Print this page

Ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας τιμά τη μνήμη του Κωσταντίνου Θεοτόκη

July 01, 2021 512

 

Λίγο πριν τα 100 χρόνια ( 98) από το θάνατο του Κων/νου Θεοτόκη , ο νεοσύστατος Δήμος Βόρειας Κέρκυρας τιμά την προσωπικότητα του επαναστάτη λογοτέχνη με την ονοματοδοσία  του Κέντρου Εκπαίδευσης Πολιτισμού Αθλητισμού και Ανάπτυξης (ΚΕΠΑΚΑ) Δήμου Βόρειας Κέρκυρας.

Η ανακοίνωση: Σαν σήμερα 1η Ιουλίου  πριν 98 χρόνια έφυγε από τη ζωή ένας από τους τελευταίους γόνους της επτανησιακής σχολής, ο συντοπίτης μας Καρουσαδίτης ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  ΘΕΟΤΟΚΗΣ, ο έξοχος μυθιστοριογράφος με την οξυδερκή κοινωνική ματιά.

Βέβαια για  το έργο του το πνευματικό, την ανάλυση του, τη ζωή του κ.λ.π. μιλούν συνεχώς οι καθ ύλην αρμόδιοι.

Σήμερα όμως με αφορμή τα 98 χρόνια από το θάνατο του,  αισθανόμαστε  την ανάγκη να μνημονεύσουμε την προσωπικότητα του ανθρώπου που απαρνήθηκε την κοινωνική τάξη στην οποία ανήκε και μέσα από το πολυδιάστατο και εύχυμο πνευματικά έργο του- μνημείο της ελληνικής γραμματολογίας προβάλλει  ένα δριμύ κατηγορώ προς την άρχουσα τάξη, η οποία εκμεταλλεύεται αδρά το λαό.

Από την μια παρουσιάζει στον καμβά της Κερκυραϊκής κοινωνίας, το ξεπερασμένο, αλλά περήφανο τοπικό αρχοντολόι που εξακολουθεί να ζει με την ανάμνηση των παλιών μεγαλείων της χρυσής Βενετιάς, των θυρεών και των φεουδαρχικών παραδόσεων  και από την άλλη παραθέτει όπως κριτικά σχολιάζει ο λαμπρός μας κριτικός Α. Καραντώνης, το, «σκλάβο της γής φτωχολαό, όμως ζωντανό, φιλότιμο, τίμιο, που διψά για καλύτερη ζωή».

Η ονοματοδοσία στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πολιτισμού Αθλητισμού και Ανάπτυξης στο Δήμο Βόρειας Κέρκυρας «ΚΕΠΑΚΑ» είναι ο  ελάχιστος φόρος  τιμής από τη Δημοτική Αρχή Βόρειας Κέρκυρας  στην προσφορά του ανθρώπου που είπε:  « πως τ ανθρώπου η ψυχή στα περασμένα πάντα αρμενίζει και για τα μελλούμενα λαχταράει». Αφήνουμε όσους εστιάζουν  πεισματικά  στο δέντρο  αγνοώντας το δάσος… « ΣΚΛΑΒΟΥΣ  ΣΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΟΥΣ ».

Ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας θα συνεχίσει να  τιμά όλους όσους συνέβαλαν με την προσφορά και το έργο τους σε όλους τους τομείς επιστημονικούς, λογοτεχνικούς, μουσικούς, καλλιτεχνικούς, αθλητικούς, πολιτιστικούς, κοινωνικών αγώνων, ανιδιοτελούς προσφοράς, κ.λ.π.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.