• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διαπόντια Νησιά - Παξοί

Τσεκουράτη εκπροσώπηση της κυβέρνησης στην Κέρκυρα για την 157η επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων - Μια φωτογραφία από τα παλιά

May 20, 2021 3219

 

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης μεταβαίνει την Πέμπτη 20 Μαΐου στην Κέρκυρα, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 157η επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα.

Ο αγώνας της μνήμης … και η πολιτική διαδρομή του Μ. Βορίδη

Επειδή ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία είναι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη (Μίλαν Κούντερα) ας θυμηθούμε:

Γνήσιο τέκνο της Δεξιάς, ο Μάκης ή αλλιώς Μαυρούδης Βορίδης δείχνει τις πολιτικές του πεποιθήσεις από τα μαθητικά του χρόνια. Νεαρός σπουδαστής στο κολέγιο Αθηνών, ιδρύει τους «Ελεύθερους Μαθητές», μια μαθητική οργάνωση τα μέλη της οποίας διακρίνονται για τις εθνικιστικές τους απόψεις. Σπουδαστές της εποχής στο κολέγιο Αθηνών θυμούνται τα μέλη της οργάνωσης να διακοσμούν με αγκυλωτούς σταυρούς τα τετράδια και τους τοίχους του σχολείου. Εποχές έντονα πολιτικοποιημένες. Τραμπουκισμοί, ξυλοδαρμοί, αλλά και απειλητικά τηλεφωνήματα σε εβραϊκές οικογένειες σπουδαστών του κολεγίου, είναι ορισμένα από τα μέσα που χρησιμοποιούν σε όποιον θεωρούν ότι αποτελεί «εχθρό».

Προσωπικότητα έντονη εξακολουθεί να κινεί τα νήματα ακόμη και μετά την αποφοίτησή του από το κολέγιο και την εισαγωγή του στη Νομική Αθηνών, το 1983. Το 1984 αναλαμβάνει αρχηγός της νεολαίας της ΕΠΕΝ της φιλοχουντικής οργάνωσης που ίδρυσε ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος μέσα από τη φυλακή, διαδεχόμενος τον σημερινό πρόεδρο της Χρυσής Αυγή Νίκο Μιχαλολιάκο. Οι ΕΠΕΝίτες γίνονται φόβος και ο τρόμος της εποχής. Ο Μάκης Βορίδης πρωτοστατεί στις περισότερες επιθέσεις. Μέλη της τότε ΕΦΕΕ αλλά και σπουδαστές της Νομικής θυμούνται έναν «τραμπούκο» και «φασίστα», Μάκη Βορίδη, που μαζί με την ομάδα του σκορπά τον τρόμο.

Η επίθεση με τσεκούρι

Τον Μάρτη του 1985 μια ομάδα ΕΠΕΝιτών επιτίθεται κατά διαδηλωτών στα Εξάρχεια, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την υπερβολική αστυνόμευση των Εξαρχείων και την αστυνομική βία. Σε εξέλιξη βρίσκεται το διαβόητο σχέδιο «Αρετή», του τότε υπουργού Αντώνη Δροσογιάννη για την εκκαθάριση των Εξαρχείων από τους αναρχικούς. Οι διαδηλωτές απωθούν τους ΕΠΕνίτες στα γραφεία τους στην οδό Ακαδημίας και Κιάφας. Την ίδια περίοδο, διαγράφεται από τον σύλλογο φοιτητών της Νομικής για φασιστική δράση. Την πρόταση υποστηρίζει και η φοιτητική παράταξη της ΝΔ, ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Ένα χρόνο μετά, στις 22 Απριλίου 1986 οι ΕΠΕΝίτες πραγματοποιούν αιματηρή επίθεση στη Νομική με στιλέτα και λοστούς. Αρκετοί φοιτητές τραυματίζονται, ενώ η ΕΦΕΕ υποβάλει μήνυση κατά του Μάκη Βορίδη. Το όνομά του κοσμεί και πάλι τις στήλες της «Ελευθεροτυπίας» την επόμενη μέρα. Το δημοσίευμα αναφέρει τον Βορίδη ως φασίστα φοιτητή που έχει διαγραφεί από τη Νομική για έντονα φασιστική δράση.

Το 1994 ιδρύει το Εθνικό Μέτωπο, ενώ παράλληλα εκδίδει το περιοδικό «Ελληνικές Γραμμές». Στο κόμμα μετέχουν αρκετοί ΕΠΕΝίτες, όπως επίσης και ο έτερος πόλος της εθνικιστικής Δεξιάς, η ΕΝΕΚ. Ως πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου συμμετείχε δύο φορές στις εκλογές της Αθήνας, το 1998 και το 2002, ενώ το 2000 ήταν υποψήφιος βουλευτής στις εθνικές εκλογές, στο κοινό ψηφοδέλτιο του Εθνικού Μετώπου, με την πρώτη Γραμμή του Κώστα Πλεύρη.

Η ιστορία μιας φωτογραφίας | Άρθρα | Ελευθεροτυπία

Στην Κολυμπήθρα του ΛΑΟΣ

Ο Μάκης Βορίδης προσχωρεί στο ΛΑΟ του Γ. Καρατζαφέρη, με το οποίο εκλέγεται βουλευτής το 2007, αλλά και το 2009. Σταδιακά, με περίτεχνο και επικοινωνίας τρόπο, προσπαθεί να χτίσει ένα πιο μετριοπαθές προφίλ.

Και υπουργός

Στη συνέχεια Νέα Δημοκρατία, υπουργός Υποδομών, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Σαμαρά, υπουργός Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και σήμερα Εσωτερικών.

 

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Μ. Βορίδη στην Κέρκυρα

Στις εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στο Μνημείο της Ένωσης της Επτανήσου, ο Υπουργός θα πραγματοποιήσει κατάθεση στεφάνου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Υπουργού:

 Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

  • 19:00: Εκδήλωση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων στην αίθουσα τελετών του Ιονίου Πανεπιστημίου με θέμα: « 21 Μαΐου 1864. Τα Ιόνια Νησιά ενσωματώνονται στη Μητέρα Ελλάδα. Τι έφεραν, πως πορεύθηκαν μαζί με τους άλλους Έλληνες. Δυνατότητες επικοινωνίας και συνεργασίας σήμερα».
  • 20:30: Επίσημο δείπνο με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Παρασκευή  21 Μαΐου 2021

  • 11:30: Επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, στην οποία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης Κερκύρας  Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος
  • 12:00: Πανηγυρικός της ημέρας στο κτήριο της Ιονίου Βουλής. Θα εκφωνήσει ο Δημήτριος Μεταλληνός Δρ. Ιστορίας – Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, με θέμα: «Από το 1821 στο 1864».
  • 12:45: Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο της Ένωσης της Επτανήσου.
  • Τήρηση ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πρωτεργατών και αγωνιστών της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα.
  • Κατάθεση στεφάνων
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search