• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Κεντρικη Κερκυρα

Κάποιες παρατηρήσεις στις θέσεις το Σαν Τζιάκομο

April 06, 2022 622
 
Του Γιώργου Ζούμπου*
 
Ενδιαφέρουσα ήταν η επιστολή του συλλόγου Σαν Τζιάκομο για το πρόβλημα της στάθμευσης στην Παλιά Πόλη. Επιστολή τόσο προσεγμένη και καλοδιατυπωμένη ώστε μετά την πρώτη ανάγνωση να τη διαβάσουμε πιο προσεκτικά και να προκύψουν κάποιες απορίες (τα αποσπάσματα της ανακοίνωσης προέρχονται από την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Ενημέρωση).
 
Σημειώνει η ανακοίνωση: «…Παράλληλα με την στάθμευση, πιστεύουμε ότι πρέπει να εξασφαλιστεί και η απρόσκοπτη πρόσβαση των αυτοκινήτων των μονίμων κατοίκων μέσα στην Παλιά Πόλη για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους. Η πρόσβαση αυτή πρέπει να οριστεί μέσω κανόνων οι οποίοι θα προστατεύονται και δε θα καταπατώνται από μη κατοίκους.»
Και ως εδώ όλα ωραία και καλά. Όμως στην επόμενη παράγραφο διαβάζουμε: «Τα παραπάνω, πρέπει να επιτευχθούν με βάση τα κριτήρια της βιώσιμης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, της εύρυθμης λειτουργίας της πόλης και της ανάγκης προστασίας και ανάδειξης του Μνημείου. Αυτό προϋποθέτει ότι χώροι της πόλης οι οποίοι δεν θα αποτελούν σημεία στάθμευσης των μονίμων κατοίκων και των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε αυτήν, θα πρέπει να μείνουν ελεύθεροι από οχήματα για να μην επιβαρύνουν το Μνημείο προσβάλλοντας την αισθητική και την πολιτισμική του αξία.»
 
Η παράγραφος αυτή είναι (πολύ) γενική καθώς τα επικαλούμενα «κριτήρια» ουδόλως καθορίζονται, αφήνοντας την ερμηνεία στη δημοτική αρχή τις οποίας οι απόψεις είναι γνωστές. Επί της ουσίας τείνει να ακυρώσει ότι γράφει στις προηγούμενες γραμμές, ενώ με επίκληση ακριβώς «της ανάγκης προστασίας και ανάδειξης του Μνημείου», Δήμος και Εφορεία Αρχαιοτήτων έχουν κάνει την καθημερινότητα στην Παλιά Πόλη αφόρητη.
Άλλη μια παράγραφος αφήνει ελευθερία στη δημοτική αρχή να βοηθηθεί ώστε να κάνει ότι «οραματίζεται», δηλαδή μια πόλη χωρίς μόνιμους κατοίκους.
Σημειώνεται: «Εμβληματικά σημεία της Παλιάς Πόλης όπως πχ οι χώροι της Πλατείας και μπροστά από το Παλάτι, δεν θα έπρεπε κατά την γνώμη μας, να αποτελούν χώρους στάθμευσης οχημάτων.
Εννοείται ότι η εκκένωση αυτών των χώρων, όπως επιβάλλει και το Σχέδιο Διαχείρισης της Παλιάς Πόλης, προϋποθέτει τη δημιουργία των διαχρονικά πολυσυζητημένων περιφερειακών σταθμών για τα αυτοκίνητα των κατοίκων, των επαγγελματιών και των επισκεπτών. Σε καμιά περίπτωση ασφαλώς, δεν μπορούν να καταργηθούν θέσεις στάθμευσης αν δεν δημιουργηθούν προηγουμένως νέες ή θέτοντας το ακόμα πιο σωστά πρέπει να δημιουργηθούν επιτέλους νέες θέσεις για να μπορούν να καταργηθούν ορισμένες.»
 
Στο σημείο αυτό η ανακοίνωση, ουσιαστικά, μόνο τους μονίμους κατοίκους δεν στηρίζει , καθώς:
1. Αν η Κάτω Πλατεία καταργηθεί σαν χώρος στάθμευσης, χώρος για τη συντριπτική πλειοψηφία των μόνιμων κατοίκων δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση.
2. Η παράλληλη αναφορά στα περιφερειακά πάρκινγκ, όπως γίνεται, σημαίνει αυτόματα πρόταση για στάθμευση των αυτοκινήτων των μονίμων κατοίκων κάπου εκτός πόλης. Ότι δηλαδή θέλει διακαώς και η δημοτική αρχή.
3. Νέες θέσεις στάθμευσης στο Κέντρο δεν υπάρχει δυνατότητα δημιουργηθούν. Αυτό είναι αντικείμενο για φιλοσοφική συζήτηση αλλά σε καμία περίπτωση για πρακτική λύση του προβλήματος.
4. Μετά από όσα έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες αποτελεί ανέκδοτο να περιμένει κάποιος «ορθολογική λύση-πρόταση από το Δήμο» ή «διευθέτηση των χώρων στάθμευσης πριν την παράδοση του ΣΒΑΚ».
Η μοναδική λύση για την Παλιά Πόλη είναι: Στάθμευση για τους μόνιμους κατοίκους, στη συνέχεια για εργαζόμενους-επαγγελματίες και μετά για τουρίστες (εδώ μπλέκονται οι εκτός πόλης χώροι στάθμευσης οι οποίοι όπως εξελίσσονται τα πράγματα θα μπορούν να εξυπηρετήσουν σε 10-20 χρόνια).
 
Για τα τουριστικά λεωφορεία η λύση που είχε προταθεί από τη δημοτική ομάδα Σαρλή πριν πολλά-πολλά χρόνια φαίνεται να είναι βιώσιμη (κατά τη σύγχρονη ορολογία). Δηλαδή: Τα μισά λεωφορεία αφήνουν τον κόσμο στη Σπηλιά και παραλαμβάνουν από Καρβουνιάρη και τα άλλα μισά αντίστροφα. Στο διάστημα αναμονής περιμένουν στα … περιφερειακά πάρκινγκ.
Συμπερασματικά, το κυκλοφοριακό λύνεται ταυτόχρονα σε όλες τις παραμέτρους του. Η προσπάθεια να αντιμετωπιστεί μια μόνο παράμετρος οδηγεί σε χειρότερες καταστάσεις. Το βλέπουμε εδώ και χρόνια και καθημερινά.
Παρεπιπτόντως, στην ανακοίνωση του Σαν Τζιάκομο δεν γίνεται αναφορά στα διώροφα λεωφορεία και τα τραινάκια. Εκτός αν ξεχάστηκαν ή παραπέμπονται στο … ΣΒΑΚ.
 
*Από το FACEBOOK
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search