• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Κεντρικη Κερκυρα

Οι θέσεις του συλλόγου « SAN GIACOMO» για την στάθμευση στην παλιά πόλη

April 01, 2022 565

 

Ο πολιτισμός της καθημερινότητας, η βιωσιμότητα της παραδοσιακής κατοίκησης και η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι η αφετηρία και ο στόχος του Πολιτιστικού Συλλόγου San Giacomo. Για αυτούς τους στόχους δραστηριοποιούμαστε, ενημερωνόμαστε, εργαζόμαστε και συνεργαζόμαστε με τοπικούς φορείς και οργανώσεις αλλά και με οργανώσεις κατοίκων ιστορικών πόλεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό αντλώντας από την εμπειρία και τις καλές πρακτικές στην διαχείριση ανάλογων προβλημάτων .

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της στάθμευσης στην παλιά πόλη , πραγματοποιήθηκε με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών και τον Σύλλογο Μονίμων Κατοίκων, ένας περίπατος εν είδει αυτοψίας στην Παλιά Πόλη. Σκοπός ήταν η αρχική από κοινού αποτύπωση των σημείων στάθμευσης που δεν παρεμποδίζουν την επείγουσα παρέμβαση της πολιτικής προστασίας σε περίπτωση ανάγκης και δεν ενοχλούν την αισθητική του Μνημείου.

Ο περίπατος – αυτοψία δεν ολοκληρώθηκε. Μένει να ολοκληρωθεί ώστε να εξαχθεί ένα πιο ολοκληρωμένο συμπέρασμα. Παρόλα αυτά, μια πρώτη εκτίμηση είναι ότι υπάρχει επαρκής αριθμός θέσεων στάθμευσης για να εξυπηρετούνται οι μόνιμοι κάτοικοι.

Bασική θέση του Συλλόγου μας είναι ότι ο ορισμός των θέσεων στάθμευσης και η άμεση και κατά προτεραιότητα διάθεσή τους στους μόνιμους κατοίκους είναι απολύτως αναγκαία γιατί θα συμβάλει στην βιωσιμότητα της κατοίκησης. Θεωρούμε ότι υπό τις σημερινές συνθήκες η κατοίκηση στην Παλιά Πόλη δεν είναι εύκολη γιατί δέχεται πολλαπλές και ανυπόφορες για τους κατοίκους πιέσεις.

Παράλληλα με την στάθμευση, πιστεύουμε ότι πρέπει να εξασφαλιστεί και η απρόσκοπτη πρόσβαση των αυτοκινήτων των μονίμων κατοίκων μέσα στην Παλιά Πόλη για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους. Η πρόσβαση αυτή πρέπει να οριστεί μέσω κανόνων οι οποίοι θα προστατεύονται και δε θα καταπατώνται από μη κατοίκους.

Τα παραπάνω, πρέπει να επιτευχθούν με βάση τα κριτήρια της βιώσιμης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, της εύρυθμης λειτουργίας της πόλης και της ανάγκης προστασίας και ανάδειξης του Μνημείου. Αυτό προϋποθέτει ότι χώροι της πόλης οι οποίοι δεν θα αποτελούν σημεία στάθμευσης των μονίμων κατοίκων και των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε αυτήν, θα πρέπει να μείνουν ελεύθεροι από οχήματα για να μην επιβαρύνουν το Μνημείο προσβάλλοντας την αισθητική και την πολιτισμική του αξία.

Εμβληματικά σημεία της Παλιάς Πόλης όπως πχ οι χώροι της Πλατείας και μπροστά από το Παλάτι, δεν θα έπρεπε κατά την γνώμη μας, να αποτελούν χώρους στάθμευσης οχημάτων . Εννοείται ότι η εκκένωση αυτών των χώρων, όπως επιβάλλει και το Σχέδιο Διαχείρισης της Παλιάς Πόλης, προϋποθέτει τη δημιουργία των διαχρονικά πολυσυζητημένων περιφερειακών σταθμών για τα αυτοκίνητα των κατοίκων, των επαγγελματιών και των επισκεπτών. Σε καμιά περίπτωση ασφαλώς, δεν μπορούν να καταργηθούν θέσεις στάθμευσης αν δεν δημιουργηθούν προηγουμένως νέες ή θέτοντας το ακόμα πιο σωστά πρέπει να δημιουργηθούν επιτέλους νέες θέσεις για να μπορούν να καταργηθούν ορισμένες.

Αναμένουμε γι’ αυτό μια ορθολογική λύση – πρόταση από τη Δημοτική Αρχή η οποία να είναι συμβατή με μια πολιτισμένη και βιώσιμη καθημερινότητα. Εκτίμησή μας είναι ότι επιμέρους διευθέτηση των χώρων στάθμευσης είναι δυνατόν να προταθεί ακόμη και πριν την παράδοση του ΣΒΑΚ.

Είμαστε στην διάθεση όλων για συνεργασία και εποικοδομητικό διάλογο προς αναζήτηση βιώσιμων και λειτουργικών λύσεων.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search