• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διαπόντια Νησιά - Παξοί

ΤΕ Κέρκυρας ΚΚΕ: Κόκκινη κάρτα στην αντιλαϊκή πολιτική που καταστρέφει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο...

June 18, 2021 2913

Η Τομεακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ

ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΑΡΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΟΥΝ ΟΜΑΔΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΕΠΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

 

 

Οι ερασιτεχνικοί αθλητικοί σύλλογοι γενικά και του ποδοσφαίρου ειδικότερα, προσφέρουν διαχρονικά ένα πολύπλευρο και αναντικατάστατο έργο σωματικής άθλησης, δημιουργικής διεξόδου και ψυχαγωγίας της νεολαίας, διαπαιδαγώγησης της κοινωνίας στο πνεύμα της άμιλλας, της συλλογικότητας και της άμυνας στις παγίδες της εποχής. Το έργο αυτό στηρίζεται στην εργατικότητα των ανθρώπων του ερασιτεχνικού αθλητισμού, στη συνεισφορά απλών ανθρώπων.

Τα ποδοσφαιρικά σωματεία και του νησιού μας, βιώνουν χρόνια τώρα την απαξίωση από την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ και την ΕΕ, που εντείνεται κάθε φορά σε περιόδους οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης. Μια αντιλαϊκή πολιτική που έχει στο χώρο του ποδοσφαίρου τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

· Δραματική μείωση των χρηματοδοτήσεων. Τη στιγμή που πακτωλός χρημάτων και υπέρογκα χρέη χαρίζονται στις ΠΑΕ, οι ερασιτεχνικοί σύλλογοι εδώ και χρόνια δεν παίρνουν ούτε για τα έξοδα των αγώνων των ομάδων (γιατρός – διαιτησία).

· Προώθηση της εμπορευματοποίησης. Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις (και στην Κέρκυρα) είτε με τη δημιουργία, από τις ΠΑΕ, επιχειρήσεων που εκμεταλλεύονται την ανάγκη για άθληση, είτε με εξάπλωση εταιρειών με τη μορφή franchise. Ακόμη και ερασιτεχνικά σωματεία οδηγούνται στο να ζητούν συνδρομές από τους γονείς των αθλητών τους πιεσμένα από την υποχρηματοδότηση.

· Ανεπάρκεια υποδομών. Τα γήπεδα δεν αρκούν να καλύψουν τις ανάγκες με αποτέλεσμα σε αρκετά από αυτά να προσπαθούν να βολευτούν μέχρι και 5 σωματεία. Στην Κέρκυρα, για 44 ενεργές ομάδες υπάρχουν 15 γήπεδα. Στη συντριπτική πλειονότητα δεν υπάρχει φωτισμός ενώ οι βοηθητικοί χώροι είναι σε άθλια κατάσταση.

Η πολιτική της κυβέρνησης έχει στόχο την παραπέρα εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, μέσα από τη συρρίκνωση των ερασιτεχνικών σωματείων. Ο στόχος αυτός, όπως δείχνουν και τα αριθμητικά στοιχεία, προχωράει ταχύτατα και στην Κέρκυρα. Ο αριθμός των ποδοσφαιρικών ομάδων που συμμετέχουν στα τοπικά πρωταθλήματα μειώνεται ραγδαία. Το 2021 οι ενεργές ομάδες είναι 44 όταν πριν λίγα χρόνια ήταν 60! Η συρρίκνωση του αριθμού και η διάλυση ομάδων αναμένεται να μεγαλώσει, αφαιρώντας από τη νεολαία των λαϊκών γειτονιών και των χωριών του νησιού μας το δικαίωμα στον αθλητισμό. Την ίδια στιγμή εκατοντάδες παιδιά οδηγούνται στις ομάδες «μαγαζιά».

Σοβαρές ευθύνες για τη διαχρονική εγκατάλειψη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου στην Κέρκυρα έχουν και οι ηγεσίες των Δήμων, της Περιφέρειας και παλιότερα της Νομαρχίας των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ & ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι αδιαφόρησαν για τις υποδομές και συναίνεσαν στις πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Συνυπεύθυνοι αυτής της κατάστασης είναι και οι διοικήσεις των ομοσπονδιών του αθλητισμού και συγκεκριμένα στο ποδόσφαιρο η ΕΠΟ αλλά και η τοπική Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Κέρκυρας (ΕΠΣΚ). Ακολουθούν όλα αυτά τα χρόνια τη γραμμή της ΕΕ, της ΟΥΕΦΑ και των εγχώριων συμμάχων τους και στοιχίζουν το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο πίσω από τις Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες (ΠΑΕ) υποτάσσοντάς το στα συμφέροντά τους, αντιμετωπίζοντάς το σαν εμπόρευμα, επιβάλλοντας πολύπλευρη φορολόγηση στις ομάδες (παράβολα, πρόστιμα κλπ) και επιχειρώντας την πλήρη χειραγώγηση της διαιτησίας.

Ο πρόσφατος νόμος της κυβέρνησης για την αθλητική αναγνώριση των συλλόγων έχει ως αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζονται δεκάδες ενεργά σωματεία με πολύπλευρες συνέπειες σε οικονομικό και αγωνιστικό επίπεδο. Παράλληλα οι εκλογικές διαδικασίες για τις τοπικές Ενώσεις κινδυνεύουν να μετατραπούν σε … Libro Doro αφού δικαίωμα από τα 44 σωματεία στην Κέρκυρα έχουν τελικά μόνο τα 11! Επίσης σύμφωνα με το νόμο όσες ομάδες δεν έχουν αναγνωριστεί θα αποκλείονται από τους δημόσιους αθλητικούς χώρους! Αυτό για την Κέρκυρα σημαίνει έξωση της τεράστιας πλειονότητας των ομάδων από τους χώρους που προπονούνται και δίνουν τους αγώνες τους.

Απαιτείται εδώ και τώρα να απλοποιηθούν οι διαδικασίες αθλητικής αναγνώρισης (να αρκεί το καταστατικό και η βεβαίωση της ΕΠΣ συμμετοχής στα πρωταθλήματα) και να δοθεί παράταση για τη διενέργεια εκλογών. Οι εκλογές να γίνουν με απλή αναλογική και τα σωματεία εκτός από το ΔΣ της τοπικής ΕΠΣ να ψηφίζουν καθολικά για την εκλογή του ΔΣ της ΕΠΟ. Από τις εκλογές της ΕΠΟ να αποκλειστούν οι ΠΑΕ.

Οι δυνάμεις του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, οι διοικήσεις δηλαδή των ομάδων, οι αθλητές, οι διαιτητές, οι προπονητές και οι αθλητικοί συντάκτες θα πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους από τις κυβερνητικές πολιτικές που εφαρμόζονται στο χώρο του αθλητισμού. Η πολιτική τους για τον αθλητισμό εντάσσεται στα πλαίσια της γενικότερης στρατηγικής τους που χτυπά καθημερινά όλες τις πλευρές της ζωής μας (εργασιακά, ασφάλιση, υγεία, παιδεία κτλ). Θα πρέπει επίσης να βγάλουν τα συμπεράσματά τους από τους υποστηρικτές αυτών των πολιτικών στην τοπική διοίκηση, στην ΕΠΟ και στην ΕΠΣΚ. Να γυρίσουν την πλάτη σε αυτές τις πρακτικές και περνώντας στην αντεπίθεση να συμπορευτούν με το ΚΚΕ.

Οι σύγχρονες ανάγκες της ζωής και του αθλητισμού σήμερα απαιτούν την ουσιαστική χρηματοδότηση των συλλόγων, πολύπλευρη στήριξη του έργου τους, αναβάθμιση των υποδομών και κατάργηση των ΠΑΕ και κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο του αθλητισμού. Απαιτούν την ανατροπή του συστήματος που μετατρέπει τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο σε επιχείρηση εκατομμυρίων. Απαιτούν τη διεκδίκηση των προϋποθέσεων, ο αθλητισμός να αποτελεί κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα, για να γίνει και το ποδόσφαιρο φορέας εξασφάλισης υγείας, χαράς και ψυχαγωγίας για όλο το λαό.

Η Τομεακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ

18/06/2021

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search