Print this page

Πορεία προς το Βοριά: Προτάσεις για μέτρα ενόψει της τουριστικής περιόδου στη συνεδρίαση του Δ. Σ. του δήμου βόρειας Κέρκυρας

June 24, 2020 510

Η Πορεία προς το Βοριά, στη συνεδρίαση του Δ. Σ. του δήμου βόρειας Κέρκυρας στις 22/6/2020 έκανε εισήγηση με θέμα COVID-19 Προτάσεις για μέτρα ενόψει της τουριστικής περιόδου

Το σκεπτικό της εισήγησης στηρίζεται στην προσπάθεια αποτροπής εξάπλωσης της πανδημίας στο νησί με τις αφίξεις των τουριστών και στον υπαρκτό κίνδυνο ενός lock down με ολέθρια υγειονομικά, οικονομικά και κοινωνικά αποτελέσματα.

 

Έγινε ομόφωνα δεκτή κατ αρχή, θα ολοκληρωθούν οι δράσεις με συμπλήρωση των προτάσεων που κατατέθηκαν κι από τις υπόλοιπες παρατάξεις. Τις προτάσεις αυτές συμπεριλάβει η διαπαραταξιακή επιτροπή που συστάθηκε για αυτό το σκοπό.

 

Πρόταση απόφασης Δ.Σ.

1. Να ληφθούν σε επίπεδο νησιού μέτρα προληπτικού ελέγχου των εισερχόμενων τουριστών με δειγματοληπτικά tests ούτως ώστε να καταγράφεται διαρκώς η κατάσταση πιθανών κρουσμάτων και σήμανση κινδύνου πριν από πιθανή ανεξέλεγκτη κατάσταση.

2. Η παραπάνω διαδικασία μπορεί να υλοποιηθεί σε συνεργασία με τους υγειονομικούς φορείς του νησιού, τη συνεργασία και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, όπου θα υποδείξουν τον τρόπο της διεξαγωγής των ελέγχων για τη διασφάλιση της επάρκειας των αποτελεσμάτων τους. Κομβικό σημείο είναι ο ρόλος του νοσοκομείου, η αξιοποίηση του μοριακού αναλυτή και η οργάνωση της διαδικασίας.

3. Στήριξη από την πολιτεία των προτάσεων της Ένωσης νοσοκομειακών γιατρών για την επάρκεια του νοσοκομείου και των κέντρων υγείας σε προσωπικό και μέσα για την αντιμετώπιση κρουσμάτων.

4. Απαίτηση στελέχωσης του κέντρου υγείας Αγ. Αθανασίου αλλά και Αγ. Μάρκου που εξυπηρετεί την Β/Α μεριά του Δήμου.

5. Σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής στο Δήμο η οποία:

5.1. Θα καταγράφει την κατάσταση και τα προβλήματα σε συνεργασία με επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς της περιοχής και θα κάνει επιπλέον προτάσεις.

5.2. Θα έρχεται σε επαφή με τους άλλους Δήμους, την αντίστοιχη επιτροπή του Δήμου Κ. Κέρκυρας, την Περιφέρεια και φορείς για το συντονισμό δράσεων και αξιολόγηση διαφόρων προτάσεων (όπως για παράδειγμα «Ευέλικτοι τουριστικοί προορισμοί στην εποχή του COVID-19: Μεθοδολογία FLATOD-19»)

5.3. Σύνταξη προτάσεων προς το Δήμο για λήψη μέτρων για τους δημότες τόσο από το Δήμο όσο και προτάσεις προς την πολιτεία. Αξιολόγηση των προτάσεων-μέτρων του δήμου κ. Κέρκυρας και εισήγηση αντίστοιχων στο Δ. Σ.

5.4. Γνωμοδότηση προς το Δ.Σ. για την κατανομή του πιστωμένου ποσού στο Δήμο για την κάλυψη αναγκών λόγω COVID

6. Προτείνουμε επίσης, εφόσον συμφωνηθούν τα παραπάνω σε επίπεδο νησιού, να αποτελέσουν αντικείμενο μιας ουσιαστικής ενημερωτικής καμπάνιας, με σκοπό την προσέλκυση ενδιαφέροντος επισκεπτών, κάτι το οποίο βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και ούτε οι τοπικές ούτε οι κεντρικές ανυπόστατες καμπάνιες είναι σε θέση να διασφαλίσουν.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.