• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διαπόντια Νησιά - Παξοί

Ιδρύεται στους Οθωνούς καλλιτεχνικός σταθμός του Ιονίου Πανεπιστημίου

September 06, 2021 73

 

 

Μνημόνιο συνεργασίας για την εγκατάσταση και λειτουργία καλλιτεχνικού σταθμού του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου υπεγράφη μεταξύ του πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθηγητή Ανδρέα Φλώρου, του αναπληρωτή καθηγητή Γιάννη Δεληγιάννη, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα συντονιστή και του διαχειριστή του χώρου «Καλογέρου» στη συνοικία Χωριό, στους Οθωνούς, Διονύση Δημουλίτσα.

Το μνημόνιο προβλέπει τη διευρυμένη λειτουργία του Καλλιτεχνικού Σταθμού «Καλογέρου» του Τμήματος Τεχνών Ήχου & Εικόνας με τον προγραμματισμό δράσεων πολιτιστικού και εκπαιδευτικού περιεχόμενου, με συμμετοχή καθηγητών, διδακτορικών και μεταπτυχιακών φοιτητών, αποφοίτων και συνεργαζόμενων καλλιτεχνών, καθώς και τη συμμετοχή της τοπικής κοινότητας.

«Στόχος του μνημονίου είναι οι καλλιτέχνες και οι δημιουργοί που θα επισκεφθούν τον χώρο "Καλογέρου" και θα εργαστούν σε αυτόν, να νιώσουν πως αποτελούν λειτουργικά μέλη της τοπικής κοινότητας. Γι' αυτό τον σκοπό, κατά την έλευσή τους θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους ελάχιστους, μόνιμους κατοίκους των Οθωνών, που αποτελεί και το ακροδυτικότερο σημείο της Ελλάδας, να ενημερωθούν σχετικά με την εφαρμογή διαδικασιών της βιωσιμότητας της περιοχής που υποστηρίζονται ενεργά από τους περίοικους, αλλά και να ενασχοληθούν με τον καλλιτεχνικό σταθμό (zero waste, climate positive actions)» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου, Γιάννης Δεληγιάννης.

Ο καλλιτεχνικός σταθμός του Τμήματος Τεχνών Ήχου & Εικόνας βρίσκεται στον πρώτο παραδοσιακό οικισμό Χωριό Οθωνών, σε υψόμετρο 300 μέτρων, στον οποίο διαμένουν κάτοικοι καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Το πέτρινο κτίριο που θα τον φιλοξενεί, κατασκευάστηκε το 1844 και είναι πρόσφατα ανακαινισμένο με τη χρήση τοπικών υλικών και τεχνοτροπίας, βασισμένο στην τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική του νησιού.

Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος του νησιού αποτελεί χαρακτηρισμένη περιοχή Natura συμπεριλαμβανομένης και θαλάσσιας περιοχής που του περιβάλλει.

Στο πλαίσιο της υπογραφής του μνημονίου, τα στελέχη του Ιονίου Πανεπιστημίου συνάντησαν μέλη της τοπικής κοινωνίας και συζήτησαν τις προοπτικές ανάπτυξης πολιτιστικών δράσεων.

Όπως δήλωσε ο πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθηγητής Ανδρέας Φλώρος, «η έναρξη λειτουργίας του καλλιτεχνικού σταθμού του Τμήματος Τεχνών Ήχου & Εικόνας στους Οθωνούς, ένα τόπο πλούσιο σε φυσική ομορφιά, ιστορία, παράδοση και πολιτισμό, σηματοδοτεί την έναρξη μιας ιδιαίτερα ωφέλιμης συνεργασίας για τους καλλιτέχνες μας. Παράλληλα, διευρύνει την παρουσία του Ιδρύματός μας στην φυσική του έδρα, το Ιόνιο Πέλαγος, σε μια περιοχή ακριτική, δημιουργώντας ισχυρές προοπτικές εποικοδομητικής συνέργειας με την τοπική κοινωνία. Είναι σημαντικό το γεγονός πως οι καλλιτέχνες και ερευνητές μας θα έχουν πλέον στην διάθεσή τους ένα μοναδικό και ιδιαίτερου κάλλους περιβάλλον δημιουργίας και έκφρασης το οποίο μπορούν να εντάξουν στην καθημερινότητα τους. Η στήριξη της ευρύτερης κοινότητας αποτελεί στόχο μας και θα κάνουμε οτιδήποτε μπορούμε ώστε να ενισχύσουμε και να διευρύνουμε τη συνεργασία αυτή».

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« September 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search