• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Βόρεια Κέρκυρα

Ανησυχίες του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας & συμβολικό κλείσιμο του Δημαρχείου και των δημοτικών καταστημάτων την Τετάρτη 14 Απριλίου για τους δασικούς χάρτες

April 10, 2021 1037

Ανησυχία του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας για τους δασικούς χάρτες

 

Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων (ΠΕΔ ΙΝ) επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά η κοινή θέση για απόσυρση των δασικών χαρτών ώστε να διορθωθούν τα σφάλματα που υπάρχουν και κατόπιν να αναρτηθούν εκ νέου, ενώ τονίστηκε ότι πρέπει να γίνει σεβαστό από την πολιτεία το ιδιαίτερο καθεστώς που ισχύει για τις ιδιοκτησίες στα ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.

Από την ανάρτηση των δασικών χαρτών και μέχρι σήμερα η Πολιτεία έχει γίνει αποδέκτης τεκμηριωμένων επισημάνσεων και διαμαρτυριών από πολλούς φορείς της Αυτοδιοίκησης των Επτανήσων, που ζητούν την εξειδικευμένη αντιμετώπιση του ζητήματος και την αναστολή εφαρμογής του μέτρου μέχρι όπου ληφθεί κάθε νομική και τεχνική πρόνοια που δεν θα θέτει σε κίνδυνο τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των πολιτών.

 

Όλο αυτό το διάστημα ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας συμμετέχει σ όλες τις αποφασιστικές παρεμβάσεις προκειμένου να επιτευχθούν λύσεις στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πρόσφατη ανάρτηση των δασικών χαρτών, με κυρίαρχο αυτό της προστασίας των ιδιοκτησιών των πολιτών και των ΟΤΑ.

Στην προ ολίγων ημερών τηλεδιάσκεψη των φορέων της ΠΕ Κέρκυρας με τον Υφυπ. Περιβάλλοντος Γ. Αμυρά και τον Γενικό Διευθυντή Δασών, Ευάγγελο Γκουντούφα με θέμα την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών στην Π.Ε. Κέρκυρας ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης επεσήμανε ιδιαίτερα:

· Την υφιστάμενη κατάσταση και τα προβληματικά σημεία-ατέλειες- σφάλματα – που προκύπτουν από την ανάρτηση των Δασικών χαρτών για τα νησιά του Ιονίου, την Κέρκυρα και ειδικότερα τον ορεινό όγκο Παντοκράτορα και τις αναγκαίες διορθωτικές-βελτιωτικές κινήσεις που επιβάλλεται να προχωρήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες με γνώμονα πάντα την προστασία του πολίτη, του περιβάλλοντος και των δασών .

· Η διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών είναι κείνη που ολοκληρώνει την καταγραφή των γαιών στο Εθνικό Κτηματολόγιο, στα πλαίσια του χωροταξικού και πολεοδομικού πλαισίου της Χώρας με σωστές βάσεις για την οικιστική και πολεοδομική ανάπτυξη. Ως εκ τούτου η κύρωση και ύπαρξη δασικών χαρτών στη χώρα μας είναι αναμφίβολα, απαραίτητο αναπτυξιακό εργαλείο, όπως αυτά του Κτηματολογίου και των χωροταξικών σχεδίων.

Όμως ο προσδιορισμός των δασικών χαρτών πρέπει να εξασφαλίζει αφενός την προστασία των δασών ,του περιβάλλοντος αφετέρου τον ίδιο τον πολίτη ο οποίος θα κινείται με ασφάλεια σε ένα νομικά κατοχυρωμένο περιβάλλον.

Σε μια περίοδο που η κοινωνία δέχεται αλλεπάλληλες και διάδοχες αρνητικές καταστάσεις – μνημόνια, πανδημία με αποτέλεσμα τον καταποντισμό κάθε οικογενειακού και επαγγελματικού προγραμματισμού και μεγάλη οικονομική αιμορραγία , η παράταση που

δόθηκε είναι ένα θετικό βήμα αλλά θα έπρεπε να συνοδεύεται με δραστικές λύσεις στα προβλήματα που έχουν καταγραφεί από όλους τους φορείς που εκπροσωπούν την κοινωνία.

ΑΝΗΥΣΥΧΟΥΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ. Με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα δεν είδαμε ουσιαστική ανταπόκριση ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ εξειδικευμένη αντιμετώπιση του ζητήματος και αναστολή εφαρμογής του μέτρου για να ληφθεί κάθε νομική και τεχνική πρόνοια που δε θα θέτει σε κίνδυνο τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των πολιτών, ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας πρόκειται να προβεί σε συμβολικό κλείσιμο του Δημαρχείου στην Αχαράβη και των δημοτικών καταστημάτων στις Δημοτικές ενότητες την Τετάρτη 14 Απριλίου από τις 11.30 έως το πέρας λειτουργίας . Παράλληλα την ίδια μέρα και ώρα θα συγκληθεί δημοτικό συμβούλιο με θέμα τους δασικούς χάρτες.

Κανένας πολιτικός σχεδιασμός δε μπορεί ν αμφισβητήσει και να διεκδικήσει την κυριότητα της γης, όπου γενιές ολόκληρες έχουν μεγαλώσει από αυτή. Όποιος είναι απέναντι σε αυτό , είναι απέναντι σε όλη την κοινωνία μας.

Είναι καθήκον όλων μας να δράσουμε τώρα, υπεύθυνα, ώστε να προστατεύουμε το δικαίωμα στις επόμενες γενιές να παραλάβουν στα χέρια τους την περιουσία των προγόνων μας.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search