• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Κεντρικη Κερκυρα

«Ήξεις αφήξεις, ουκ εν πολέμω θνήξεις» - Το ΤΕΕ Κέρκυρας για το Μουσείο Τυπογραφίας

March 22, 2022 644
«Ήξεις αφήξεις, ουκ εν πολέμω θνήξεις»
 
Του Γιώργου Ζούμπου*
 
Εδώ και πολλούς μήνες η Παλιά Πόλη βρίσκεται σε μια κατάσταση η οποία επιδεινώνεται συνέχεια. Όλο αυτόν τον καιρό το Τ.Ε.Ε. της Κέρκυρας όχι μόνο δεν έκφρασε κάποια γνώμη, αλλά ούτε καν προβληματισμό. Η Παλιά Πόλη διαλύεται, ο Δήμος κάνει ότι μπορεί για να επιταχύνει τις σχετικές διαδικασίες αλλά για το Τ.Ε.Ε. «δεν τρέχει» τίποτα κυριολεκτικά. Για όλα τα προβλήματα τα οποία αφορούν την Παλιά Πόλη το Τ.Ε.Ε. δηλώνει άγνοια (και στο θέμα του οβελίσκου ακόμα απουσίασε επιδεικτικά). Λες και βλέπει την Παλιά Πόλη απλά σαν σύνολο ντουβαριών που είναι απλά αντικείμενα εργολαβιών και υπεργολαβιών.
 
Η εν εξελίξει διαδικασία με την οποία η Τράπεζα Πειραιώς «βάζει χέρι» στο Νέο Φρούριο και οι αντιδράσεις οι οποίες εκφράστηκαν, προκάλεσαν ανακοίνωση του Τ.Ε.Ε. Κέρκυρας. Μια ανακοίνωση της οποίας η ανάγνωση μας δημιουργεί την εντύπωση ότι γράφτηκε για να γραφτεί και όχι για να εκφράσει το Τ.Ε.Ε. επιστημονική άποψη.
 
Κατ’ αρχήν λογικά επισημαίνει την ανάγκη και την υποχρέωση να συγκροτηθεί άμεσα η προβλεπόμενη Επιτροπή Παρακολούθησης η οποία έχει καθοριστικό ρόλο «στη διαχείριση του μνημείου». Φαίνεται να ξεχνά βέβαια, όπως και το Γραφείο Παλιάς πόλης του Δήμου και η Αρχαιολογική Υπηρεσία, ότι η αναφορά γίνεται σε κατοικημένο χώρο και όχι σε άδεια ντουβάρια.
 
Το κύριο σημείο αναφοράς της ανακοίνωσης είναι η επαπειλούμενη επέμβαση της Τράπεζας Πειραιώς στο Νέο Φρούριο. Η άποψη του Τ.Ε.Ε. διατυπώνεται καθαρά, έχοντας υπόψη τα γεγονότα του 1716: «Το γεγονός αυτό πρέπει να αποτελεί το κεντρικό θέμα μουσειακής θεματολογίας στο συγκεκριμένο χώρο». Ουσιαστικά με τη φράση αυτή απορρίπτει την πρόταση για Μουσείο Τυπογραφίας και το θέμα τελειώνει.
 
Δεν το τελειώνει όμως και στη συνέχεια μπαίνει στη λογική των τεχνικών λεπτομερειών για όσα προτείνει η Τράπεζα. Ενώ αρνείται το χώρο στάθμευσης της Λαϊκής, την ίδια στιγμή αναρωτιέται για το οπλισμένο σκυρόδεμα. Δεν αναφέρεται καν στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου από 29.12.2020.
 
Αναφέρεται στους τεράστιους ανελκυστήρες, αλλά δεν τους απορρίπτει περιμένοντας τα τεχνικά στοιχεία με την πλήρη μελέτη. Προφανώς στη μελέτη περιμένει να εξαϋλωθούν.
Περιμέναμε από το Τ.Ε.Ε. να εκφράσει σαφή άποψη. Δυστυχώς ακολουθεί τη λογική του «Ήξεις αφήξεις, ουκ εν πολέμω θνήξεις».
 
*Από το FACEBOOK
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search