• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Βόρεια Κέρκυρα

Στην ποδιά του οικίσκου ανακύκλωσης(;) σφάζονται παλληκάρια!

March 22, 2021 316

 

Παρακολουθήσαμε πρόσφατα την ανταλλαγή «φιλοφρονήσεων» μεταξύ του Δημάρχου Βόρειας Κέρκυρας και των κ.κ. Ασπιώτη-Βάρελη με αφορμή τον οικίσκο (σπιτάκι) ανακύκλωσης .

Να σημειώσουμε ότι η Πορεία προς το Βοριά επίσης καταψήφισε τη συγκεκριμένη πρόταση και μάλιστα ήταν η παράταξη που κατέδειξε πρώτη στο Δ. Σ. τα έργα και ήμερες της εταιρείας Ανταποδοτική Ανακύκλωση ΑΕ, η οποία διαχειρίζεται τα συγκεκριμένα σπιτάκια.

Το βασικά επιχειρήματα είναι ότι η συγκεκριμένη εταιρεία, με βάσει τα στοιχεία του ΕΟΑΝ (Εθνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης):

· Στο διάστημα 2012-2017 δεν έχει πετύχει κανέναν από τους 7 προβλεπόμενους στόχους ανάκτησης/ανακύκλωσης (με εξαίρεση το 2017 που πέτυχε 3/7)

· Λαμβάνει πολύ περισσότερες εισφορές σε σχέση με τη σχεδόν μηδαμινή της συμβολή στους εθνικούς στόχους ανακύκλωσης που ανέρχεται σε ποσοστό 0,8-4%!!!

· Δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στους ελέγχους του ΕΟΑΝ

Η εν λόγω εταιρεία έχει απασχολήσει πολύ τα ΜΜΕ διαχρονικά, για τις τακτικές της, τα λόμπυ που προωθούν τα συμφέροντά της μέχρι σε ενδοκυβερνητικό επίπεδο. Δεν λείπει εδώ η διελκυστίνδα συμφερόντων με την άλλη κυρίαρχη εταιρεία στον τομέα της ανακύκλωσης, την ΕΕΑΑ (αυτή που διαχειρίζεται τον μπλε κάδο). Γι αυτό και οι οποιεσδήποτε εντυπώσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα ή όχι της κάθε μεθόδου ανακύκλωσης (μπλε κάδοι vs σπιτάκια) είναι εντελώς σχετική και έχει να κάνει με επικοινωνιακό πόλεμο παρά με την πραγματικότητα η οποία σε κάθε περίπτωση είναι θλιβερή.

Στο επιχείρημα: παρ όλα αυτά τι μας πειράζει να έχουμε κι εμείς ένα σπιτάκι ανακύκλωσης; απαντάμε ότι η εμπειρία που έχουμε στο νησί τόσες δεκαετίες με τα απορρίμματα, δεν επιτρέπει πλέον αναποτελεσματικούς στρουθοκαμηλισμούς. Ένας από τους λόγους αποτυχίας του συγκεκριμένου συστήματος είναι το ότι η παραγωγή των απορριμμάτων είναι καθημερινή και διασπαρμένη γεωγραφικά. Κατά προέκταση τέτοια πρέπει να είναι και η αντιμετώπιση του θέματος, με λύσεις λιγότερου εντυπωσιασμού αλλά περισσότερο αποτελεσματικές.

Βλέπουμε δυστυχώς ότι αυτοί οι στρουθοκαμηλισμοί σε όλα τα επίπεδα. Ένα από αυτά είναι η «θαυματουργή» λύση της μεταφοράς εκτός Κέρκυρας. Ο Δήμος Β. Κέρκυρας θα μεταφέρει στην Πάλαιρο 10.000 τόνους ετησίως, όση είναι σχεδόν η συνολική ετήσια παραγωγή. Να σημειωθεί ότι την περσινή χρονιά ήταν λιγότερο από το παραπάνω νούμερο και ότι σ αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα ανακυκλώσιμα. Ποια είναι τα αποτελέσματα των πανηγυρισμών για την ανακύκλωση (για την οποία δεν έχει δοθεί κανένα αριθμητικό στοιχείο!!!) και την περίφημη «Κυκλική οικονομία» μας, όταν ουσιαστικά το σύνολο των απορριμμάτων μεταφέρονται εκτός νησιού;

Να επισημάνουμε ότι υπάρχουν διαχρονικές αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής της Βόνιτσας (μας θυμίζει κάτι αυτό;;;) για την επιβάρυνση της περιοχής με τα απορρίμματα που δέχεται από τον Πύργο, Αρχαία Ολυμπία , Λευκάδα και πλέον από Βόρεια και Νότια Κέρκυρα.

 

ΡΩΤΑΜΕ:

Ποιο είναι το πλαν μπι των δημοτικών μας αρχών σε περίπτωση που δούμε στη μέση του καλοκαιριού κάποιο «λοκνταουν» στο ΧΥΤΑ Παλαίρου από τους κατοίκους του; «Όχι αγαπητοί γείτονες Λευκαδίτες δεν θα κάνουμε το τόπο μας χωματερή σας» ήταν η απάντηση των κατοίκων ήδη το 2018! Τι θα απαντήσουν στους πιο μακρινούς τους γείτονες, βόρειους και νότιους κερκυραίους που γέμισαν το δικό τους νησί και κάνουν πλέον «εξαγωγή του πολιτισμού» των σκουπιδιών τους;

 

Ποιος είναι ο σχεδιασμός των δημοτικών αρχών για τη διάθεση του υπολείμματος όταν και εφ όσον λειτουργήσει μια ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων; Μήπως θα έπρεπε ήδη να συζητιέται η χωροθέτηση ΧΥΤΥ στα όρια του κάθε ενός από τους τρεις Δήμους; Ή το θέμα αποτελεί «καυτή πατάτα» που δεν θέλεις κανείς ν αγγίξει στα πλαίσια αυτής της θητείας; Αν είναι τόσο θαυματουργές οι πολυδιαφημισμένες πρακτικές διαχείρισης, που σημαίνει ότι θα υπάρχει ελάχιστο υπόλειμμα, τότε για ποιο λόγο τηρείται σιωπή ασυρμάτου σε αυτό το θέμα που είναι και θα αποδειχτεί μείζον το επόμενο διάστημα όταν κανείς, δικαίως, δεν θα θέλει στην πόρτα του τα σκουπίδια του άλλου;

 

Και για να μη θεωρήσει κανείς ότι θέτουμε μόνο ζητήματα από μια ασφαλή αντιπολιτευτική θέση, θα επανέλθουμε με συγκεκριμένες προτάσεις. Στο επόμενο επεισόδιο!

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search