• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Βόρεια Κέρκυρα

Αφιώνας: Ένας από τους παλαιότερους οικισμούς της Κέρκυρας

March 28, 2021 752

Δαιδαλώδη καλντερίμια, παλιά αρχοντικά και κτίρια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Κέρκυρα αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για τους ξένους επισκέπτες της χώρας μας. Με το πολυμορφικό τοπίο της να σαγηνεύει τους πάντες, έχει να προσφέρει μοναδικές και αξέχαστες εμπειρίες σε εκείνους που θα προτιμήσουν το νησί των Φαιάκων.

Γραφικά χωριά, εντυπωσιακές παραλίες, ενετική αρχιτεκτονική και εικόνες βγαλμένες από παραμύθι στοιχειοθετούν την ιδιαίτερη προσωπικότητα του νησιού, που στην κυριολεξία είναι ανεξάντλητη.

Ένας από τους «θησαυρούς» της, λοιπόν, είναι και ο Αφιώνας, στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, σε μια υπέροχη τοποθεσία πάνω σε ένα ορεινό ακρωτήρι.

Το πανέμορφο χωριουδάκι αποτελεί έναν από τους παλαιότερους οικισμούς του νησιού και σύμφωνα με την παράδοση οφείλει την ονομασία του στην τοπική ποικιλία σταφυλιών. Πρόκειται για ένα γραφικό και πολύχρωμο χωριό, με όμορφα σπίτια που ακολουθούν την τοπική αρχιτεκτονική, παλιά αρχοντικά και δαιδαλώδη πέτρινα καλντερίμια που καλούν τους επισκέπτες του χωριού να «χαθούν» στα σωθικά τους. Εντυπωσιακή είναι η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, χτισμένη το 1636, με το επιβλητικό πανύψηλο καμπαναριό της.

 

Σημείο αναφοράς του Αφιώνα η πανοραμική θέα προς τις παραλίες του Αρίλλα και του Αγίου Γεωργίου των Πάγων, το απέραντο γαλάζιο και τα Διαπόντια νησιά. Η δυτική τοποθεσία του χωριού εξασφαλίζει, επίσης, και ονειρική θέα στο μαγικό ηλιοβασίλεμα.

Το εκκλησάκι στην Κέρκυρα χωμένο μέσα σε σπηλιά

Ο βράχος όπου είναι χτισμένο το χωριό καταλήγει σε έναν μικρό ισθμό, με παραλίες εκατέρωθεν, γνωστές και ως Πόρτο Τιμόνι. Οι ακρογιαλιές δεν είναι ορατές από το χωριό και προσεγγίζονται μέσω μονοπατιών και μιας διαδρομής που διαρκεί περίπου 30-40 λεπτά.

Τιρκουάζ πεντακάθαρα νερά, μικρά βότσαλα και πέτρες και βράχοι καλυμμένοι από την καταπράσινη φύση συνθέτουν το υπέροχο φυσικό σκηνικό της. Στη διαδρομή προς την παραλία συναντώνται μεσαιωνικά ερείπια και σε μια σπηλιά το εξωκλήσι του Άγιου Στυλιανού.


Κάτω από το παραδοσιακό χωριό του Αφιώνα, στο βόρειο τμήμα του νησιού συναντάται μία από τις πιο απομακυσμένες και δύσβατες παραλίες της Κέρκυρας. Για να προσεγγίσει κανείς το Πόρτο Τιμόνι παίρνει ένα από τα δύο μονοπάτια που ξεκινούν από το χωριό και φτάνει σε έναν ονειρικό προορισμό με δύο παραλίες.

Στο δρόμο προς το τέλος της χερσονήσου που οδηγεί στην παραλία βρίσκεται το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Στυλιανού, λαξευμένο μέσα σε σπηλιά. Ένα μικροσκοπικό «καταφύγιο» για την εικόνα του Αγίου που του έδωσε και την ονομασία του, προφυλαγμένο τόσο από τον καιρό όσο και από τα αδιάκριτα βλέμματα.


Σύμφωνα με την ιστορία το σημείο για την δημιουργία του υπέδειξε ο ίδιος ο Άγιος Στυλιανός. Ο μύθος λέει ότι ένας βοσκός ψάχνοντας για ένα από τα χαμένα του πρόβατα ανακάλυψε την εικόνα του αγίου ανάμεσα σε κλαδιά. Ωστόσο, την επόμενη μέρα και αφού την είχε τοποθετήσει στην εκκλησία του χωριού προκειμένου να μπορούν να την προσκυνήσουν όλοι οι κάτοικοί του, η εικόνα εξαφανίστηκε, πιστεύοντας όλοι ότι κάποιος την έκλεψε. Κάτι που δεν συνέβη στην πραγματικότητα.


Ο βοσκός την βρήκε για ακόμη μία φορά στο ίδιο μέρος και οι κάτοικοι του χωριού συμφώνησαν να την φυλάξουν στο σημείο που την ανακάλυψε και την πρώτη φορά ο βοσκός, δηλαδή στο σπήλαιο όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα.

ΠΗΓΗ: Στοιχεία από newbeast.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search