• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Κεντρικη Κερκυρα

Ερώτηση - Θέμα για τη χωροθέτηση κάδων απορριμμάτων στον Άη Γόρδη

September 29, 2021 542

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 19η ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 29/09/2021

ΘΕΜΑ: "ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΔΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΓ. ΓΟΡΔΙΟΥ"

Επαναφέρουμε το ζήτημα που είχε αναφερθεί και σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο καθώς απασχολεί έντονα τους κατοίκους της περιοχής.

Με την ερώτηση αυτή θα θέλαμε να ενημερωθούμε για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την χωροθέτηση μεγάλου αριθμού κάδων συλλογής σύμμεικτων απορριμμάτων σε πλάτωμα της Επαρχιακής Οδού Σιναράδων - Αγίου Γορδίου (1200μ μετά τη διασταύρωση Σιναράδων - Αγίου Γορδίου), για την εξυπηρέτηση ολόκληρου του οικισμού του Αγίου Γορδίου, δεδομένου ότι με βάση τον αριθμό και την περιεκτικότητα των κάδων και τις εργασίες διαμόρφωσης του χώρου, το εν λόγω σημείο συνιστά χώρο προκαταρκτικής/προσωρινής αποθήκευσης απορριμμάτων δυναμικότητας μεγαλύτερης των 2 τόνων/ημέρα.

Τον Αύγουστο του 2021, στο εν λόγω πλάτωμα, κατασκευάστηκε βάση τοποθέτησης από σκυρόδεμα εμβαδού 64 m2 και τοποθετήθηκαν 14 κάδοι σύμμεικτων απορριμμάτων (πράσινοι) χωρητικότητας 1.100 λίτρων ο καθένας, δηλαδή ονομαστικής χωρητικότητας αποθήκευσης 15.400 λίτρων.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι σύμφωνα με τη βιβλιογραφία το ειδικό βάρος των ασυμπίεστων σύμμεικτων απορριμμάτων είναι κατά μέσο όρο 200 κιλά/κυβικό μέτρο, εκτιμάται ότι η ημερήσια ποσότητα αποβλήτων που μπορεί να αποθηκευτεί, βάσει αριθμού και όγκου κάδων,ήταν 14*1.100λίτρα =15.400λίτρα που αντιστοιχεί σε 3,08 τόνους/ημέρα.

Επισημαίνεται δε, ότι η ποσότητα αυτή πρέπει να ήταν αρκετά μεγαλύτερη σε όλη την περίοδο αιχμής, καθώς το εν λόγω σημείο αποτελεί το μόνο σημείο απόθεσης απορριμμάτων σε ολόκληρο τον οικισμό του Αγίου Γορδίου, οπότε οι 14 κάδοι δεν επαρκούσαν, υπερχειλίζαν καθημερινά, με αποτέλεσμα η απόρριψη των απορριμμάτων να γίνεται χύδην, εκτός των μέσων προσωρινής αποθήκευσης (βλ. επισυναπτόμενη φωτογραφία).

Στη συνέχεια τον Σεπτέμβρη του 2021, οι κάδοι μειώθηκαν σε 13 καιη ονομαστική χωρητικότητα του χώρου αποθήκευσης ανέρχεται πλέον σε 14.800 λίτρα, συνεπώς ηημερήσια ποσότητα αποβλήτων αντιστοιχεί σε 2,96 τόνους/ημέρα.

Σύμφωνα με την κείμενη περιβαλλοντική νομοθεσία1 για δραστηριότητες αποθήκευσης σύμμεικτων αποβλήτων ημερήσιας ποσότητας άνω των 2 τόνων/ημέρα απαιτείται τήρηση διαδικασίας υπαγωγής σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις, χωρίς επίσης να επιτρέπεται η γειτνίαση με κατοικημένες περιοχές σε εκτός σχεδίου περιοχές2.

Ερωτάται ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Καθαριότητας της Δημοτικής Αρχής:

1. Υπάρχει απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας για την χωροθέτηση του υπό συζήτηση χώρου προκαταρκτικής/προσωρινής αποθήκευσης κάδων συλλογής απορριμμάτων και εάν ελήφθη υπόψη η επιλεγείσα διαστασιολόγηση των μέσων αποθήκευσης που εντέλει οδηγεί σε δημιουργία εγκατάστασης χώρου προσωρινής αποθήκευσης, ο οποίος απαιτεί περιβαλλοντική αδειοδότηση (Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις).

2. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί η Υπηρεσία σας ώστε να τοποθετηθούν στην ευρύτερη περιοχή Αγίου Γορδίου πράσινοι κάδοι σε περισσότερα κατάλληλα σημεία αλλά και κάδοι χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων αποβλήτων, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να μειωθούν οι ποσότητες που οδηγούνται σε απόρριψη στους κάδους σύμμεικτων απορριμμάτων (πράσινοι).

 Προεπισκόπηση εικόνας

29/092021

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search