Print this page

Καμαρώνουν για τη μεταφορά απορριμμάτων εκτός Κερκύρας, ενώ δεν έχουν σχέδιο για τη διαχείρισή τους!

December 16, 2021 455

 

Δεν έχουν στρατηγική, δεν έχουν σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων οι τοπικοί μας άρχοντες και αντί να ντρέπονται καμαρώνουν. Καμαρώνει συγκεκριμένα η δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων για τη μεταφορά των απορριμμάτων του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων εκτός Κερκύρας που εξασφαλίζεται και για το νέο έτος με απόφαση, που υπέγραψε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.  

Η απόφαση αφορά σε μεταφορά των απορριμμάτων του Δήμου για το 2022 στην Κοζάνη, με επιπρόσθετη δυνατότητα μεταφοράς και στη Βόνιτσα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ: “Με τη συγκεκριμένη απόφαση, λύνεται και για το νέο έτος το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου μας, ζήτημα για το οποίο οφείλω να επισημάνω, ότι έχουμε καταβάλλει εργώδεις και ιδιαίτερα επίπονες προσπάθειες, προκειμένου να επιλυθεί οριστικά”, δήλωσε χαρακτηριστικά η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.

Η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων ευχαρίστησε επίσης τον Υπουργό για την θετική ανταπόκρισή του στο αίτημα για συνέχιση της μεταφοράς των απορριμμάτων εκτός Κερκύρας.

Όπως υποστήριξε η κυρία Υδραίου, δίνεται η “δυνατότητα μεταφοράς 27.500 τόνων στην Κοζάνη και 15.000 τόνων στη Βόνιτσα στους αντίστοιχους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων. Η προσωρινή διαχείριση επιβάλλεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος προκειμένου να προστατευτεί η δημόσια υγεία και το περιβάλλον από τη συσσώρευση των αποβλήτων και να πραγματοποιηθεί η αποκομιδή αυτών η οποία δεν επιδέχεται αναβολή”.

Να τονίσουμε για μια ακόμα φορά ότι με αυτή την πολιτική των τοπικών μας αρχόντων τρίβουν τα χέρια τους οι επιχειρηματίες που αναλαμβάνουν τη διαχείριση, ενώ το μάρμαρο πληρώνει ο κερκυραϊκός λαός.

Το ζήτημα των απορριμμάτων και της διαχείρισης τους δεν είναι τωρινό. Το φόρτωσαν στις πλάτες μας παλιοί και νέοι νοικάρηδες των κυβερνήσεων και το κουβαλάμε όπως η χελώνα το καβούκι της χρόνια τώρα. Για παράδειγμα οι ΦΟΣΔΑ σχεδιάστηκαν με στόχο να διευκολύνουν την δημιουργία νέων πεδίων κερδοφορίας για το  ξένο κεφάλαιο και τους ντόπιους εργολάβους.

Άλλωστε σιγά –σιγά, αλλά σταθερά η «τοπική αυτοδιοίκηση» ταυτίζεται – με ελάχιστες εξαιρέσεις – με τα οικονομικά και κοινωνικά συμφερόντα των κυρίαρχων  κα λειτουργεί σαν το μακρύ χέρι της κυβέρνησης και του κεφαλαίου στην τοπική κοινωνία. Οι αρμοδιότητες και οι λειτουργίες της, είτε συγκεντροποιούνται, είτε δίνονται απ΄ ευθείας στο κεφάλαιο και στους ιδιώτες. 

Μαζικά ο λαός πρέπει να απαιτήσει την ολοκληρωμένη διαχείριση των σκουπιδιών με βάση τις εξής αρχές:

  • Αντιμετώπιση της ρύπανσης στην πηγή της, χωρίς μεταφορά σε άλλες περιοχές,
  • Μείωση και χρήση φιλικών προς το περιβάλλον συσκευασιών,
  • Διαλογή στην πηγή για ανακύκλωση,
  • Ενημέρωση, διαφάνεια, και  συναίνεση των κατοίκων.
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.