το κοντινότερο κατάστημα της Τράπεζας, που είναι στα  Ιωάννινα.»

Η Πρωτοβουλία Ενάντια στην Ακρίβεια τονίζει ανάμεσα στα άλλα: «Τον τελευταίο καιρό ένας μετά τον άλλο οι πολίτες της χώρας δεχόμαστε το σοκ της παραλαβής του λογαριασμού του ρεύματος. … Η κατάσταση αυτή βέβαια δεν περιορίζεται μόνο στην τιμή του ρεύματος. Αυτή, σε συνδυασμό και με την ανατίμηση της τιμής του πετρελαίου έρχεται να εκτινάξει τις τιμές όλων των προϊόντων. Τα σούπερ μάρκετ και τα μανάβικα έχουν γίνει απλησίαστα. Αν δίπλα σε όλα αυτά βάλουμε και την ακρίβεια λόγω της ένταξής μας στο ευρώ και τα δέκα χρόνια κρίσης και μνημονίων που οδήγησαν στη σημαντική μείωση των μισθών και συντάξεων, δημιουργείται μια κατάσταση πλήρους φτωχοποίησης σημαντικής μερίδας των πολιτών αυτής της χώρας.»

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι με δεδομένη την άρνηση της πλειονότητας του λαού στο ξεπούλημα/ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Λευκίμμης παίζονται σε βάρος του πολλά παιχνίδια. Έτσι πολλοί από όσους έχουν στηρίξει και στηρίζουν την ιδιωτικοποίηση «βγαίνουν στα κάγκελα» για να μην παρασυρθούν από το λαϊκό ρέμα. Τα «μεγάλα λόγια» του Δημάρχου Ν. Κέρκυρας δεν μπορούν να κρύψουν την αμφιλεγόμενη στάση του. Πότε υποστηρίζει το «Όχι στο ξεπούλημα» και πότε το «Ναι» υπό προύποθέσεις για δήθεν «αναπτυξιακό ξεπούλημα». Φαίνεται γενικά ότι στη «γαλάζια πολυκατοικία» έχουν βγει τα μαχαίρια. Έτσι ο βουλευτής Στέφανος Γκίκας πραγματοποιεί αντισυγκέντρωση στις Αργυράδες και γυρίζει όλες τις ρούγες και βαφτίζοντας το κρέας ψάρι σαν του ιερωμένους του Μεσαίωνα διαλαλεί: «Δεν είναι ξεπούλημα, αλλά έργο ανάπτυξης». Ο λαός να πει το μεγάλο ΟΧΙ!

Ακόμα ένα καλοκαίρι με σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα στον κεντρικό δρόμο στις Αργυράδες που προκαλούν κυκλοφοριακή ασφυξία με πολλαπλές αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και την οικονομία του τόπου. Μια εικόνα που και λόγω του τουρισμού εκθέτει διεθνώς το νησί μας. Αναφερόμαστε στην έλλειψη δημοτικού πάρκινγκ στις Αργυράδες. Η αδιαφορία της δημοτικής αρχής χτυπάει κόκκινο. Για λίγα ευρώ, όσα στοιχίζει μια συναυλία στα χωριά της Α΄κατηγορίας του Δήμου οι Αργυράδες στερούνται δημοτικού πάρκινγκ με αποτέλεσμα να υποφέρει από το κυκλοφοριακό πρόβλημα όλη η Νότια Κέρκυρα.

Έχουν το θράσος οι τοπικοί μας άρχοντες να προβάλουν το έργο «ανάπλαση των Αργυράδων» και να καμαρώνουν αναφερόμενοι στην πλακόστρωση μερικών δεκάδων μέτρων στο Πανωχώρι και Κατωχώρι. Και είναι θράσος, γιατί το έργο στο Κατωχώρι έμεινε μισοτελειωμένο και προκαλεί όχι μόνο την αισθητική των κατοίκων και των επισκεπτών, αλλά είναι και επικίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητά τους. Για μεγάλο χρονικό διάστημα παραμένει αυτή η κατάσταση και οι δημοτικοί άρχοντες αντί να ντρέπονται και φροντίσουν για την αποπεράτωσή του, πανηγυρίζουν!

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.