• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Κεντρικη Κερκυρα

Η τραγωδία με το αεροπλάνο από την Κέρκυρα που έπεσε στη Βούλα – 21 /10/1972 (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

October 20, 2021 5816

 

21 Οκτωβρίου 1972. Η ημέρα που στιγματίστηκε από την μεγάλη αεροπορική τραγωδία της Ολυμπιακής Αεροπορίας, όταν αεροσκάφος που εκτελούσε το δρομολόγιο Κέρκυρα-Αθήνα, συνετρίβη λίγο πριν προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Από τους 49 επιβάτες και τα τέσσερα μέλη του πληρώματος, 37 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ 16 κατάφεραν να σωθούν.

Το Σάββατο της 21ης Οκτωβρίου του 1972 το NAMC YS-11A της «Ολυμπιακής Αεροπλοΐας» απογειώθηκε από την Κέρκυρα στις 7.55 μ.μ. με προορισμό την Αθήνα και συγκεκριμένα το αεροδρόμιο του Ελληνικού, στο οποίο αναμένονταν να προσγειωθεί στις 9.06 λεπτά. Ήταν ένα δικινητήριο τουρμποελικοφόρο ιαπωνικής κατασκευής, το οποίο μάλιστα είχε "παίξει" την ίδια χρονιά και στην κινηματογραφική ταινία "Η Κόμησσα της Κέρκυρας". Είχε 49 επιβάτες και 4μελές πλήρωμα.

Στην Ελλάδα επικρατούσαν άστατες καιρικές συνθήκες, με καταιγίδες να σαρώνουν τη χώρα. Μετά την απογείωση, το αεροπλάνο βγήκε πάνω από τα σύννεφα και με «σχετικές» αναταράξεις κατά τη διαδρομή έφθασε μέχρι την Κόρινθο. Ο ελεγκτής εναερίου κυκλοφορίας διαπίστωσε τότε πως το αεροσκάφος αντιμετώπιζε δυσκολίες, ενώ το έχανε πολλές φορές από την οθόνη του. Οι πυρήνες των καταιγίδων, που φαίνονται κι αυτές σα στίγματα μέσα στο ραντάρ, τον έκαναν πολλές φορές να αμφιβάλει αν το μικρό φωτεινό στίγμα στην οθόνη ήταν το αεροπλάνο ή ο πυρήνας κάποιας καταιγίδας.

 

Είχε προηγηθεί ο εξής διάλογος:

Πύργος: Ολυμπιακή 506. Αλλάξατε επίπεδο πτήσεως. Πετάξτε στα 15.000 πόδια διότι οι καταιγίδες καθιστούν δυσχερή την αναγνώριση σας.

Πύργος: Θα προσγειωθείς αμέσως ή θα φύγεις και θα επιστρέψεις αργότερα;

Πιλότος: Τώρα αμέσως, αν είναι ελεύθερος ο διάδρομος

Πύργος: Θα βρεις ένα σύννεφο μπροστά σου. Αν μπεις μέσα θα βρεθείς σε δύσκολη θέση, απομακρύνσου αμέσως και κατευθύνσου προς την Κόρινθο. Πρόσεξε, υπάρχει καταιγίδα

Πιλότος: ΟΚ, ευχαριστώ... Έρχομια για προσγείωση. Βρίσκομαι σε απόσταση τριών μιλίων.

Πύργος: ΟΚ, Τώρα προσγειώνεται ένα μπόινγκ της Ολυμπιακής, θα ρωτήσω από τον κυβερνήτη τα στοιχεία και θα σε ενημέρωσω.

Πιλότος: Ευχαριστώ...

Πύργος: Η ορατότης είναι 500 πόδια, έχει κραδασμούς, αλλά τα φρένα του λειτουργούν κανονικά. Μπορείς να προσγειωθείς.

Πιλότος: ΟΚ, προχωρώ... Αυτή τη στιγμή μπαίνω στο σύννεφο. Μόλις βγω προσγειώνομαι αμέσως.

Πύργος: Να βρίσκεσαι σε διαρκή επαφή. Είναι επικίνδυνα, ΟΚ;

Πύργος: Ολυμπιακή 506, που είσαι, δεν σε βλέπω.

Πύργος: 506, με ακούς;

Σιγή...

Στα μαύρα νερά της Βούλας

Το αεροσκάφος, που ούτως ή άλλως είχε ξεκινήσει τη διαδικασία προσγείωσης και βρισκόταν χαμηλά, έχασε απότομα ύψος και έπεσε στη θάλασσα. Οι πιλότοι δεν κατάφεραν να αντιδράσουν.                           

Και τότε σήμανε συναγερμό. Ήταν, όμως, πολύ αργά… Κανείς δεν ήξερε πως είχε πέσει το αεροπλάνο. Ακόμα και ο Πύργος, που σήμανε συναγερμό διατηρούσε την ελπίδα πως ίσως την τελευταία στιγμή το αεροσκάφος θα είχε απομακρυνθεί λόγω καταιγίδας. Όσο περίεργο και να φαίνεται, την τραγική είδηση την ανήγγειλε ένας από τους διασωθέντες επιβάτες.

Ο Ν. Στέφανου, ζωγράφος στο επάγγελμα, αντέδρασε πολύ ψύχραιμα. Γδύθηκε για να μην τον δυσκολεύουν τα ρούχα και έμεινε μόνο με τα εσώρουχα. Άνοιξε την πόρτα και βούτηξε στη θάλασσα. Έφτασε στη στεριά μετά από 20 περίπου λεπτά και κατευθύνθηκε προς το ΠΙΚΠΑ. Εκεί φώναξε στις νοσοκόμες: "Έπεσε στη θάλασσα το αεροπλάνο της Ολυμπιακής από την Κέρκυρα. Ήμουν επιβάτης και σώθηκα. Τηλεφωνήστε στην Ολυμπιακή και πείτε ότι έπεσε το αεροσκάφος της".

Εκείνη τη νύχτα 37 άτομα έχασαν τη ζωή τους, ενώ οι 16 διασώθηκαν. Κανείς δεν σκοτώθηκε ακαριαία κατά τη σύγκρουση, αλλά πνίγηκαν, όπως προέκυψε από την ιατροδικαστική έρευνα που εντόπισε ποσότητες νερού στο στομάχι, το ημιθωράκιο και τους πνεύμονες.

Ο Χρήστος Γκαγκανάτσος, που εργαζόταν τα καλοκαίρια στην Κέρκυρα θυμάται ότι "δεν ανησυχήσαμε όταν το αεροπλάνο έχανε ύψος, διότι νομίζαμε ότι είχε ξεκινήσει η διαδικασία προσγείωσης. Δεν βλέπαμε εξάλλου έξω γιατί έβρεχε και ήταν σκοτάδι. Ξαφνικά τρανταχτήκαμε και η άτρακτος άρχισε να μπάζει νερά. Μια γυναίκα την πίσω πόρτα του αεροπλάνου. Από εκεί βγήκα. Έφτασα στην πόρτα κολυμπώντας μες στην άτρακτο".

Ο Μιχάλης Κανταρτζόπουλος εξιστορεί ότι: "Ξαφνικά έβλεπα από το παράθυρο τα φώτα της Βούλας ψηλότερα από το αεροπλάνο. Αυτό μ' έκανε να ανησυχώ. Την ίδια περίπου στιγμή ακούστηκε ένας τρομερός κρότος και αμέσως έσβησαν τα φώτα. Έλυσα τη ζώνη ασφαλείς και προχώρησα προς τα εμπρός. Καθόμουν στην 14η σειρά. Τότε αντιλήφθηκα μια μεγάλη τρύπα στην άτρακτο που έμπαζε νερά.

Αμέσως γύρισα προς την αριστερή πόρτα της ουράς, όπου αρκετοί επιβάτες και μια αεροσυνοδός έβγαιναν. Σε λίγο βρέθηκα στη θάλασσα. Ήταν καμιά δεκαριά εκεί γύρω. Αρχίσαμε να κολυμπάμε, τα κύματα ήταν μεγάλα, έβρεχε, η κηροζίνη είχε χυθεί στη θάλασσα. Όλα αυτά έκαναν δύσκολο το κολύμπι. Δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε".

Κανείς από τους 37 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους δεν σκοτώθηκε λόγω της πτώσης του αεροπλάνου. Όπως προέκυψε από την ιατροδικαστική έρευνα, τα θύματα πνίγηκαν. Το τελευταίο πτώμα βρέθηκε σφηνωμένο στο κάθισμά του, όταν ανασύρθηκαν τα συντρίμμια του μοιραίου αεροσκάφους, ενώ αγνοείτο η τύχη ενός νηπίου, το όποιο φαίνεται πως παρασύρθηκε από τα κύματα.

 

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search