• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Βόρεια Κέρκυρα

Σπύρος Μοτσενίγος: Ο Κερκυραίος μουσικός που είχε στην κατοχή του το χειρόγραφο του Μάντζαρου με τη μουσική του εθνικού ύμνου

February 22, 2023 2741

Ταξίδι σε ασπρόμαυρο φόντο

( ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ)

Ο ΚΕΡΚΥΡΑΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΣΤΗ ΚΑΤΟΧΗ ΤΟΥ ΤΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΜΑΝΤΖΑΡΟΥ ΜΕ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΑΣ ΥΜΝΟΥ

Ο Γιάννης Μπαρδάκης την Τετάρτη στο Agriniowebradio.gr | AgrinioPress

Του Γιάννη Μπαρδάκη*

Η οικογένεια Μοτσενίγου είναι μία από τις ιστορικότερες του νησιού των Φαιάκων με καταγωγή από τη Βενετία και γόνος της ο μουσικός ( τρομπετίστας) και εθνομουσικολόγος Σπύρος Μοτσενίγος.

Είχε γεννηθεί στη Κέρκυρα το 1911 και από μικρός έδειξε τη φλογερή του αγάπη- όπως και κάθε Κερκυραίος άλλωστε- για τη μουσική. Έτσι στα 10 χρόνια του πήρε τα πρώτα μουσικά μαθήματα στη ξακουστή και ιστορική Φιλαρμονική της Κέρκυρας.

Αφήνοντας το όμορφο νησί του ανέβηκε στην Αθήνα και σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών με δάσκαλο τον Φιλοκτήτη Οικονομίδη, αλλά παθιασμένος για περισσότερη μάθηση συνέχισε στο Εθνικό Ωδείο με τον μέγιστο Μανώλη Καλομοίρη.

Έγινε μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και της Λυρικής Σκηνής. Ακόμη διετέλεσε καθηγητής χάλκινων πνευστών στο Ελληνικό Ωδείο.

Σε όλη του τη ζωή ρίχτηκε με μανία στην έρευνα και τη μελέτη της ελληνικής μουσικής, από την εποχή του Μάντζαρου μέχρι το θάνατό του.

Αυτή η αγάπη του είχε αποτέλεσμα να έχει ένα πολύ μεγάλο αρχείο το οποίο δωρήθηκε από την οικογένειά του μετά το θάνατό του στην Εθνική Βιβλιοθήκη και βρίσκεται σήμερα σε ειδική αίθουσά της.

Κύριο έργο του και κόπος ζωής ήταν το βιβλίο του «Νεοελληνική μουσική» που εξέδωσε το 1958 και που περιείχε στοιχεία από τα προεπαναστατικά χρόνια μέχρι την εποχή εκείνη και το έγραψε σε διάστημα 25 χρόνων διατρέχοντας πόλεις και χωριά σε όλη την Ελλάδα.

Το πλούσιο αρχείο του περιελάμβανε: Το χειρόγραφο του Νικολάου Μάντζαρου με τη μουσική του Εθνικού μας Ύμνου, 1.300 έργα ελλήνων συνθετών, 4.000 φωτογραφίες δημιουργών της μουσικής, συλλογές δημοτικών τραγουδιών και πάνω από 2.500 τόμους γύρω από τη μουσική.

Σύζυγός του και συνοδοιπόρος στη μουσική υπήρξε η βιολονίστα Λίτσα ( Αμαλία) Παππά, η οποία είχε γεννηθεί στο Κάϊρο της Αιγύπτου το 1913 και υπήρξε και αυτή εκλεκτό μέλος της μουσικής ελλαδικής σκηνής στο βιολί.

Στο όνομα του συζύγου της καθιέρωσε το σημαντικό «Βραβείο Μοτσενίγου», που απονέμει η Ακαδημία Αθηνών σε ταλαντούχους νέους σολίστ οργάνων.

Πέθανε σχετικά νέος στις 17 Ιανουαρίου 1970 σε ηλικία 59 χρόνων.

Η μουσικοκριτικός Αλεξάνδρα Λαλαούνη στη νεκρολογία της τον χαρακτήρισε ως « Αληθινό άνθρωπο και βαθυστόχαστο μουσικό, ο οποίος αφιέρωσε όλη του τη ζωή στη θεϊκή τέχνη των ήχων, με μια σπάνια για την εποχή μας ανιδιοτέλεια».

Ερευνώντας για μουσικούς με το ίδιο όνομα βρήκα έναν Διονύσιο Μοτσενίγο, αλλά δεν γνωρίζω αν έχει συγγένεια με τον μεγάλο αυτό εθνομουσικολόγο.

Ο Διονύσιος Μοτσενίγος έχει γεννηθεί στη Κέρκυρα το 1969, από μικρή ηλικία έκανε μουσικές σπουδές στη Φιλαρμονική Εταιρία Κερκύρας με δάσκαλό του τον Ι.Π. Αργαλιά και είναι μέλος της Ορχήστρας των Χρωμάτων και Εθνικής Λυρικής Σκηνής και διδάσκει το όργανό του το κόρνο στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας.

 *Ο Γιάννης Μπαρδάκης είναι συνταξιούχος δικηγόρος και εκτός των άλλων έχει συγγράψει το βιβλίο Από το λυκαυγές στο λυκόφως - Ελληνικός κινηματογράφος 1938 - 1958

 

 
 
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search