• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διαπόντια Νησιά - Παξοί

Έχουν ξεφύγει στο Αχίλλειο: Και ακριβό εισιτήριο και κλειστοί οι δύο όροφοι – Καταγγελία

July 23, 2021 7007

 

Το Αχίλλειο είναι ίσως το σημαντικότερο αξιοθέατο αρχιτεκτόνημα της Κέρκυρας και το τρίτο σε επισκεψιμότητα μουσείο της χώρας και ανήκει στην ΕΤΑΔ, σύμφωνα με το μνημονιακό καθεστώς που έχει επιβληθεί στη χώρα μας.  Τα τελευταία χρόνια είναι αρκετές οι καταγγελίες και τα παράπονα για την εικόνα παρακμής που παρουσιάζει, παρόλο που τα έσοδα από τις εισπράξεις των εισιτηρίων των επισκεπτών ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Τον Μάρτη του 2021 υπεγράφη η σύμβαση για το σημαντικό έργο αποκατάστασης στο Αχίλλειο Κέρκυρας με ανάδοχο τη  «Σιδηροδρομικά Έργα Α.Τ.Ε.». Αντικείμενο του έργου είναι η “Αποκατάσταση και ανάδειξη του συγκροτήματος του Αχιλλείου στην Κέρκυρα” με αναθέτουσα αρχή τη Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε. Το έργο υπεγράφη στα 5,8 εκ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 24,7 εκ. ευρώ) και χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Ιονίων Νήσων (ΕΣΠΑ 2014-2020).

Ωστόσο το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί με αποτέλεσμα οι δυο όροφοι να είναι κλειστοί για τους επισκέπτες οι οποίοι πληρώνουν ακριβό εισιτήριο. Αυτό και αν είναι εκμετα΄λλευση και εξαπάτηση! Μάλιστα οι υπεύθυνοι του Αχιλλείου έχουν τη φαεινή ιδέα να απαιτούν και να εισπράττουν εισιτήριο ακόμα και από τους επισκέπτες που έχουν κάρτα δωρεάν εισόδου στα μουσεία όλης της χώρας!

Χαρακτηριστική η παρακάτω επώνυμη και τεκμηριωμένη καταγγελία:

21 Ιουλίου, επίσκεψη στο Αχίλλειο. Με πολύ κέφι να περιηγηθούμε στον εμβληματικό για το νησί χώρο, παρακάμψαμε το υψηλό για τα μέτρα δύο μισθωτών εκπαιδευτικών εισιτήριο 10 ευρώ/άτομο. Μας ενόχλησε, βεβαίως, ότι η κάρτα που δίνει ελεύθερη είσοδο στους εκπαιδευτικούς σε άλλα μουσεία εδώ δεν αναγνωρίζεται, όπως επίσης και το ότι το 14 χρονο παιδί μας πληρώνει σχεδόν πλήρες εισιτήριο. Αποφασίσαμε να πληρώσουμε 28ευρω για να επισκεφθούμε το τριώροφο παλάτι και τους κήπους του, μια φορά ερχόμαστε στην Κέρκυρα! 

Εντυπωσιακό το ισόγειο με την έξτρα έκθεση για τη Μαρία Κάλλας και προσπαθούμε να συνεχίσουμε στους επάνω ορόφους... Μας κατευθύνουν στους κήπους κι αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό ήταν... Οι επάνω όροφοι με την περίφημη τοιχογραφία, το περιστύλιο με τις Μούσες κλπ είναι κλειστά για έργα αποκατάστασης! Και ναι, υπάρχει σχετική ενημέρωση στα εκδοτήρια εισιτηρίων που όμως δε μας λέει ότι τα 2/3 του κτιρίου είναι κλειστά για τους επισκέπτες αλλά ότι γίνονται κάποια έργα αποκατάστασης!

Τι να πρωτοπώ; ότι ο πολιτιστικός πλούτος της χώρας θα έπρεπε να είναι δωρεάν προσβάσιμος τουλάχιστον στους κατοίκους της; Ότι οι ομάδες πληθυσμού στις οποίες αναγνωρίζεται από το κράτος το δικαίωμα μειωμένου ή μηδενικού εισιτηρίου λόγω ηλικίας, υγείας, επαγγέλματος κλπ θα έπρεπε να το διατηρούν σε κάθε δημόσιο φορέα άσχετα αν έχει τη μορφή εταιρείας, ΝΠΙΔ ή ότι άλλο;  Ότι τα τουριστικά ακίνητα όσο κι αν ορίζεται από το νόμο να κινούνται με τους όρους της ιδιωτικής περιουσίας εξακολουθούν να στοχεύουν στο δημόσιο όφελος και πάλι βάσει του ίδιου νόμου; Ή να φτάσω στο συμβάν εξαπάτησης -πώς αλλιώς να το πω;- αφού εμείς πληρώσαμε πλήρες αντίτιμο αλλά το προσφερόμενο δεν ήταν πλήρες; 

Πολλές πλευρές του ζητήματος της αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς θα μπορούσαν να συζητηθούν με αυτήν την αφορμή. Και πραγματικά είναι μόνο μια αφορμή γιατί όσο δεν προωθείται κεντρικά η ελεύθερη πρόσβαση των ανθρώπων στα μνημεία πολιτισμού, όσο αυτά δεν αποτελούν τμήμα της καθημερινότητάς μας αλλά ακριβοπληρωμένες επισκέψεις τουριστικού χαρακτήρα θα ανακύπτουν συνεχώς τέτοιες αφορμές, μεγαλύτερες ή μικρότερες.

Με εκτίμηση

Σωτηρία Παπαδοπούλου

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search