• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Βόρεια Κέρκυρα

Ερώτηση στη Βουλή για τη Νήσο Αικατερίνης Βόρειας Κέρκυρας

July 05, 2021 463

 

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και Νίκος κατέθεσαν στη Βουλή ερώτηση προς τον Υπουργό περιβάλλοντος & Ενέργειας για την περιοχή της Νήσου Αγίας Αικατερίνης στο Δήμο Βόρειας Κέρκυρας

Αναλυτικά η ερώτηση:

Προς τον Υπουργό περιβάλλοντος & Ενέργειας

Θέμα: Για την περιοχή της Νήσου Αγίας Αικατερίνης στο Δήμο Βόρειας Κέρκυρας

Το 2009 ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στον τότε Δήμο Θιναλίων Κέρκυρας (σήμερα Δήμο Βόρειας Κέρκυρας) Master Plan και Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΜΠ), συμπεριλαμβάνουσα σχετικό Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, για τη Λιμνοθάλασσα Αντινιώτη (NATURA GR 2230001), η οποία χρηματοδοτήθηκε από το ΠΕΠ Ιονίων Νήσων με 75.490,78 ευρώ και η οποία κατατέθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η εν λόγω ΕΠΜ, η οποία εκπονήθηκε από την εταιρεία ΕΝΔΙΑΙΤΗΜΑ σε συνεργασία με την εταιρεία ΧΩΡΟΔΟΜΗ ΟΕ, χωρίζει σε ζώνες προστασίας το σύνολο της περιοχής της λιμνοθάλασσας Αντινιώτη συμπεριλαμβανομένης και της Χερσονήσου, γνωστής ως ΝΗΣΟΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ (NATURA GR 2230001 - Ζώνη Γ), απαγορεύοντας άλλες χρήσεις γης πλην των προϋφιστάμενων γεωργικών.

Το 2008 επιχειρήθηκε από την εταιρεία Ευρωσύνδεσμοι ΑΕ η κατασκευή ξενοδοχείου στην περιοχή της Νήσου Αγίας Αικατερίνης σε οικόπεδο 243 στρεμμάτων. Μετά από αγώνες των κατοίκων και αξιοποιώντας την ανωτέρω ΕΠΜ απορρίφθηκε η επένδυση με την υπ’ αριθ. πρωτ. οικ 115555/135/22.01.2009 αρνητική απόφαση της Γεν. Δ/νσης Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Σήμερα πληροφορούμαστε ότι επιχειρείται, σε όμορο οικόπεδο εκτάσεως 245,5 στρεμμάτων στην ανωτέρω Νήσο και στην καρδιά της ζώνης NATURA, η κατασκευή Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος που θα συμπεριλαμβάνει ξενοδοχείο & 45 βίλες μαζί με συνεδριακούς χώρους, SPA, ιατρικά κέντρα κλπ.

Αξιοποιώντας το χωρικό εργαλείο του ΕΣΧΑΣΕ, αιτούμενη να υπαχθεί στον «αναπτυξιακό» και μνημονιακό Νόμο του ΣΥΡΙΖΑ (Ν. 4608/2019), η εταιρεία ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΕ, επιχειρεί μια FAST TRACK επένδυση, που ενδεδυμένη τον «μανδύα της στρατηγικής επένδυσης», παρακάμπτοντας την περιβαλλοντική νομοθεσία, θα καταστρέψει και τον τελευταίο πνεύμονα πρασίνου που απέμεινε αλώβητος στη Βόρεια Κέρκυρα μετά την επιχειρούμενη καταστροφή του οικοσυστήματος του ΕΡΗΜΙΤΗ.

Η επένδυση αυτή θα ανοίξει το δρόμο και στον προηγούμενο επενδυτή του όμορου οικοπέδου (ιδιοκτησίας ΓΕΤΟΕ ΑΕ), ο οποίος απέτυχε το 2008, και τότε θα μιλάμε για την κατασκευή μιας ολόκληρης πόλης 4000 κατοίκων στη καρδιά του οικοσυστήματος μόλις λίγα μέτρα από το νερό της λιμνοθάλασσας.

Όλα τα παραπάνω επιχειρούν να παρουσιαστούν ως επενδύσεις που θα φέρουν τη «δίκαιη ανάπτυξη» ή την «ανάπτυξη για όλους». Αυτή είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη που φέρνει τεράστια κέρδη στους πολύ λίγους.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

· Γνωρίζει την ΕΠΜ βάσει της οποίας η περιοχή χαρακτηρίζεται προστατευόμενη απαγορεύοντας οποιαδήποτε χρήση γης σε αυτή, πλην των προϋφισταμένων γεωργικών;

· Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει ώστε να εφαρμοστεί η υπάρχουσα ΕΠΜ που σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει στην επένδυση να προχωρήσει;

Οι Βουλευτές

Παπαναστάσης Νίκος

Καραθανασόπουλος Νίκος

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search