Print this page

Λαϊκή Συσπείρωση (ΛΑΣΥ) Βόρειας Κέρκυρας: Παρεμβάσεις στο ΔΣ για τις λαΪκές ανάγκες - Ευθύνες για απροθυμία συζήτησης του ζητήματος της πανδημίας

November 21, 2020 483

 

Ανακοίνωση της ΛΑΣΥ Βόρειας Κέρκυρας για  τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Κυριακή 15/11 με τίτλο: Παρεμβάσεις στο ΔΣ για τις λαΪκές ανάγκες - Ευθύνες για απροθυμία συζήτησης του ζητήματος της πανδημίας

Αναλυτικά:

Την Κυριακή 15 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Βόρειας Κέρκυρας με 38 θέματα στην ημερήσια διάταξη. Από αυτά τα 6 αναβλήθηκαν, τα 32 συζητήθηκαν και πάρθηκαν αποφάσεις σε 31. Στις αποφάσεις οι 15 ήταν ομόφωνες (αφορούσαν κυρίως αποδοχές χρηματοδοτήσεων), μία (1) ψηφίστηκε από τις παρατάξεις Ασπιώτη, Βάρελη, Ανεξάρτητους και τη ΛΑΣΥ (είχε να κάνει με τη δικαστική διεκδίκηση καταπατημένου δρόμου), μία (1) από την παράταξη του Δημάρχου, τη ΛΑΣΥ, την «ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΒΟΡΙΑ» και την κ. Μαρία Μουζακίτη (σχετιζόταν με τη σύνθεση μιας επιτροπής) και 14 καταψηφίστηκαν από τη ΛΑΣΥ (αφορούσαν αναθέσεις έργων και μελετών σε εργολάβους που όμως θα μπορούσαν να γίνουν από τις υπηρεσίες του Δήμου). 

Για την ενδελεχή ενημέρωση των δημοτών παραθέτουμε αναλυτική ενημέρωση για τα κύρια θέματα.

Α. ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΗ ΔΥΟ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ «ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ»
Ύστερα από πρόταση της «ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» αποφασίστηκε ομόφωνα:
• Η θέσπιση μαθητικού γεύματος. Η απόφαση του ΔΣ αποτελείται από δύο μέρη: 1. Να δοθεί φέτος από το δήμο σε όλα τα παιδιά, όλων των σχολείων δεκατιανό. Γι’ αυτό να αξιοποιηθούν όπου υπάρχουν τα κυλικεία. 2. Να απαιτηθεί από την κυβέρνηση η θεσμοθέτηση μαθητικού γεύματος σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας με τη δημιουργία και των αναγκαίων υποδομών.
• Η λήψη μέτρων στήριξης των κυλικείων των σχολείων. Στο ζήτημα αυτό η δημοτική αρχή εισηγήθηκε την έκπτωση ενοικίου 40%. Αντίθετα η πρόταση της ΛΑΣΥ, η οποία τελικά ψηφίστηκε, ήταν 50% έκπτωση για φέτος, απαλλαγή της 2ης περσινής δόσης και συμψηφισμός για όσους έχουν πληρώσει.
Βεβαίως το θέμα με αυτές τις αποφάσεις είναι να υλοποιηθούν. Αυτό γιατί όσες προτάσεις της ΛΑΣΥ έχουν ψηφιστεί μέχρι σήμερα από το ΔΣ ή δεν υλοποιήθηκαν καθόλου ή προσαρμόστηκαν στα “θέλω” της δημοτικής αρχής.

 

Β. ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
Ως «ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» θέσαμε ακόμη το ζήτημα της πανδημίας και ζητήσαμε να συζητηθεί προ ημερήσιας διάταξης. Το σκεπτικό ήταν ότι στις συνθήκες που βιώνουμε είναι αδιανόητο να μη ενεργοποιηθεί το Δημοτικό Συμβούλιο για την προστασία της κοινωνίας. Προτείναμε λοιπόν μία απόφαση που:
• θα κατήγγελλε την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης η οποία γέμισε την Ελλάδα με φέρετρα αφήνοντας αθωράκιστο το Εθνικό Σύστημα Υγείας και δημιουργώντας συνθήκες εξάπλωσης της πανδημίας με την κατάσταση που επέτρεψε να υπάρξει στα μέσα μεταφοράς, στις μεγάλες επιχειρήσεις και στα σχολεία.
• θα διεκδικούσε την ικανοποίηση των αιτημάτων των υγειονομικών έτσι όπως εκφράζονται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων Ελλάδας (ΠΟΕΔΗΝ).
• θα απαιτούσε την άμεση στελέχωση του Νοσοκομείου της Κέρκυρας, του Κέντρου Υγείας Αγίου Αθανασίου και όλων των κοινοτικών ιατρείων του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας.
• θα διεκδικούσε μέτρα στήριξης των επαγγελματιών, των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανέργων και της παιδείας.
Για την πρότασή μας ο κ. Ασπιώτης μας άσκησε κριτική λέγοντας ότι έπρεπε να ενημερώσαμε νωρίτερα για την πρόθεσή μας να θέσουμε το θέμα (!) ενώ ο κ. Βάρελης είπε ότι η συζήτησή του θα εμπόδιζε (!) τη συζήτηση άλλων θεμάτων. Τελικά το ζήτημα εντάχθηκε στο πλαίσιο ενός άλλου θέματος και φυσικά δεν συζητήθηκε ποτέ.

 

Γ. ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΦΑΣΗ Ή ΑΛΛΙΩΣ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ…
Μετά από 15 μήνες λειτουργίας του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας συζητήθηκε το ζήτημα της καθαριότητας. Εισηγητής ήταν ο κ. Ασπιώτης. Στο πλαίσιο της εισήγησής του ανέδειξε διαχειριστικά προβλήματα και τις ευθύνες της δημοτικής αρχής, συγκάλυψε τις ευθύνες της κυβέρνησης και προπαγάνδισε την πολιτική της, ενώ δεν έκανε καμία πρόταση παρά μόνο να γίνει έλεγχος των εργολαβιών. Η δημοτική αρχή συμφώνησε με τον έλεγχο, προσπάθησε να δικαιολογήσει διάφορα ζητήματα και δεν κατέθεσε κανένα σχέδιο.
Ως «ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» αναδείξαμε τις διαχειριστικές ευθύνες της δημοτικής αρχής και της γενικότερες της κυβέρνησης καθώς και όλων όσων έχουν χειριστεί το θέμα των απορριμμάτων τα προηγούμενα χρόνια και καταθέσαμε στο ΔΣ για να ψηφιστεί το ακόλουθο πλαίσιο 20 σημείων.
• Όχι στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων.
• Όχι στο νέο ΕΣΔΑ (Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων) που υπονομεύει την ανακύκλωση και προωθεί την καύση και την ιδιωτικοποίηση στη διαχείριση των απορριμμάτων.
• Όχι στην καύση των απορριμμάτων.
• Όχι στις ΣΔΙΤ και στις συμβάσεις παραχώρησης σε εργολάβους τομέων της καθαριότητας.
• Όχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη.
• Απόλυτη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην καθαριότητα.
• Συγκρότηση ενιαίου δημόσιου φορέα που θα αναλάβει την υλοποίηση των έργων επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των αποβλήτων καθώς και τη λειτουργία των έργων.
• Μελέτη από δημόσιο φορέα για εξεύρεση χώρου δημιουργίας νέου ΧΥΤΑ στο νησί της Κέρκυρας.
• Δημιουργία σύγχρονου εργοστασίου που δεν θα υπονομεύει την ανακύκλωση.
• Δράσεις πρόληψης της παραγωγής απορριμμάτων με έμφαση στην παιδεία και την ενημέρωση.
• Προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή και τη δημιουργία υποδομής πολλαπλών κάδων σε όλες τις κοινότητες, τους οικισμούς και τις γειτονιές.
• Λειτουργία της διαχείρισης των απορριμμάτων στη βάση Διαλογή – Επεξεργασία – Ταφή υπολείμματος.
• Δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης στο Δήμο Βόρειας Κέρκυρας.
• Μείωση των τελών στα λαϊκά στρώματα. Ειδικές προβλέψεις ακόμη και με πλήρη κατάργησή τους σε ειδικές κατηγορίες (π.χ. άνεργοι, πολύτεκνοι, ΑΜΕΑ, άτομα με χαμηλό εισόδημα κλπ).
• Δημιουργία επαγγελματικού και οικιακού τέλους δύο κατηγοριών (ενδοχώρας και παραθαλάσσιων οικισμών).
• Δημοτική υπηρεσία με επαρκές μόνιμο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό.
• Στέγαση της υπηρεσίας καθαριότητας σε αξιοπρεπή χώρο με γραφεία, μπάνια και αποδυτήρια.
• Οργάνωση καθημερινής αποκομιδής των απορριμμάτων από όλες τις κοινότητες.
• Αξιοποίηση της περιοχής Παλιάμπελα που είναι ιδιοκτησία του Συνδέσμου Καθαριότητας για δημιουργία αθλητικών υποδομών.
• Μέριμνα για την αποκατάσταση Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ).
Τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να γίνει διαχειριστικός έλεγχος. Για τα γενικότερα θέματα Ασπιώτης, Βάρελης και δημοτική αρχή ζήτησαν αναβολή γιατί είχαν ξεχάσει να φέρουν τις προτάσεις τους (!) ενώ αυτή της «ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» δεν τους ικανοποιούσε απόλυτα!

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.