Print this page

Ένας χρόνος Δήμου Βόρειας Κέρκυρας - Το μέλλον δε φτιάχνεται με παλιά και αντιλαϊκά υλικά

September 28, 2020 417

Ανακοίνωση της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας:

 



«Το Σεπτέμβριο του 2019 ξεκίνησε το βίο του ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας. Με βάση το αποτέλεσμα των εκλογών ο κ. Μαχειμάρης και η παράταξή τουανέλαβαν τη διοίκηση με το 27μελές Δημοτικό Συμβούλιο να έχει την ακόλουθη σύνθεση: παράταξη Μαχειμάρη 13 δημοτικοί σύμβουλοι, παράταξη Ασπιώτη 6, παράταξη Βάρελη 4, «ΛΑ.ΣΥ.» 3, «Πορεία προς το βοριά» 1.
 
Από τότε πέρασε ένας χρόνος. Το χρονικό διάστημα είναι αρκετό για συμπεράσματα.Το κύριο είναι ότι το προσωπικό της αντιλαϊκής πολιτικής (Μαχειμάρης, Βάρελης, Ασπιώτης που αθροίζουν μάλιστα 28 χρόνια δήμαρχοι) και τ’ αντιλαϊκά υλικά είναι αδύνατο να χαράξουν μια νέα πορεία για το τόπο.

ΑΥΤΑΡΧΙΚΗ & ΑΝΤΙΛΑΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

Τα βασικά στοιχεία του πρώτου έτους της θητείας τηςδημοτικής αρχής είναι:

- Ο αυταρχισμός. Κύριοι φορείς του ήταν ο Δήμαρχος και οι δύο διατελέσαντες πρόεδροι του Δημοτικού Συμβουλίου. Την αντιδημοκρατική νοοτροπία την έχουν υποστεί εργαζόμενοι, δημοτικοί σύμβουλοι, δημότες, συνεργάτες και αντιπολιτευόμενοι τη δημοτική αρχή και ιδιαίτερα η «ΛΑ.ΣΥ.» με αποκορύφωμα την προσπάθεια αποκλεισμού μας από το Δημοτικό Συμβούλιο και την Οικονομική Επιτροπή.

 


- Η υποβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτή εκφράστηκε με την υπολειτουργία του οργάνου, την παραβίαση του κανονισμού λειτουργίας, την άρνηση συζήτησης θεμάτων, τη μη υλοποίηση αποφάσεων και τη συμπεριφορά των προέδρων. Στην αποδυνάμωση του Δημοτικού Συμβουλίου η δημοτική αρχή βοηθήθηκε από την κυβέρνηση (αφαίρεσε αρμοδιότητες από αυτό) αλλά και από την… πανδημία με την υιοθέτηση μεθόδων παρωδίας (π.χ. εκλογές από το τηλέφωνο).

- Η αντεργατική στάση. Η μη αναγνώριση καιημη έγκριση αδειών, οι δημόσιες επιθέσεις και προσβολές, η αμφισβήτηση δικαιωμάτων, η καθυστέρηση πληρωμών ήταν καταστάσεις και συμπεριφορές που έζησαν οι εργαζόμενοι του Δήμου αυτό το χρόνο.

 



- Η περιφρόνηση των τοπικών κοινοτήτων. Βασικές εκφράσεις αυτής της πραγματικότητας ήταν η άρνηση ολόκληρης παγίας και η δυσκολία έγκρισής της, ο ασφυκτικός έλεγχος των προέδρων, ο παραγκωνισμός τους από το ΔΣ (με πρόσχημα την πανδημία) και η μη στήριξη του έργου τους.

- Η ιδιωτικοποίηση. Η καθαριότητα αποτελεί χώρο δράσης εργολάβων.

 


- Η υπερφορολόγηση. Έκφρασή της είναι η πρόταση για αυξήσεις στα δημοτικά τέλη.

- Η ψήφιση και η υλοποίηση ενός αντιλαϊκού προϋπολογισμού. Η περιφρόνηση των λαϊκών αναγκών, η μοιρολατρική αποδοχή της υποχρηματοδότησης από την πολιτεία, η φορολογία των δημοτών, οι απαλλαγές σε οικονομικά ισχυρούς ήταν μέρος αυτής της πραγματικότητας.

- Η αδιαφανής λειτουργία. Έκφραση αυτού είναι η «απευθείας ανάθεση» ως μορφή λειτουργίας.

- Η διαμόρφωση τεχνικούπρογράμματοςμακριά από τις λαϊκές ανάγκες. Τα έργααντιπλημμυρικής προστασίας, σχολικής στέγης, επισκευής δημοτικών κτιρίων, ιατρείων, πολιτιστικών και αθλητικών χώρων και αγροτικής οδοποιίας ήταν υποτιμημένα ή απουσίαζαν εντελώς.

 


- Η αναποτελεσματικότητα. Η μη υλοποίηση αποφάσεων(κυρίως αυτών που πάρθηκαν μετά από πρωτοβουλίες της «ΛΑ.ΣΥ.» και η μη απόδοση έργου είναι η μια πλευρά ενώ η απουσία διεκδίκησης από την κεντρική εξουσία είναι η άλλη.

ΑΝΤΙΛΑΪΚΟ & ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΙΚΟ ΣΥΝΟΝΘΥΛΕΥΜΑ

Το αποτέλεσμα των εκλογών του 2019 δεν έδωσε στη δημοτική αρχή πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Στο πρώτο 5μηνο κατά κανόνα τις αποφάσεις τις ψήφιζαν από κοινού οι παρατάξεις Μαχειμάρη, Ασπιώτη, Βάρελη.

Τα δεδομένα άλλαξαν τον Φεβρουάριο. Μετά τα γεγονότα του ΕΡΗΜΙΤΗ σταδιακά συγκροτήθηκε από την παράταξη Ασπιώτη, συμβούλους του Βάρελη και τους ανεξαρτητοποιημένους του δημάρχου ένα καιροσκοπικό συνονθύλευμα. Αυτό αποτελεί πιατην πλειοψηφία του ΔΣ.

Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλαν:

• Η απροθυμία του Μαχειμάρη να μοιραστεί την εξουσία με τον Βάρελη και τον Ασπιώτη οι οποίοι στο 2ο εξάμηνο του 2019 έκαναν τα πάντα γι’ αυτό. Ο δήμαρχος αξιοποιώντας τη δυνατότητα που του έδωσε η κυβέρνηση να διοικεί μέσα από την Οικονομική Επιτροπή και την επιτροπή Ποιότητας Ζωής επέλεξε να κρατήσει την «πίτα» όλη δική του.

• Η υπόθεση του ΕΡΗΜΙΤΗ και η σύμπλευση όλων αυτών με την πολιτική της τσιμεντοποίησής του.


• Η συμφωνία τους με του πυρήνα της αντιλαϊκής πολιτικής.

• Η επίδραση της πολιτικής ηγεμονίας (σε αυτή τη φάση) της ΝΔ.

Οι δυνάμεις αυτές πολιτικά ΔΕΝ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ με τη δημοτική αρχή. Αποτελούν την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, ένα μόρφωμα έκφρασης της αντιλαϊκής πολιτικής.

Θυμίζουμε τη στάση τους:

• Έχουν ψηφίσει το 90 % της πολιτικής Μαχειμάρη (προϋπολογισμό, τεχνικό πρόγραμμα κλπ).

• Έχουν γίνει οι λαγοί αντιλαϊκών επιλογών (π.χ. εργασιακά, Ερημίτης, πρόταση αύξησης τελών κλπ).

• Βάζουν πάνω απ’ όλα τη στήριξη στην κυβέρνηση αποκρύπτοντας τις ευθύνες της για τα προβλήματα (π.χ. στάση τους στο ζήτημα της παιδείας) και ενοχοποιώντας μόνο τον δήμαρχο.

• Συκοφαντούν τη «ΛΑ.ΣΥ.» λέγοντας ότι στηρίζουμε (!) το δήμαρχο επειδή αποκαλύπτουμε το ρόλο τους. 


• Συμπορεύονται με τη δημοτική αρχή στον αποκλεισμό της «ΛΑ.ΣΥ.» από το ΔΣ και την ΟΕ.

• Υπονομεύουν τη λειτουργία του ΔΣ βάζοντας πάνω από τα προβλήματα του λαού τους τακτικισμούς.

ΜΠΡΟΣΤΑ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Ως «ΛΑ.ΣΥ.» από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας προσπαθήσαμε να είμαστε σε αυτόν το αυτί και η φωνή του λαού. Στο πλαίσιο αυτό αυτή τη χρονιά:

- Αντιπαλέψαμετην αντιλαϊκή πολιτική της Δημοτικής Αρχής καταψηφίζοντας τέτοιες επιλογές.

- Προωθήσαμε δεκάδες θέματα με εισηγήσεις, ερωτήσεις, παρεμβάσεις και πετύχαμε τη λήψη θετικών αποφάσεωναπό το ΔΣ (παγίες, καθαριστές, σχολεία, στέγαση υπηρεσίας καθαριότητας, Ερημίτης κλπ).

- Επισκεφτήκαμε δύο φορές τα σχολεία, κάναμε συναντήσεις με τις καθαρίστριες και τους δημοτικούς υπάλληλους και στηρίξαμε αγώνες (Ερημίτη, ξενοδοχοϋπάλληλων, για μέτρα από την πανδημία).

- Βγάλαμε 38 ανακοινώσεις και γίναμε ενοχλητικοί βάζοντας μπροστά τις ανάγκες του λαού.

- Λειτουργήσαμε σύμφωνα με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις ως συνεπής λαϊκή αντιπολίτευση.

Και συνεχίζουμε συνεργαζόμενοι με όλες τις δημιουργικές δυνάμεις στα χωριά, στους πολιτιστικούς, αθλητικούς και γονεϊκούς συλλόγους.

Συνεχίζουμε αναδεικνύοντας προβλήματα και προτείνοντας λύσεις.

Συνεχίζουμε προβάλλοντας στο λαό του δήμου μας την ανάγκη παραπέρα συμπόρευσής του με τη «ΛΑ.ΣΥ.». Μια συμπόρευση που μπορεί να ανοίξει δρόμους σε ένα καλύτερο μέλλον!».

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.