• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Βόρεια Κέρκυρα

Και όμως το Kassiopi Project δεν προχωρεί – Αντίσταση στην τσιμεντοποίηση του Ερημίτη

November 02, 2022 906

 

«Επανέρχεται στις «ράγες» της εκκίνησης το έργο της τουριστικής αξιοποίησης έκτασης συνολικής επιφανείας 500 στρεμμάτων στην περιοχή Ερημίτης στη βόρεια Κέρκυρα». Αναφέρουν πρόσφατα ρεπορτάζ.

Η αλήθεια είναι ότι δύο χρόνια μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, τα σχετικά εγκαίνια και προβλέψεις του για το … κάψιμο του η κατασκευή της πολυτελούς τουριστικής επένδυσης και τσιμεντοποίησης του Ερημίτη δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, ενώ  οι νομικές ενέργειες για την  ακύρωση της από το δήμο Βόρειας Κέρκυρας και το περιβαλλοντικό κίνημα της περιοχής συνεχίζονται.

Αντίθετοι με την επένδυση του Ερημίτη όμως δεν είναι μόνο οι τοπικοί σύλλογοι και οι οικολόγοι αλλά και μερικοί πάρα πολύ πλούσιοι ξένοι που έχουν τις βίλες τους στην παρθένα αυτή περιοχή της Κέρκυρας, που είναι μοναδικής ομορφιάς και βιοποικιλότητας. Ένας από αυτούς είναι ο Νατ Ρότσιλντ που έχει ζητήσει από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να τη σταματήσει, εκφράζοντας με έντονο τρόπο την αντίθεσή του μέσω social media αλλά και με άρθρα σε ΜΜΕ.

Όταν ο πρωθυπουργός, πριν από δύο χρόνια, πήγε στην Κέρκυρα για την έναρξη των εργασιών του Kassiopi Project, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια σε αυτό και ο Νατ Ρότσιλντ, χρησιμοποιώντας το hashtag #SaveErimitis στο Twitter, τον χαρακτήρισε «ανόητο» που το υπερασπίζεται.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φτάνει σήμερα στην Κέρκυρα και θα επισκεφθεί τον Ερημίτη. Περιβαλλοντικά ο Ερημίτης είναι μια ολοκληρωτική καταστροφή, γυρίζει την Κέρκυρα πίσω στη μαζική ανάπτυξη τύπου δεκαετίας του 1970 και δεν προσθέτει τίποτα στην τοπική οικονομία. Ο Μητσοτάκης είναι ανόητος που υπερασπίζεται αυτό το έργο», έγραψε ο γνωστός τραπεζίτης στην ανάρτησή του.

Η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας έκτασης των 490 στρεμμάτων στην Κασσιόπη, στην περιοχή του Ερημίτη, και η επένδυση που προωθεί το αμερικανικό επενδυτικό fund στηρίχθηκαν απ' όλες τις κυβερνήσεις από το 2012 και μετά. Ήταν από τους πρώτους διεθνείς διαγωνισμούς που έτρεξε το ΤΑΙΠΕΔ για παραχώρηση δημόσιας έκτασης, η οποία κατακυρώθηκε το 2013 στο fund για 99 χρόνια (δικαίωμα χρήσης επιφανείας) έναντι 23 εκατ. ευρώ.

Το 2017, με νέο διαγωνισμό, το ΤΑΙΠΕΔ, έναντι 2,5 εκατ. ευρώ, παραχώρησε την κυριότητα (ιδιοκτησία) μέρους του ίδιου ακινήτου, όπου θα χτιστούν οι τουριστικές κατοικίες με προτιμητέο τον ίδιο επενδυτή.

Η υλοποίηση της επένδυσης έχει καθυστερήσει κυρίως λόγω των δικαστικών προσφυγών που έγιναν έως το 2019 από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, αυτοδιοικητικών και του περιβαλλοντικού συλλόγου «Ερημίτης Πλους». Μερίδιο στην καθυστέρηση, ωστόσο, έχει και η διαδικασία των αδειοδοτήσεων/εγκρίσεων που απαιτούσε μια τόσο σύνθετη παρέμβαση σε μια περιοχή μεγάλης οικολογικής αξίας.

Η έκπληξη, όμως, έρχεται από τον δήμαρχο Βόρειας Κέρκυρας κ. Μαχειμάρη, ο οποίος είπε στη LiFO ότι «το τελευταίο διάστημα ισχυροί οικονομικοί παράγοντες του εξωτερικού, που έχουν σπίτια στην περιοχή, συζητούν την αγορά της έκτασης από το fund. Το θέμα προχωράει ήσυχα, σοβαρά, υπεύθυνα» μας λέει και συνεχίζει: «Οι άνθρωποι αυτοί αγαπούν την περιοχή, είναι ενάντιοι στην επένδυση και θέλουν να συμβάλουν σε μια λύση οικολογική, σε μια πιο ήπια επένδυση και εγώ, ως δήμαρχος, συναινώ. Προχωρούν οι ίδιοι τις διαδικασίες, εμείς ως δημοτική αρχή απλώς παρακολουθούμε».

Ο Ανδρέας Σάντης επιβεβαίωσε ότι «έχει έρθει ένα γκρουπ τριών-τεσσάρων ανθρώπων που έχουν τις κατοικίες τους στην περιοχή» και έχουν προτείνει να την αγοράσουν, αλλά η πρότασή τους απορρίφθηκε από το fund. «Επανήλθαν δύο-τρεις φορές και καμία από τις προτάσεις τους δεν ήταν συμφέρουσες για το fund».

Οι υποψήφιοι αγοραστές, σύμφωνα με τον δήμαρχο Μαχειμάρη, θέλουν να προχωρήσουν σε ένα μικρότερης κλίμακας έργο: «Να σταματήσει αυτή η επένδυση και να μετατραπεί σε κάτι διαφορετικό. Εμείς δεν διαφωνούμε με τις επενδύσεις», λέει, «αλλά όταν η περιοχή αυτή είναι αραιοκατοικημένη, υπάρχουν κάποιες βίλες, δεν μπορεί να γίνει ξενοδοχείο και μαρίνα δίπλα σε μια λίμνη, βιότοπο ή μεγάλο ξενοδοχείο. Καταστρέφεται έτσι όλο το περιβάλλον. Ο δήμος υποστηρίζει μικρότερης κλίμακας επενδύσεις» λέει και προσθέτει ότι «οι βίλες νοικιάζονται με 40.000-50.000 και αφήνουν δεκαπλάσια χρήματα απ' ό,τι ένα ξενοδοχείο μαζικού τουρισμού».

Τι λέει ο «Ερημίτης Πλους»

Οι αντιδράσεις ωστόσο συνεχίζονται, με τους διαφωνούντες να επιμένουν ότι πρόκειται για μια επένδυση περιβαλλοντικά και οικονομικά επιζήμια.

Για επενδύσεις σε ήπιες και ποιοτικές υποδομές που δεν καταστρέφουν φυσικούς πόρους μιλάει ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ερημίτης Πλους», κ. Δημήτρης Φατήρας. «Έχει αρχίσει μια άλλη μορφή τουριστικής ανάπτυξης σε σχέση με το καταστροφικό μοντέλο του μαζικού τουρισμού της δεκαετίας του '70: με τη βίλα, με την προστασία του περιβάλλοντος, μέσα σε αρτιότητα μεγάλη, από δέκα στρέμματα και πάνω και όλα να αναπτύσσονται μέσα στο ανάγλυφο, στο αμφιθεατρικό της περιοχής μας».

Όσον αφορά τις κοινές επιδιώξεις του περιβαλλοντικού συλλόγου με τα πρόσωπα ισχυρής οικονομικής επιρροής που έχουν πολυτελείς κατοικίες στην περιοχή, ο κ. Φατήρας αναφέρει ότι η στήριξή τους στην ακύρωση της επένδυσης «αποτέλεσε την αφορμή για κάποιους να προσπαθήσουν να αμαυρώσουν τον αγώνα μας».

«Οι άνθρωποι αυτοί ήρθαν και μας βρήκαν στην πορεία. Ο αγώνας μας για τη διάσωση του Ερημίτη ξεκινάει το 2001 και πιο πριν ακόμη, όταν υπήρχαν σχέδια για πλωτό ξενοδοχείο. Το κίνημα τούτο εδώ, ο “Ερημίτης Πλους”, που ξεκίνησε και απέκτησε νομικό πρόσωπο το 2015, για τα ένδικα μέσα έχει μεγάλη ιστορία.  Όλα όσα λέγονται είναι τόσο κούφια που από το ένα αυτί μάς μπαίνουν και από το άλλο μάς βγαίνουν. Η κοινωνία γνωρίζει πάρα πολύ καλά. Δεν μπορεί να μας κατηγορήσει κανένας ότι εξυπηρετούμε συμφέροντα και τον αγώνα τούτον εδώ τον έχουμε στρώσει με πολύ ιδρώτα και πολύ κόπο και θα τον φέρουμε μέχρι το τέλος», δηλώνει.

Τι λέει ο επενδυτής

Ο Ανδρέας Σάντης δηλώνει ότι από την πλευρά τους δεν είναι εκ των προτέρων αρνητικοί σε μια εξαγορά, αρκεί να τους συμφέρει. «Είμαστε ένα επενδυτικό ταμείο. Εάν έρθει κάποιος και φέρει μια σοβαρή πρόταση, η οποία είναι οικονομικά συμφέρουσα για το fund, βεβαίως θα το πουλήσει». Το ενδιαφέρον των ξένων ιδιοκτητών που του έκαναν κρούση, όπως μας εξηγεί, «αφορά επένδυση μικρότερης κλίμακας».

Η συνέχεια στα δικαστήρια

Παρά τις προηγούμενες δικαστικές νίκες των επενδυτών, οι προσφυγές εναντίον τους συνεχίζονται. Εκκρεμεί εξέταση προσφυγής στο ΣτΕ του δήμου Βόρειας Κέρκυρας για την υψομετρική μελέτη της επένδυσης. Αναμένεται επίσης κρίση του Ειρηνοδικείου για την ιδιοκτησία των μονοπατιών που υπάρχουν εντός της έκτασης όπου γίνεται η επένδυση, καθώς ο δήμος επικαλείται τον δημόσιο χαρακτήρα τους.

Υπάρχει ακόμα η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο «Ερημίτης Πλους» στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών στη χωροθέτηση βασικών εγκαταστάσεων της επένδυσης (ύδρευσης, αποχέτευσης, βιολογικού καθαρισμού, σταθμού αφαλάτωσης).

Επίσης, όπως μας ενημέρωσαν, σύντομα θα σταλεί νέο συμπληρωματικό υπόμνημα ως συνέχεια της πρώτης προσφυγής του 2017 από τον περιβαλλοντικό σύλλογο. «Εμείς θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για να σώσουμε τον Ερημίτη. Δεν εγκαταλείπουμε. Ο Ερημίτης είναι ο αιμοδότης της τοπικής ανάπτυξης, της οικονομίας της και της οικολογικής ισορροπία της περιοχής μας», λέει ο πρόεδρος του «Ερημίτη Πλου».

Ούτως ή άλλως το κίνημα για ενάντια στην τσιμεντοποίηση και την καταστροφή του Ερημίτη για την προστασία της δημόσιας περιουσίας πρέπει να πει την τελευταία λέξη.

Με στοιχεία από Lifo.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search