• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διαπόντια Νησιά - Παξοί

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΡΥΛΙΚΟ ΝΗΣΙ: Η Daily Mail αποθεώνει την Κέρκυρα και περιγράφει μια μέρα τον Νοέμβριο στο νησί -Από τα παλάτια στους ελαιώνες [εικόνες]

November 02, 2020 3963



Πανοραμική άποψη της πόλης της Κέρκυρας/Φωτογραφία: Shutterstock

Ένα αφιέρωμα στη «θρυλική» (όπως αναφέρει χαρακτηριστικά) Κέρκυρα κάνει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, χαρακτηρίζοντας το νησί ιδανικό μέρος για διακοπές ακόμη και το φθινόπωρο.


Οι θρύλοι αφθονούν στην Κέρκυρα, όπου σε κάθε στενό ακούς ιστορίες για τον Αχιλλέα, τον Οδυσσέα και τον Ποσειδώνα. Όμως η πραγματική ιστορία του νησιού είναι βαθιά και ο χειμώνας είναι μια υπέροχη στιγμή για να την ανακαλύψετε.

Μπορείτε να την απολαύσετε μέσα στην κομψότητα της πόλης της Κέρκυρας στην ανατολική ακτή του νησιού, ένα μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, που χρονολογείται από τον 8ο αιώνα π.Χ. , όταν η θέση του νησιού στην Αδριατική θάλασσα το καθιστούσε μια πολύτιμη ιδιοκτησία για τους εισβολείς.

Οι Βενετοί διοικούσαν την Κέρκυρα για 4 αιώνες από το 1386, κάτι που εξηγεί τις υπέροχες ιταλικές επιρροές με τα παστέλ κτίρια, τις αψιδωτές κιονοστοιχίες, τις πλατείες και τα πλακόστρωτα σοκάκια, γεμάτα με καφετέριες που σερβίρουν κρεμώδες παγωτό. Στην καρδιά της πόλης, το βαθύ κόκκινο καμπαναριό της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα ορθώνεται πάνω από τις στέγες από τερακότα, σηματοδοτώντας τον τελικό χώρο ανάπαυσης του προστάτη του νησιού. Μια βόλτα στο εσωτερικό του ναού θα σας αποζημιώσει καθώς θα θαυμάσετε περίτεχνες τοιχογραφίες και θα χαζέψετε τους προσκυνητές που προσεύχονται στο αστραφτερό ασημένιο φέρετρο του Αγίου Σπυρίδωνα.

Ταβέρνες στην παλιά πόλη της Κέρκυρας
Ταβέρνες στην παλιά πόλη της Κέρκυρας
Σε κοντινή απόσταση είναι ένα φανταχτερό, ροζ κτίριο που κάποτε χρησίμευσε ως κεντρική τράπεζα της Κέρκυρας. Στεγάζει τώρα το δωρεάν Νομισματικό Μουσείο όπου μπορεί κανείς να μάθει την ιστορία της δραχμής και άλλων νομισμάτων. Ακούγεται βαρετό; Κι όμως είναι αρκετά εκθαμβωτικό, με εκθέματα μερικά από τα παλαιότερα νομίσματα του ρωμαϊκού και βυζαντινού κόσμου.

Στην Κέρκυρα το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο της σύγχρονης εποχής
Στην συνέχεια, περάστε από το μεγάλο κτίριο του Ιονίου Κοινοβουλίου, όπου τα νησιά ψήφισαν για ενοποίηση με την Ελλάδα το 1963 – και συνεχίστε στην οδό Γκίλφορντ. Ο όμορφος αυτός δρόμος πήρε το όνομά του από τον Φρέντερικ Νορθ Γκίλφορντ, γιο του Βρετανού πρωθυπουργού λόρδο Νορθ, έναν από τους πολλούς Βρετανούς που ερωτεύτηκε το νησί. Επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Κέρκυρα το 1791 και ίδρυσε την Ιόνια Ακαδημία, το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο της σύγχρονης εποχής. Σήμερα, οι δρόμοι γύρω από το πανεπιστήμιο είναι δημοφιλή στέκια για μεσημεριανό γεύμα των ντόπιων που απορροφούν τις ακτίνες του ήλιου έξω από τα εστιατόρια με τις μπουκαμβίλιες, ενώ οι αδέσποτες γάτες παραμονεύουν για λίγα ψίχουλα.

Παρά τον ηλιόλουστο ουρανό, η προοπτική να περάσετε την ημέρα σας στην παραλία στην Κέρκυρα δεν είναι η καλύτερη επιλογή για τον Νοέμβριο που η θερμοκρασία πέφτει σε ημερήσιο μέσο όρο τους 13 βαθμούς Κελσίου. Αλλά το νησί έχει μια ζεστή καρδιά και πολλές όμορφες βίλες παραμένουν ανοιχτές για όλο τον χρόνο.

Ο συντάκτης της Daily Mail έμεινε στην Villa 1870, ένα αρχοντικό του 19ου αιώνα, 15 λεπτά με τα πόδια από την πόλη της Κέρκυρας. Είχε θερμαινόμενη πισίνα και ανοιχτό τζάκι και παρείχε έναν οδηγό για τις εκδρομές στα χωριά του νησιού.

Το Αχίλλειο με τον εντυπωσιακό κήπο του
Μεταξύ αυτών ήταν και η βόλτα στο Αχίλλειο στο Γαστούρι, με τον δημοσιογράφο της βρετανικής εφημερίδας να το χαρακτηρίζει ως απροσδόκητη έκπληξη. Χτίστηκε ως καλοκαιρινό ανάκτορο για την αυτοκράτειρα Σίσι της Αυστρίας το 1889 και στην συνέχεια αγοράστηκε από τον βασιλιά της Πρωσίας Κάιζερ Γουίλελμ.

 Αχίλλειον Κέρκυρα

 Αχίλλειον Κέρκυρα

 

Αχίλλειον Κέρκυρα

Αχίλλειον Κέρκυρα

Σήμερα, το κτίριο είναι ένα μουσείο γεμάτο με έργα τέχνης και προσωπικά αντικείμενα των δύο βασιλικών ιδιοκτητών του. Το μεγαλείο του όμως είναι ο περιποιημένος κήπος όπου γυρίστηκαν σκηνές από την ταινία του Τζέιμς Μποντ «Για τα μάτια σου μόνο». Ένα εντυπωσιακό χάλκινο άγαλμα του Αχιλλέα δεσπόζει εκεί, αν και δυστυχώς δεν υπάρχει πλέον το επιχρυσωμένο κράνος που φορούσε κάποτε και που μπορούσε να το δει ο Κάιζερ από το σκάφος του όταν ερχόταν στο νησί.

Το εντυπωσιακό χάλκινο άγαλμα του Αχιλλέα
Το εντυπωσιακό χάλκινο άγαλμα του Αχιλλέα
Οι ταβέρνες και τα σπίτια δίνουν την θέση τους σε πλαγιές καλυμμένες με αρχαία ελαιόδεντρα
Πιο νότια, οι ταβέρνες δίπλα στον δρόμο και τα ασβεστωμένα αρχοντικά δίνουν την θέση τους σε πλαγιές καλυμμένες με αρχαίες ελιές. Στο ελαιοτριβείο Μαυρούδης, ένα δωρεάν μουσείο δείχνει την ιστορία της εξόρυξης ελαιολάδου από τον 16ο αιώνα, όταν ένας πελώριος άξονας πίεζε τις ελιές, μέχρι πέτρινους μύλους με γαϊδουράκια και τις σημερινές υδραυλικές πρέσες υψηλής τεχνολογίας. Τα μέλη της οικογένειας Μαυρούδη κάνουν ξεναγήσεις και φιλοξενούν δοκιμαστικά μαθήματα με συμβουλές για το πώς να εντοπίζεται το ποιοτικό λάδι.

Ιδανικό μέρος για πεζοπορίες
Η Κέρκυρα είναι ένα μεγάλο νησί με τις βόρειες και τις δυτικές ακτές του να προσφέρουν ένα πιο δραματικό τοπίο. Χωρίς την έντονη ζέστη του καλοκαιριού, τα σηματοδοτημένα μονοπάτια πεζοπορίας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξερευνήσετε την τραχιά ακτογραμμή όπου τα πανέμορφα χωριά που θυμίζουν καρτ ποστάλ, στις πλαγιές των λόφων και τα βράχια βυθίζονται σε πανέμορφους μπλε όρμους.

μοναστήρι Παλαιοκαστρίτσας
Η Παλαιοκαστρίτσα

Η Παλαιοκαστρίτσα

Η Παλαιοκαστρίτσα
Μια στάση για μεσημεριανό στον «Βράχο» με θέα στα ημιδιάφανα νερά του κόλπου της Παλαιοκαστρίτσας. Η χωριάτικη σαλάτα με το γενναιόδωρο κομμάτι φέτας και το σουβλάκι θαλασσινών κατευθείαν από την σχάρα, είναι δύσκολο να ηττηθούν. Συνεχίστε την βόλτα σας προς το περίτεχνο μοναστήρι του 13ου αιώνα και μετά ακολουθήστε τον απότομο δρόμο μέσα από τα χωριά Λάκωνες και Μακράδες.

Η τέλεια μέρα τελειώνει με ένα παγωτό με γιαούρτι, καρύδια και μέλι στο Dolce Cafe με την γυάλινη πρόσοψη για να δείτε τον ήλιο να χάνεται πίσω από τον κόλπο. Η χρυσή λάμψη φωτίζει τον διακριτικό βράχο που ξεπροβάλει από το νερό, που λέγεται ότι ήταν το πλοίο του Οδυσσέα, το οποίο μετέτρεψε σε πέτρα ο θεός της θάλασσας, ο Ποσειδώνας. Αυτή είναι η Κέρκυρα… πραγματικά θρυλική!

Φωτογραφίες: AP, Shutterstock, Wikipedia
Αναδημοσίευση από  iefimerida.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search