• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διαπόντια Νησιά - Παξοί

Δίαπλο. Το άγνωστο νησάκι των Διαποντίων - ΒΙΝΤΕΟ

December 26, 2021 184

 

Ο μύθος για το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου που πέτρωσε τους πειρατές

Το Δίαπλο είναι μία μικρή ακατοίκητη νησίδα του Ιονίου Πελάγους. Βρίσκεται βορειοδυτικά της Κέρκυρας και αποτελεί μέρος ενός νησιωτικού συμπλέγματος των Διαπόντιων Νήσων.

Τα Διαπόντια νησιά χαρακτηρίζονται από πολλούς ως «επίγειος παράδεισος», αφού συνδυάζουν απέραντο πράσινο και γαλαζοπράσινα νερά. Αποτελούνται από τρία μεγαλύτερα νησιά, το Μαθράκι, τους Οθωνούς και την Ερεικούσσα, και μερικές ακόμα ακατοίκητες νησίδες.

 Το Δίαπλο ανήκει διοικητικά στην κοινότητα Μαθρακίου, του πρώτου και μικρότερου νησιού των Διαπόντιων νήσων. Πρόκειται για νησάκι μακρόστενου σχήματος με απότομες βραχώδεις ακτές. Περιβάλλεται από κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά, ενώ στον θαλάσσιο βυθό του εναλλάσσεται η άμμος, τα βράχια και τα φύκια.

Το Δίαπλο έχει πλούσια μεσογειακή βλάστηση, με χαμηλά θαμνώδη φυτά. Αν και ακατοίκητο από ανθρώπους, πολλά ζώα φωλιάζουν στις ακτές του, όπως λαγοί, γλάροι και θαλασσοκόρακες. Στο παρελθόν, στο νησί υπήρχαν και αρκετά γαϊδουράκια, τα οποία άφηναν ελεύθερα οι χωρικοί στις αγροτικές τους καλλιέργειες. Γι’ αυτό και το νησί, συχνά, ονομαζόταν Γαιδουρονήσι.

Στο κέντρο του Διάπλου είναι χτισμένο το μοναδικό οίκημα του νησιού, το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Περικυκλωμένο από λίγα φυτεμένα δέντρα, προστατεύεται από τους θαλασσινούς ανέμους. Σύμφωνα με τον μύθο, οι βραχονησίδες που βρίσκονται κοντά στο Δίαπλο, Καράβι, Λειψώ και Πλάκα, είναι αντίστοιχα το καράβι, η βάρκα και η άγκυρα των πειρατών που αποβιβάστηκαν στο νησί θέλοντας να το λεηλατήσουν, αλλά μαρμάρωσαν από τον Άγιο Νικόλαο.

Παλαιότερα, στη δυτική μεριά του νησιού υπήρχε μια πηγή που έτρεχε πόσιμο νερό. Λόγω έντονων καιρικών φαινομένων και θαλασσοταραχής, η δυτική ακτή του νησιού διαβρώθηκε και υποχώρησε εξαφανίζοντας στο βυθό της θάλασσας την μοναδική πηγή του νησιού.

Οι Διαπόντιοι Νήσοι έχουν χαρακτηριστεί ως Ζώνης Ειδικής Προστασίας, μέρoς του δικτύου Natura 2000. Όσοι επισκέπτονται τους νήσους έρχονται σε επαφή με μία σπάνια φυσική ομορφιά και απολαμβάνουν στιγμές γαλήνης και ηρεμίας. Ωστόσο, το Δίαπλο δεν είναι εύκολα προσβάσιμο.

Στο νησί δεν σταματούν τα πλοία της γραμμής Κέρκυρα – Διαπόντια. Όποιος θέλει να επισκεφτεί το νησί, θα πρέπει να ταξιδέψει με δικό του μέσο και να έχει με το μέρος του τον καιρό. Διότι, ο καιρός στην θαλάσσια περιοχή των νήσων είναι απρόβλεπτος και συχνά προκαλεί φουρτούνες και μεγάλες θαλασσοταραχές.

Δείτε το βίντεο drone του συνεργάτη μας, Μαρίνου Χαραλαμπόπουλου, από το νησάκι

Δίαπλο: Πηγή φωτογραφιών: Μαρίνος Χαραλαμπόπουλος...

ΠΗΓΗ΅: //www.mixanitouxronou.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« January 2022 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search