• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διαπόντια Νησιά - Παξοί

Για τους δασικούς χάρτες - Παράταση μέχρι 22 Νοέμβρη - Από τη "Φωνή των Αργυραδιτών"

June 20, 2021 2845

Για τους δασικούς χάρτες - Παράταση μέχρι 22 Νοέμβρη  - Από τη "Φωνή των Αργυραδιτών" αρ. φ. 160 Μάρτιος - Μάϊος 2021

Με ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Δασών γνωστοποίησε την παράταση που δίνεται στην υποβολή αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες που έχουν αναρτηθεί. Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αντιρρήσεων κατά του Δασικού Χάρτη παρατείνεται έτσι κατά έξι (6) μήνες σύμφωνα με το Ν.4801/2021 έως την 22α Νοεμβρίου 2021, ημέρα Δευτέρα και έως 10 Δεκεμβρίου 2021 ημέρα Παρασκευή για τους κατοίκους του εξωτερικού.

Σαρωτική επιχείρηση αναδιανομής και στο βάθος… ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας)

Σε όλη τη χώρα χωράφια, κτήματα, αυλές σπιτιών, χέρσες εκτάσεις που ποτέ δεν γνώρισαν δέντρο, αλλά και βράχια, όλα κηρύχθηκαν δάση! Τώρα για να αποχαρακτηριστούν, ώστε να μπορούν να τα αξιοποιήσουν οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να υποβάλουν «αντίρρηση» με το αζημίωτο για το κράτος φυσικά. Και χωρίς καμία βεβαιότητα για τα αποτέλεσμα.

Είμαστε μπροστά σε μια πρωτόγνωρη για τη νεοελληνική ιστορία, επιχείρηση μιας σαρωτικής αναδιανομής γης. Το κράτος διεκδικεί χιλιάδες περιουσίες αγροτικών νοικοκυριών. Εάν τις καταχραστεί η συνέχεια γνωστή. Αυτό που δεν μπορεί να αποχαρακτηρίσει ο κάθε ιδιοκτήτης , θα μπορέσει στο μέλλον ένας μεγαλοξενοδόχος, ή χωρίς καν να γίνει αυτό, θα προσφερθεί στους «ευεργέτες» των ΑΠΕ. Επιδιώκουν να συγκεντρώσουν γη στο κράτος για παραπέρα αξιοποίηση και ιδιωτικοποίηση. Να βγάλουν από την μέση «ενοχλητικούς» μικροϊδιοκτήτες, είτε γιατί δεν θα έχουν χρήματα για ενστάσεις, είτε γιατί δεν θα μπορέσουν να αποδείξουν ότι είναι δικά τους. Χάρτες, κτηματολόγιο δασική πολιτική, θεωρούνται εργαλεία «ανάπτυξης» για τους κεφαλαιοκράτες.

Είμαστε μπροστά σε ένα ακόμη εισπρακτικό όργιο, αφού κάθε «αντίρρηση» θα πληρώνεται… ακριβά! Ακόμη και αν όλα παραμείνουν δάση.

Κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Νότιας Κέρκυρας στην πρόσφατη συνεδρίασή του εξέδωσε ψήφισμα για τους δασικούς χάρτες επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: "Με την ανάρτηση των δασικών χαρτών επιχειρείται η αµφισβήτηση του χαρακτήρα των µικρών κλήρων . Έτσι µε σωρεία ανακριβειών και λαθών πολλές αγροτικές εκτάσεις, βοσκοτόπια, ελαιώνες, εκτάσεις που δεν διαθέτουν ούτε ένα θάµνο αλλά και εκτάσεις µε σπίτια που έχουν οικοδοµηθεί µε όλες τις νόµιµες διαδικασίες αποτυπώνονται ως δασικές και οι νόµιµοι κάτοχοι τους καλούνται να επιδοθούν σε ένα πολυδάπανο αγώνα µε προσφυγές, ενστάσεις - αντιρρήσεις για τον αποχαρακτηρισµό των ιδιοκτησιών τους ως δασικών. Για τη σύνταξη των ενστάσεων αυτών απαραίτητη είναι η βοήθεια ιδιώτη δασολόγου, δικηγόρου, µηχανικού, τοπογράφου." 

               Κι όμως: «Έργο εθνικής σημασίας» χαρακτήρισε την ανάρτηση δασικών χαρτών, κατά την επίσκεψή του στην Κέρκυρα, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Αμυράς, ο οποίος έφτασε στο νησί την Τρίτη27/4. Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, χαρακτήρισε την ανάρτηση των δασικών χαρτών ως έργο εθνικής σημασίας και είπε πως «είμαστε υπερήφανοι που για πρώτη φορά, επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, έχουμε αναρτημένους δασικούς χάρτες για το 100% της ελληνικής επικρατείας»!

Παλιά μας έλεγαν ότι θα πάρει μέχρι και τους γαιδάρους μας ο κομμουνισμός - Τώρα παίρνει και τις περιουσίες των φτωχών για να τις δώσει στους πλούσιους ο νεοφιλελευθερισμός!

Με βάση όλα αυτά, τα χειμαδιά (οικήματα, κατασκευές, πρόχειροι σταυλισμοί κ.ά.) και οι ορεινές ή ημιορεινές καλλιέργειες ισοπεδώνονται, η βόσκηση απαγορεύεται, οι μικροϊδιοκτήτες εξοβελίζονται στο όνομα της «ανάπλασης»! Στη θέση τους χιλιάδες τόνοι τσιμέντου, ανατροπή του εδαφικού προφίλ, δρόμοι-λεωφόροι για να περάσουν τα τεράστια φορτηγά πλατφόρμες των κομματιών των ανεμογεννητριών, πλήρης ανατροπή του υδρογεωλογικού υπόγειου φυσικού δικτύου, υποβάθμιση της φυσιογνωμίας κάθε περιοχής, θα συνθέσουν το νέο τοπίο. Οι μικροκτηνοτρόφοι και μικροκαλλιεργητές εκτοπίζονται, στο όνομα της «Πράσινης Συμφωνίας» της ΕΕ, που προσυπογράφει η κυβέρνηση. Η όλη κατάσταση οδηγεί στη συγκέντρωση της αγροτικής γης από τα διατροφικά και ενεργειακά μονοπώλια και είναι προφανής η στρατηγική της κυβέρνησης να καταργήσει κάθε έννοια ιδιοκτησιακού καθεστώτος, εκμεταλλευόμενη την -κατά κανόνα- ανυπαρξία εγγράφων από μικροϊδιοκτήτες, μικροκαλλιεργητές και μικροκτηνοτρόφους. 

Η πρόταση είναι μία: Να ανακληθούν τώρα οι νέοι «δασικοί χάρτες».

Γιώργος Κ. Καββαδίας

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search