• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Βόρεια Κέρκυρα

Για τη συνάντηση του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ με την υπεύθυνη για θέματα Παιδείας του Δήμου Κέρκυρας

May 26, 2020 4647

ΕΛΜΕ Κέρκυρας

 

 

Για τη συνάντηση του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ με την υπεύθυνη για θέματα Παιδείας του Δήμου Κέρκυρας

Τη Δευτέρα, 25 Μαΐου, το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Κέρκυρας συναντήθηκε με την υπεύθυνη για θέματα Παιδείας του Δήμου Κέρκυρας, Κα Ζερβού, για το φλέγον ζήτημα του προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία, ενόψει και του επικείμενου ανοίγματος των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Είναι η 2η συνάντηση που πραγματοποιείται με την Κα Ζερβού, αφού η πρώτη είχε γίνει πριν το συνολικό άνοιγμα των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην οποία είχε πάλι επισημανθεί το ίδιο ζήτημα με την καθαριότητα και τότε είχαμε λάβει την υπόσχεση, ότι τη Δευτέρα, 18 Μαΐου, θα ήταν όλο το προσωπικό στη θέση του. Δεν ήταν! Από τις 18 Μαΐου μέχρι και την Παρασκευή, 22 Μαΐου, στη συντριπτική πλειονότητα των σχολείων της πόλης, δεν υπήρχε επιπλέον προσωπικό καθαριότητας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν τα σχολεία να τηρήσουν τις οδηγίες υγιεινής του ΕΟΔΥ. Ελλιπές προσωπικό, με 4ωρες συμβάσεις και με συμβάσεις έργου, που δεν επαρκούν για να καλύψουν το πλήθος των σχολείων. Τα «μπαλώματα» με μεταφορά προσωπικού από την Πρωτοβάθμια και τους Παιδικούς Σταθμούς, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν λύση.

Μόλις σήμερα σε κάποια σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εμφανίστηκε επιπλέον προσωπικό καθαριότητας, το οποίο επίσης δεν επαρκεί. Μάλιστα, στην Κα Ζερβού, εκφράσαμε ξανά την άποψη ότι η μεταφορά προσωπικού από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση δεν αποτελεί λύση, πράγμα το οποίο πλέον είναι τελείως ξεκάθαρο, αφού από τη Δευτέρα 1η Ιουνίου, ανοίγουν τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και οι Παιδικοί Σταθμοί. Αυτό σημαίνει, ότι χρειάζεται επιπλέον προσωπικό καθαριότητας τόσο για τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας, όσο και για τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Επισημάναμε ότι αυτή η λύση δεν μπορεί να είναι προσωρινή, αφού και το Σεπτέμβριο, οι συνθήκες επιδημίας θα είναι οι ίδιες, μόνο που τότε θα είναι όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί στη θέση τους, χωρίς άδειες και υπεύθυνες δηλώσεις και οι ανάγκες θα είναι μεγαλύτερες. Η μονιμοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού και η πρόσληψη επιπλέον μόνιμου προσωπικού καθαριότητας, μακριά από συμβάσεις και εργολάβους, είναι η μόνη λύση κάλυψης των αναγκών στα σχολεία! Μέχρι τότε να γίνει άμεσα επέκταση της σύμβασης -σε ώρες και αποδοχές- όλου του προσωπικού καθαριότητας.

Παράλληλα, καλέσαμε το Δήμο, στην περίπτωση που τη Δευτέρα, δεν έχει πάει το απαιτούμενο προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία, να λειτουργήσει τα σχολεία, μόνο για όσες ώρες υπάρχει το προσωπικό, από τη μία μεριμνώντας για την υγιεινή και ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών και από την άλλη πιέζοντας την κυβέρνηση για άμεσα μέτρα και ενίσχυση των Δήμων στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Επίσης, απαιτήσαμε από το Δήμο να εξοπλίσει με κανονικά μέσα ατομικής προστασίας -επαγγελματικές ποδιές, προστατευτικά προσώπου, γάντια- όλο το προσωπικό καθαριότητας κι όχι με τα υποτυπώδη που έδωσε ο Δήμος την πρώτη φορά.

Η Κα Ζερβού από τη μεριά της, αφού μας τόνισε ότι και η ίδια θα ήθελε μόνιμες προσλήψεις αλλά ότι δε γίνεται να γίνουν, λόγω νόμου, έριξε το βάρος της ευθύνης για την καθυστέρηση στη μεταφορά προσωπικού καθαριότητας από την Πρωτοβάθμια στη Δευτεροβάθμια, στις αντίστοιχες σχολικές επιτροπές, οι οποίες άργησαν να βγάλουν τις σχετικές αποφάσεις. Για το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μας είπε ότι σε καμία περίπτωση δε φτάνει το υπάρχον προσωπικό κι ότι η μόνη λύση που σκέφτονται στο Δήμο είναι η άμεση πρόσληψη νέων συμβασιούχων καθαριστριών, με διαδικασίες που θα ξεκινήσουν άμεσα (αύριο), αφού υπάρξει συνεννόηση με την ΚΕΔΕ και το Υπουργείο. Διαδικασίες, οι οποίες θέλουν να έχουν τελειώσει μέχρι την Παρασκευή, 29 Μαΐου, ώστε τη Δευτέρα, 1η Ιουνίου, να είναι όλο το προσωπικό καθαριότητας στη θέση του, σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης!!! Θα επιδιώξει οι συμβάσεις να μη σταματήσουν σε 2 μήνες αλλά να συνεχιστούν και το Σεπτέμβρη, ώστε η έναρξη της σχολικής χρονιάς να βρει έτοιμα τα σχολεία. Για το περιορισμένο άνοιγμα των σχολείων, ανάλογα με το προσωπικό καθαριότητας που θα έχει το καθένα, άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Ως ΕΛΜΕ Κέρκυρας θεωρούμε ότι, όσο καλές προθέσεις και να έχει κάποιος, η πολιτική πραγματικότητα είναι αμείλικτη: Η κυβερνητική πολιτική των περικοπών, της αδιοριστίας, της ελαστικής εργασίας είναι ο κανόνας και η κατεύθυνση που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια και οι Δήμοι δεν ξεφεύγουν από αυτήν την πολιτική, εκτός αν θέλουν να συγκρουστούν. Και η Δημοτική Αρχή της Κέρκυρας δεν έχει δείξει μέχρι τώρα καμία διάθεση για δυναμική διεκδίκηση από την Κυβέρνηση, ακόμα και για τόσο σημαντικά ζητήματα, όπως είναι η ασφάλεια και η υγιεινή χιλιάδων μαθητών και εκπαιδευτικών.

Η ΕΛΜΕ θα συνεχίσει να περιοδεύει στα σχολεία του νομού ενημερώνοντας εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές και ελέγχοντας τις συνθήκες υγιεινής που υπάρχουν σε κάθε σχολείο.

Μετά τη συνάντηση στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας, αλλά και συζητήσεις που έγιναν και θα γίνουν με τους Δήμους Βόρειας και Νότιας Κέρκυρας:

1. Απαιτούμε, εδώ και τώρα:

· Άμεση μονιμοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού καθαριότητας και πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας των σχολείων. Με μεταφορές προσωπικού και με συμβάσεις, απλά διαιωνίζεται το πρόβλημα και δε λύνεται!

· Επέκταση των συμβάσεων με αύξηση στις αποδοχές προκειμένου να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες των σχολείων

· Επαγγελματικά μέσα ατομικής προστασίας σε όλο το προσωπικό καθαριότητας

2. Καλούμε το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας, καθώς και τους Δήμους Βόρειας και Νότιας Κέρκυρας, να λειτουργήσουν τα σχολεία με περιορισμένο ωράριο και μόνο για όσο διάστημα έχουν προσωπικό καθαριότητας, συμβάλλοντας στην προστασία της υγείας μαθητών, εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους.

3. Καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων, να πάρουν αντίστοιχη απόφαση προστατεύοντας τους εαυτούς τους και τους μαθητές τους, στην περίπτωση που τη Δευτέρα δεν έχουν το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας.

4. Καλούμε τους γονείς, τους Συλλόγους Γονέων και την Ένωση Γονέων να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και σε συνεργασία με τους Συλλόγους Διδασκόντων, την ΕΛΜΕ και το ΣΕΠΕ Κέρκυρας, να οργανώσουν τις διαμαρτυρίες τους στους Δήμους και να διεκδικήσουν τις συνθήκες που απαιτούνται για την ασφάλεια των παιδιών μας.

5. Καλούμε τα σωματεία των εργαζομένων -δημόσιου και ιδιωτικού τομέα- να διεκδικήσουν μαζί με την εκπαιδευτική κοινότητα όλα εκείνα τα μέτρα προστασίας που απαιτούνται για την ασφαλή παρουσία εκπαιδευτικών και μαθητών στα σχολεία.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search