Print this page

Για τα σκουπίδια στη Βόρεια Κέρκυρα: Το χαλί δε χωράει άλλα από κάτω!

September 02, 2021 502

Το χαλί δε χωράει άλλα από κάτω 

Μετά μια άκρως επιτυχημένη επικοινωνιακή καμπάνια του Δήμου βόρειας Κέρκυρας για την τάχα πρωτοποριακή μέθοδο διαχείρισης των απορριμμάτων, έρχεται η Δημοτική Αρχή εν μέσω εκπνοής του θέρους να φωνάξει "αγιούτο χριστιανοί". Το θέμα αφορά την αναμόρφωση του προϋπολογισμού για τη μεταφορά στην Πάλαιρο γιατί μας έπεσε «αναπάντεχα πολύς τουρισμός τον Αύγουστο»!!!

Η πορεία προς το Βοριά έχει επισημάνει από καιρό την αναποτελεσματικότητα της κατά τα άλλα υπερφίαλα πολυδιαφημισμένης τακτικής του Δήμου με έμφαση στην ανακύκλωση, κάτι που έρχεται η πραγματικότητα να το επιβεβαιώσει. Με τη μεταφορά μέσα σε ενάμιση περίπου μήνα 2.700 τόνων σκουπιδιών πιάσαμε το ταβάνι της σύμβασης με τον εργολάβο και χρειάζεται ανανέωση!

ΑΝ λειτουργούσε επαρκώς η ανακύκλωση, ΑΝ λειτουργούσε στοιχειωδώς μια διαδικασία διαχείρισης βιοαπόβλητων τότε η ποσότητα τελικών απορριμμάτων προς μεταφορά  δεν θα έφτανε το παραπάνω νούμερο ούτε στη διάρκεια ολόκληρου του χρόνου αντί  να συμβεί μέσα σε ενάμιση μήνα!

Παρεπιπτόντως η Δημ. Αρχή δεν έχει δώσει ΠΟΤΕ μετρήσιμα στοιχεία της ανακύκλωσης που διαφημίζει. Δε χρειάζεται πλέον, τα δίνει η πραγματικότητα!

Επίσης παρεπιπτόντως δεν έχει γίνει ΠΟΤΕ στο Δημοτικό Συμβούλιο μια ολοκληρωμένη συζήτηση και λήψη αποφάσεων για το θέμα των απορριμμάτων παρά μόνο είτε ενημερωτικές  συζητήσεις είτε θέματα για μεμονωμένες επιμέρους αποφάσεις. Το ίδιο ακριβώς σκηνικό συμβαίνει για το επίσης σοβαρό θέμα της ύδρευσης και λειψυδρίας σε ολόκληρη την περιοχή του Δήμου.

Παρ όλες τις επανειλημμένες προτάσεις των παρατάξεων και δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης να γίνει κανονική συζήτηση για το σοβαρό θέμα της μεταφοράς των απορριμμάτων, κάτι που εκκρεμεί αρκετό καιρό τώρα, η δημοτική αρχή εμμένει πεισματικά στην αρχική της θέση για υποβάθμιση του θέματος  με δια περιφοράς συνεδρίαση. Εμμονή που χαρακτηρίζει τον ίδιο Δήμαρχο ο οποίος είναι η κύρια αντιπολίτευση του εαυτού του και δυστυχώς ολόκληρης της περιοχής.

Σε ότι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων έχουμε να τονίσουμε επιγραμματικά τα παρακάτω:

Όσο και αν αναγνωρίσουμε τις προσπάθειες της Δημ. Αρχής, θεωρούμε ότι αποβαίνουν αναποτελεσματικές κυρίως γιατί δεν επιμερίζονται σε αποτελεσματικά πρακτικά μέτρα που αφορούν το σύνολο της διαχείρισης και όχι της υπερεκτίμησης της ανακύκλωσης ή μόνο αντίστοιχων επι μέρους ενεργειών. Από την άλλη όταν οι δημότες βιώνουν μια συνολικότερη απαξίωση της καθημερινότητας τους σε βασικούς τομείς όπως ύδρευση και οδικό δίκτυο, οι μεγαλόστομες διακηρύξεις ακούγονται απλώς ως ψιλά γράμματα στο ιδεοληπτικό σύμπαν του κ. Μαχειμάρη και της κ. Κόκκαλη.

Τέλος, κάτι που αφορά ολόκληρο το νησί και όχι μόνο τη βόρεια Κέρκυρα, κάτω από το μεγάλο χαλί που λέγεται μεταφορά των απορριμμάτων «μακριά από την πόρτα μας», κουκουλώνεται όλη η ανεπάρκεια και για μια ακόμα φορά η αναβολή σχεδιασμού λύσεων πραγματικά βιώσιμων στα πλαίσια του νησιού με την επιμέρους ευθύνη του κάθε δήμου αλλά και συλλογικά.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.