• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Βόρεια Κέρκυρα

Ο Αρχαίος Ναός Στη Ρόδα

May 05, 2021 548

 

 Δωρικός περίπτερος εν παραστάσει ναός του 5ου αι. π.κ.χ. Ανασκάφηκε τα έτη 1938-1939. Σώζεται στο επίπεδο της θεμελίωσης.

Ο ναός δεν είχε οπισθόδομο ενώ την περίστασή του σχημάτιζαν 11 κίονες στις μακρές και 6 στις στενές πλευρές. Οι κίονες του ναού ήταν μονολιθικοί και τμήματά τους σώζονται εντοιχισμένα σε νεώτερη γειτονική μικρή οικία.

Ο αρχαίος ναός στη Ρόδα - Κέρκυρα

Η θεμελίωση του πτερού είναι ιδιαίτερα επιμελημένη ενώ ο τοίχος του κυρίως ναού έχει ελαφρύτερη κατασκευή. Η ανωδομή πρέπει να ήταν πλινθόκτιστη. Μέσα στο σηκό σώζονται 4 θεμέλια βάθρων, τα οποία φανερώνουν την θέση αφιερωμάτων ή λατρευτικών αντικειμένων.

Σε απόσταση 6,70μ ανατολικά του ναού σώζεται ορθογώνιος βωμός διαστάσεων 12 Χ 2,30 μ . Καταλαμβάνει όλο το πλάτος του ναού και αποτελείται από σειρά μεγάλων ορθογώνιων καλοπελεκημένων πωρόλιθων, που περιβάλλει πυρήνα από λιγότερο δουλεμένους. Η προς το ναό σειρά φέρει υποτομή στο κάτω μέρος. Στο μέσο του ορθογώνιου βάθρου αποκαλύφθηκε ο κυρίως βωμός, του οποίου βρέθηκαν μόνο λίγες πλάκες.

Ο αρχαίος ναός στη Ρόδα - Κέρκυρα


Το έτος 1930 ο τότε Έφορος Αρχαιοτήτων Ιωάννης Παπαδημητρίου εντόπισε κίονες του ναού στην περιοχή που έφερε το όνομα «Άγιος Γεώργιος των στύλων», από όπου προέρχονταν και άλλα spolia που χρησιμοποιήθηκαν σε σύγχρονα κτίσματα του οικισμού της Ρόδας.

Το 1939 η Αρχαιολογική Εταιρεία, με επικεφαλής εκ νέου τον Παπαδημητρίου, διεξήγαγε στη θέση την πρώτη ανασκαφή κατά την οποία ήρθαν στο φως η κρηπίδα, οι τοίχοι καθώς και σημαντικά τμήματα της ανωδομής του ναού. Το 1967 σε ανασκαφές της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας υπό τον Έφορο Γεώργιο Δοντά εντοπίστηκε και ο ορθογώνιος βωμός ανατολικά του ναού.

Ευρήματα από την ανασκαφή στο ναό εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κέρκυρας.

ΠΗΓΗ: faiakonnisos.blogspot.com

Συντάκτης: Δέσποινα Ζερνιώτη, αρχαιολόγος
Αντλήθηκαν πληροφορίες απο:
art-hellas.blogspot.com
wikipedia
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search