• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Κεντρικη Κερκυρα

Σύλλογος Άλσους Γαρίτσας: “Όχι στην τσιμεντοποίηση του Άλσους της Γαρίτσας”

February 13, 2022 784

 

Aνακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Άλσους Γαρίτσς σχετικά με την ανάπλαση της περιοχής και την επικείμενη δημιουργία πίστας skateboard. Εκτός από την ανακοίνωση συγκεντρώνουν υπογραφές και ενημερώνουν τους πολίτες. 

Η ανακοίνωση

Το Άλσος της Γαρίτσας-Ανεμόμυλου αποτελεί μια ανεπανάληπτη όαση πράσινου μέσα στο κέντρο, ένα από τα πρώτα σημεία που βλέπουν και περπατούν οι επισκέπτες του νησιού μας και ένα μέρος όπου οι Κερκυραίοι μπορούν να υπερηφανεύονται ότι υπάρχει στο νησί. Τα δένδρα του αποτελούν καταφύγιο για πολλά είδη πτηνών και η θέση του μοναδική, καθώς τόσο το ίδιο το Άλσος, αλλά και η θέα του κόλπου της Γαρίτσας με το Παλαιό Φρούριο, τον Ανεμόμυλο, τον Φάρο και τα γαλαζοπράσινα νερά του, το καθιστά την «Κερκυραϊκή Ριβιέρα». Καθ’όλο τον χρόνο δέχεται δεκάδες χιλιάδες ντόπιους και ταξιδιώτες για να απολαύσουν αυτήν την ηρεμία και την διαύγεια που προσφέρει.

Σχετικάθέματα
Δεν υπάρχει διαθέσιμο περιεχόμενο
Ως, επί πολλές γενεές, κάτοικοι στην περιοχή και έχοντας ως κομμάτι της ζωής και της καρδιάς μας το Άλσος, θλιβόμαστε για την παραμέληση του και για την υποτυπώδη συντήρησή του όλα αυτά τα χρόνια.

Το έργο «Ανάπλασης Άλσους Γαρίτσας-Ανεμόμυλου» συμπεριλαμβάνει πολλές σπουδαίες βελτιώσεις οι οποίες θα ομορφύνουν το αγαπημένο μας Άλσος και τις οποίες, ως κάτοικοι της περιοχής, ζητάμε να γίνουν εδώ και χρόνια. Όμως, η δημιουργία πίστας σκέιτμπορντ (skateboard) 900 τ.μ., απέναντι από τον Ιερό Ναό «Υπεραγίας Θεοτόκου Οδηγήτριας» και η καταστροφή της φύσης που συνεπάγεται με το έργο αυτό, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους, όπως και ο τρόπος με τον οποίο πάρθηκε η απόφαση δημιουργίας της:

Αρχικά, για την κατασκευή της πίστας θα πραγματοποιηθεί κατακρεούργηση του φυσικού τοπίου. Δένδρα, φωλιές πουλιών, πράσινο και λουλούδια θα ξεριζωθούν. Από την φύση θα μεταφερθούμε στο μπετόν. Θεωρούμε, λοιπόν, ότι η τσιμεντοποίηση ενός τέτοιου χώρου είναι μια πράξη ασέβειας προς την φύση , τους κατοίκους της περιοχής και γενικότερα της Κέρκυρας .

Δεύτερον, το κελάηδισμα των πουλιών και το θρόισμα των φύλλων θα αντικατασταθεί από τα βίαια «λακτίσματα» των σκέιτμπορντς (skateboards) στο έδαφος, προκαλώντας ηχορύπανση σε μια κατοικημένη περιοχή όπου βάσει νόμου το όριο είναι 50dB ( Π.Δ. 1180/81 (ΦΕΚ 293/Α/6-10-1981).

Τρίτον, η έκταση που είναι προς τσιμεντοποίηση αποτελεί έναν χώρο σύσφιξης σχέσεων και δημιουργίας εμπειριών ζωής. Μικρά παιδιά κάνουν τα πρώτα τους βήματα εκεί, έρχονται σε επαφή με την φυσικό περιβάλλον και μαθαίνουν την αξία του, παίζουν με τους γονείς τους, με τους παππούδες και τις γιαγιάδες, τρέχουν κυνηγώντας το ένα το άλλο. Ζουν στιγμές χαράς κοντά στη φύση και την οικογένεια.

Τέταρτον, δεκάδες κατοικίδια βρίσκουν χώρο ώστε να παίξουν, να τρέξουν και να εκτονώσουν όλη την συσσωρευμένη ενέργεια τους.

Όσον αφορά την απόφαση κατασκευής της πίστας, μας λυπεί και μας απογοητεύει βαθιά το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση και επικοινωνία με τους κατοίκους και τους τοπικούς φορείς της περιοχής για το πλάνο του έργου. Οι λεπτομέρειες του έργου κατέστησαν γνωστές τον τελευταίο καιρό εν μέσω πανδημίας Covid-19 , δίχως την πρότερη κοινοποίηση τους, αφήνοντάς μας μια γλυκόπικρη γεύση και βάζοντάς μας σε σκέψεις για το αν πραγματικά δρούμε συλλογικά στο νησί.

Την Πέμπτη (03/02/2022) ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και μέλη του «Πολιτιστικού Συλλόγου Άλσους Δήμου Κέρκυρας» πραγματοποίησαν συνάντηση με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Νίκο Καλόγερο, όπου έλαβε γνώση για το αίτημα του κατά της τσιμεντοποίησης του φυσικού τοπίου και της καταστροφής του περιβάλλοντος και της φυσικής ομορφιάς του. Δυστυχώς, οι συζητήσεις δεν επέφεραν μια λύση που θα εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές.

Την Τρίτη (08/02/2022) το Δ.Σ. του Συλλόγου μαζί με πολίτες συναντήθηκε με την Δήμαρχο κ. Μερόπη Υδραίου και τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Νίκο Καλόγερο για να εκφράσει και πάλι το αίτημά για την μη τσιμεντοποίηση του Άλσους- καθώς το υπόλοιπο έργο της «Ανάπλασης Άλσους Γαρίτσας-Ανεμόμυλου» μας βρίσκει σύμφωνους. Η Δήμαρχος ήταν ανένδοτη και υποστήριξε ότι η κατασκευή πίστας σκέιτμπορντ (skateboard) θα προχωρήσει ως έχει. Εμείς, ως κάτοικοι, θα προχωρήσουμε σε κάθε ενέργεια ώστε να προστατεύσουμε την φύση μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον που ασφυκτιεί από μπετόν.

Εμείς συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την ομορφιά, την γαλήνη και την ζωή του φυσικού περιβάλλοντος ενός σημείου αναφοράς για την Κέρκυρα όπως είναι το Άλσος.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search