• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διαπόντια Νησιά - Παξοί

Επιστολές Στέφανου Γκίκα προς τα Υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα Διαπόντια Νησιά

September 10, 2020 465

 

 

 

Επιστολές προς τον Υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο και τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, απέστειλε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, με τις οποίες ζητάει την θέσπιση κινήτρων για την ανάσχεση της πληθυσμιακής συρρίκνωσης των Διαποντίων Νήσων.

Ο Στέφανος Γκίκας τονίζει στις επιστολές του την ιδιαίτερη γεωπολιτική και Εθνική σημασία των Διαποντίων Νήσων, ενώ παρουσιάζει παράλληλα στοιχεία που καταγράφουν την σοβαρή και ανησυχητική μείωση των μόνιμων κατοίκων των Οθωνών, της Ερείκουσσας και του Μαθρακίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Βουλευτής ζητά από τον Υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για την Φορολογική Πολιτική, να εξεταστεί η δυνατότητα θέσπισης φορολογικών κινήτρων και διευκολύνσεων, ειδικά για του κατοίκους των Διαποντίων Νήσων.

Παράλληλα, στην επιστολή του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας προτείνει, προκειμένου οι κάτοικοι των Διαποντίων Νήσων να διευκολυνθούν στις εσωτερικές μετακινήσεις τους, καθώς υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην τροφοδότηση των οχημάτων τους με υγρά καύσιμα, να μεταπηδήσουν στην ηλεκτροκίνηση. Στο πλαίσιο αυτό προτείνει η επιδότηση στην αγορά ηλεκτρικού οχήματος, να αυξηθεί από το 20% στο 50%, ειδικά για τους κατοίκους των Οθωνών, της Ερείκουσσας, και του Μαθρακίου.

ΟΙ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Προς:

Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

κ. Κωστή Χατζηδάκη

 

 

Αγαπητέ Κωστή,

 

Επιθυμώ να θέσω υπόψη σου μία πρόταση που αφορά στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης στα Διαπόντια Νησιά.

 

Όπως είναι γνωστό, τα Διαπόντια Νησιά έχουν ιδιαίτερη γεωπολιτική σπουδαιότητα εξαιτίας της γειτνίασης με την Ιταλία και την Αλβανία. Παράλληλα, η πληθυσμιακή συρρίκνωση που καταγράφεται στην Ερείκουσσα, στους Οθωνούς και στο Μαθράκι είναι σοβαρή και ανησυχητική, καθώς σήμερα ο αριθμός των μονίμων κατοίκων και στα τρία νησιά δεν ξεπερνά τα 200 άτομα.

 

Οι υποδομές στα Διαπόντια Νησιά δεν βρίσκονται στο επιθυμητό επίπεδο, καθώς επί παραδείγματι σε κανένα από τα τρία νησιά δεν υπάρχει σταθμός καυσίμων, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μεταφέρουν τα καύσιμα για τα οχήματά τους σε δοχεία βενζίνης από την Κέρκυρα είτε με ιδιωτικά σκάφη είτε με το πλοίο της γραμμής.

 

Προκειμένου να δοθεί κίνητρο στους κατοίκους των Διαποντίων Νήσων να μεταπηδήσουν στην ηλεκτροκίνηση, προτείνω η επιδότηση στην αγορά οχήματος, ειδικά για τους κατοίκους της Ερείκουσσας, των Οθωνών και του Μαθρακίου, να αυξηθεί στο 50% από το 20% που προβλέπεται σήμερα σύμφωνα με το άρθρο 7 της ΚΥΑ (ΦΕΚ 3323 Β/7.8.2020). Το εν λόγω μέτρο θα αποτελέσει παράλληλα κίνητρο ανάσχεσης της πληθυσμιακής συρρίκνωσης που παρατηρείται στα Διαπόντια Νησιά.

 

 

Παραμένω στη διάθεσή σου για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση.

 

 

Σε ευχαριστώ θερμά.

 

Στέφανος Γκίκας Βουλευτής Ν. Κερκύρας

 

ΠΡΟΣ:

Υφυπουργό Οικονομικών

κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο

Θέμα: Φορολογικά Κίνητρα για την Ανάσχεση της πληθυσμιακής Συρρίκνωσης των Διαποντίων Νήσων

 

 

Αγαπητέ Απόστολε,

 

Τα Διαπόντια Νησιά, το σύμπλεγμα των τριών κατοικημένων νησιών βορειοδυτικά της Κέρκυρας, έχουν ιδιαίτερη γεωπολιτική και Εθνική σπουδαιότητα εξαιτίας της γειτνίασης με την Ιταλία και την Αλβανία, αλλά και την ύπαρξη ενδείξεων σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή.

 

Ωστόσο, η πληθυσμιακή συρρίκνωση που καταγράφεται στους Οθωνούς, στην Ερείκουσσα και στο Μαθράκι τα τελευταία 30 χρόνια είναι σοβαρή και άκρως ανησυχητική. Είναι ενδεικτικό ότι την δεκαετία του 1970 οι μόνιμοι κάτοικοι ξεπερνούσαν τους 1.200, ενώ σήμερα ο αριθμός τους και στα τρία νησιά δεν ξεπερνά τα 200 άτομα.

 

Ως εκ τούτου, στο πλαίσιο προσπαθειών ανάσχεσης της πληθυσμιακής συρρίκνωσης, παρακαλώ να εξεταστεί η δυνατότητα θέσπισης φορολογικών κινήτρων και διευκολύνσεων, ειδικά για τους κατοίκους των Διαποντίων Νήσων.

 

Σε ευχαριστώ θερμά.

Στέφανος Γκίκας Βουλευτής Ν. Κερκύρας

 

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search