Print this page

Οθωνοί: Το νησί της Καλυψούς είναι το δυτικότερο σημείο της Ελλάδας (Photos + Video)

May 04, 2021 822
Οι Οθωνοί είναι το δυτικότερο νησί της Ελλάδος. Καταπράσινο, γραφικό, έχει μόλις 393 κατοίκους (2011) και χωρίζεται σε δύο περιοχές στην Άνω και στην Κάτω Πάντα.
 
 
Είναι ένα από τα τρία και το μεγαλύτερο νησί των Διαποντίων Νήσων.
 

 

 
 
Η ιστορία
 
Η πρώτη ονομασία σύμφωνα με τον Ησύχιο (3ος αι. π.Χ.) ήταν Οθρωνός. Το όνομα Οθονοί το αναφέρει ο Προκόπιος (6ος αι.).
 
 
Ο Πλήνιος τον 1ο αιώνα το αναφέρει  ως Θορωνό. Άλλες ονομασίες ήταν Φιδονήσι (λόγω των πολλών φιδιών που λέγεται πως είχαν κατακλύσει το νησί και που εξαιτίας τους είχε κάποτε εγκαταλειφθεί)  και Φανό/Fano – Φανός, παρετυμολογία που χρησιμοποιείται σε διεθνείς χάρτες και από τους Ιταλούς λόγω του φάρου του. 
 
 
Μετά την Ναυμαχία της Ναυπάκτου το άρχισε να εποικίζεται κανονικά. Η ιδιαίτερη γεωγραφική θέση του λόγω εγγύτητας με την Ιταλία είχε κάνει το νησί σημαντικό σημείο επικοινωνίας με τις Ανατολικές επαρχίες της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.
 
Καλυψώ και Οδυσσέας
 

 

 
Σύμφωνα με τη μυθολογία, κατά την αρχαιότητα ήταν το νησί της νύμφης Καλυψούς, κόρης του Άτλαντα η οποία ζούσε σε μία μεγάλη σπηλιά. Ο Οδυσσέας την ερωτεύθηκε και έμεινε αιχμάλωτος εκεί για επτά χρόνια.
 
 
Ο Όμηρος, ονόμαζε το νησί Ὠγυγία, στο οποίο υπήρχε έντονη ευωδία από κυπαρίσσι. Φεύγοντας ο Οδυσσέας πάνω σε μία σχεδία, ναυάγησε και αφού πάλεψε με τα κύματα, βρέθηκε στην Σχερία το νησί των Φαιάκων σημερινή Κέρκυρα.
 
 
Ένα στοιχείο που δικαιώνει τον μύθο, λόγω της μικρής απόστασης που χωρίζει τα δύο νησιά. Σύμφωνα με τον Ησύχιο, μετά τον Τρωικό Πόλεμο, κατέφυγε στο νησί μετά την άλωση της Τροίας ο Ελεφήνορας, βασιλιάς των Αβάντων στην Εύβοια, για να εξιλεωθεί, καθώς είχε σκοτώσει τον παππού του, Άβαντα. 
 
Άγριο τοπίο
 
 
Μικρές και απομονωμένες παραλίες, η σπηλιά της μυθικής Καλυψώς αλλά και το μικρό κοσμοπολίτικο λιμανάκι δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για χαλαρές και όμορφες διακοπές στο νησί. Χαρακτηριστικό στοιχείο του νησιού είναι ο βενετσιάνικος αέρας που κυριαρχεί στην αρχιτεκτονική του νησιού με τα παραδοσιακά σπίτια και το βενετσιάνικο κάστρο, που αποτελεί και ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα του νησιού.
 
 
Το νησί είναι καταπράσινο, κυρίως ορεινό, με ανώτερο υψόμετρο το Ημεροβίγλι που φτάνει τα 393 μ. Έχει βραχώδεις ακτές  και μικρές διάσπαρτες παραλίες. Χαρακτηριστική είναι, λόγω του επικλινούς του τοπίου, η περίτεχνη κλιμακωτή κατασκευή τοιχείων (ξερολιθιές), που διευκόλυναν την καλλιέργεια («γρέμπες»).
 
 
Ένα άλλο αξιοσημείωτο θέαμα του νησιού είναι ένας λευκός σταυρός στην ομώνυμη περιοχή του νησιού ως ένα είδος μνημείου που θυμίζει την μεγάλη σφαγή πολλών κατοίκων του νησιού από τον περιβόητο πειρατή Μπαρμπαρόσα το 1537.
 
 
Οι λάτρεις της πεζοπορίας βρίσκουν στο νησί ένα σημαντικό δίκτυο από μονοπάτια γύρω από την πλούσια βλάστηση ιδανικούς για χαλαρούς περιπάτους αλλά και δυνατή πεζοπορία γύρω από το νησί.
 
Φωτογραφίες: Eurokinissi / Γιώργος Κονταρίνης.
ΠΗΓΗ: topontiki.gr
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.