• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Κεντρικη Κερκυρα

ΛΑΣΥ Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων: Μέτρα προστασίας για τις συνέπειες του κορονοϊού και στήριξη στους εκπαιδευτικούς

April 22, 2020 521

 

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων προτείνει δυο θέματα για τη 10η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα γίνει τη Δευτέρα.

Οι εισηγήσεις

«ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ»


Η «Λαϊκή Συσπείρωση» του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων έχει τοποθετηθεί αναλυτικά γύρω από την πανδημία αλλά και τα μέτρα που πρέπει να παρθούν άμεσα από την κυβέρνηση και το Δήμο. Ακριβώς πριν από ένα μήνα είχαμε στείλει στο δημοτικό Συμβούλιο αντίστοιχη εισήγηση με προτεινόμενο θέμα τις εξελίξεις από την πανδημία και μέτρα προστασίας που δεν συζητήθηκε ποτέ. Επαναφέρουμε λοιπόν αυτό το θέμα που το θεωρούμε μείζον και το επικαιροποιούμε.
Οι εξελίξεις με την πανδημία στη χώρα αλλά και στο Δήμο μας, έφερε στο προσκήνιο τις τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας που νοσεί από την χρόνια υποστελέχωση αλλά και υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών αφού μπαίνουν στο ζύγι του κόστους – οφέλους. Ιδίως η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (Κέντρα υγείας, οικογενειακοί γιατροί κλπ)-που τόσο είναι απαραίτητη και εν καιρώ πανδημίας για προληπτικούς λόγους- βρίσκεται σε τραγική κατάσταση και στο νησί μας.
Μεγάλα κενά όμως και ελλείψεις υπάρχουν και στο Δήμο μας. Οι υπηρεσίες της καθαριότητας, οι αναγκαίες διοικητικές υπηρεσίες, η βοήθεια στο σπίτι, οι προνοιακές δομές, οι ειδικότητες κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων, η στήριξη ευάλωτων ομάδων πολιτών στην πόλη μας παίζουν καταλυτικό ρόλο στις παρούσες συνθήκες. Οι ανάγκες αυτές δεν μπορούν μόνιμα και συνέχεια να αντιμετωπίζονται με έκτακτο προσωπικό ή να επαφιόμαστε στις δωρεές και τον εθελοντισμό.
Με το βλέμμα όμως και στην επόμενη μέρα, δηλώνουμε ότι οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί επαγγελματίες ΕΒΕ και αγρότες έχουν ήδη πληρώσει πάρα πολλά. Πληρώνουν πανάκριβα τις αιματηρές περικοπές στο δημόσιο σύστημα υγείας, την υποχρηματοδότησή του, την εμπορευματοποίηση, πλήρωσαν τις συνέπειες των μνημονίων και την καπιταλιστική οικονομική κρίση, τις άθλιες εργασιακές σχέσεις. Δεν μπορούν να πληρώσουν ξανά!
Καταθέτουμε λοιπόν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αιτημάτων που θεωρούμε ότι πρέπει να υιοθετηθεί από το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων:
• Να δοθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό γενναία επιχορήγηση στους Δήμους, έτσι ώστε να ανταποκριθούν σε οξυμένες εργατικές λαϊκές ανάγκες των δημοτών τους.
• Η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε σχετική νομοθετική ρύθμιση, ώστε να είναι δυνατή η  διαγραφή χρεών προς τους Δήμους, όλων όσοι αποδεδειγμένα έχουν οικονομική αδυναμία (μικροφειλετών μέχρι 500 ευρώ).
• Άμεση ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού με μαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων, με νοσηλευτικό προσωπικό. Να ανοίξουν όλες οι ΜΕΘ και να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις υγειονομικών.
• Άμεση στελέχωση της ΤΟΜΥ και του Κέντρου Υγείας του Αγίου Μάρκου, ώστε να μπορούν να έχουν πλήρη 24ωρη λειτουργία ως κέντρα υποδοχής.
• Να επιταχθούν άμεσα τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων. Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς, που είναι έμπειροι επιστήμονες.
• Να επιταχθούν ξενοδοχεία, στα οποία θα μπορούν να διαμένουν οι υγειονομικοί των δημόσιων νοσοκομείων.
• Εξασφάλιση μέσων ατομικής προστασίας για όλους τους εργαζόμενους και τις υπηρεσίες (γάντια, μάσκες, αντισηπτικά, φόρμες μίας χρήσης κλπ).
• Διενέργεια απολυμάνσεων σε δημοτικά κτίρια, στα αμαξοστάσια, σε απορριμματοφόρα, σε κάδους, καθώς σε κοινόχρηστους πολυσύχναστους χώρους.
• Να στελεχωθεί επαρκώς η υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι» προκειμένου να εξασφαλιστούν οι υγειονομικές και άλλες καθημερινές ανάγκες ιδιαίτερα των ηλικιωμένων που ζουν μόνοι τους.
• Διασύνδεση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης του Δήμου με τις δομές ΠΦΥ που υπάρχουν στο Δήμο, προκειμένου να εξασφαλίζεται εκτός των άλλων, η συνταγογράφηση αναγκαίων φαρμάκων, ιδιαίτερα για ανήμπορους κατοίκους που δεν έχουν οικογενειακό γιατρό.
• Πλήρη απαλλαγή από τα ανταποδοτικά τέλη (καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού-οικιακός συντελεστής) για όσους εργαζόμενους, είναι τώρα άνεργοι από τις επιχειρήσεις που έκλεισαν ή ανέστειλαν τη λειτουργία τους λόγω COVID-19, για άπορους, μακροχρόνια άνεργους, μονογονεικές οικογένειες.
• Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους κατάληψης κοινοχρήστου χώρου για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα.
• Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για το επόμενο εξάμηνο, καθώς και από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία και σήμερα έχουν κλείσει την επιχείρησή τους (κυλικεία, κάστανα, δημοτικά αναψυκτήρια, πωλητές-παραγωγοί λαϊκών αγορών κλπ.).
• Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και φόρους (τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, τέλος παρεπιδημούντων, τέλος 0,5%, φόρος ηλεκτροδοτούμενων) για τα καταστήματα και επιχειρήσεις για το διάστημα που παραμένουν κλειστά.
• Άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το Δήμο, επαγγελματιών και ιδιωτών, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών. Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί για χρέη είτε προς Δημόσιο είτε προς ιδιώτες, προμηθευτές κλπ μέχρι το τέλος του χρόνου.
• Εξασφάλιση των αποδοχών των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε δομές του Δήμου, των ΝΠΔΔ και των ΝΠΙΔ, που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους.
• Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα θα πρέπει να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό. Να μην υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού.
• Να ισχύσει αναστολή πληρωμών για τους εργαζόμενους προς Δημόσιο, τράπεζες, κατάργηση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και κατασχέσεων. Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη των ανέργων, των μικρών επιχειρήσεων που ανέστειλαν τη λειτουργία τους ή ανήκουν στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί.
• Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Άμεσες μαζικές προσλήψεις γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας και εντατικοί έλεγχοι από την επιθεώρηση εργασίας. Πρόσθετες Άδειες με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, στις εγκυμονούσες.
• Αυστηροποίηση των ελέγχων για να εξασφαλιστούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς, S/M, φαρμακεία, τράπεζες, ταχυδρομεία, μέσα μεταφοράς, που μετατρέπονται σε εστίες διασποράς του ιού. Οι χώροι δουλειάς δεν μπορεί να γίνουν «κάτεργα» εν μέσω επιδημίας.
• Αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ για όσους εργαζόμενους επηρεάζονται από τις εξελίξεις και τα μέτρα. Αναστολή όλων των πλειστηριασμών, των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, των κατασχέσεων.
• Σε συνεργασία και με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, να διατεθεί χρηματοδότηση για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης κινητής μονάδας για τη συλλογή δειγμάτων ύποπτων κρουσμάτων που θα εισηγούνται οι θεράποντες ιατροί.

Μένουμε δυνατοί. Δεν μένουμε σιωπηλοί!


«Ανάγκη στήριξης της εκπαιδευτικής κοινότητας σχετικά με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση»

Από την πρώτη στιγμή της εφαρμογής της εξ αποστάσεως διδασκαλίας στη δημόσια εκπαίδευση εμφανίστηκαν μεγάλα προβλήματα που επί της ουσίας την υπονομεύουν.
Το κύριο πρόβλημα που αναδείχθηκε είναι ότι πολλοί μαθητές σε όλη τη χώρα αλλά και στο νησί μας δεν έχουν επαρκή εξοπλισμό ή σύνδεση στο διαδίκτυο, κάτι που δημιουργεί μεγάλες ανισότητες. Ειδικά σε οικογένειες με δύο ή περισσότερα παιδιά με πρόσβαση στο internet, αλλά μόνο με έναν υπολογιστή διαθέσιμο, η διαδικτυακή εκπαίδευση καθίσταται προβληματική και υποβαθμίζεται.
Όλοι μας έχουμε γίνει μάρτυρες της προσπάθειας των εκπαιδευτικών, οι οποίοι χρησιμοποιώντας κάθε μέσο προσπαθούν να παρακάμψουν τις τεχνικές δυσκολίες που προκύπτουν.
Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκαν στην αγωνία της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά προσπαθούν να στήσουν ένα επικοινωνιακό παιχνίδι με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση πάνω στις πλάτες των μαθητών, των γονιών και των εκπαιδευτικών. Ρίχνουν με την ΠΝΠ στις 13.04.2020 το οικονομικό βάρος στους Δήμους. Η κυβέρνηση της ΝΔ βρίσκει με μεγάλη ευκολία πολλά εκατομμύρια για να ενισχύσει τους κλινικάρχες, τους καναλάρχες, τα ΚΕΚ, τις μεγάλες κατασκευαστικές αλλά για τα σχολεία ούτε ένα ευρώ. Επικεντρώνει στις δωρεές και τους εράνους θεοποιώντας και πάλι την ατομική ευθύνη, απεμπολώντας τη δική της συλλογική ευθύνη.
Η Δημοτική Αρχή προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ζητάει από τα σχολεία να επωμιστούν αυτά το βάρος αντί να ζητάει χρηματοδότηση από το κράτος, κάτι που είχε επισημανθεί από τη μεριά μας και στην τηλεδιάσκεψη των επικεφαλής.
Θεωρούμε ότι ο Δήμος δεν πρέπει να επιβαρύνει τα σχολεία αλλά θα πρέπει να στρατευτεί με τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας και να απαιτήσει από την κυβέρνηση:
1. Προμήθεια υπολογιστή ή tablet σε όλους τους μαθητές, για να έχουν όλοι ισότιμα τη δυνατότητα συμμετοχής στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
2. Διασφάλιση δωρεάν γρήγορου internet σε όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς.
3. Έκτακτη χρηματοδότηση, από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για την Παιδεία, ώστε όλες οι σχολικές μονάδες, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές να έχουν τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό.

 

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search