• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Κεντρικη Κερκυρα

Βοηθητικός οδηγός Πασχαλινών εκδηλώσεων

April 16, 2022 678

 

Όλες οι εκδηλώσεις και οι πληροφορίες με ένα «κλικ» πατώντας ΕΔΩ 

Σε σειρά ενεργειών εστιάζοντας στην εύχρηστη και ευκολότερη ενημέρωση σχετικά με τις εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα το Πάσχα και τα μέτρα που θα ισχύσουν, προχώρησε ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων. Στόχος, η καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών μας, των κατοίκων του νησιού αλλά και κάθε ενδιαφερόμενου.
Ο Δήμος, παρέχει δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στο έντυπο του Δήμου με θέμα το Πάσχα 2022 σε ηλεκτρονική μορφή, σε μορφή κατάλληλη για κινητές συσκευές και tablets, αρχείο εκδηλώσεων στην Αγγλική γλώσσα, σε φωτογραφικό και ψηφιακό υλικό το οποίο με την διεξαγωγή των εκδηλώσεων θα εμπλουτίζεται καθώς και σε χάρτες που σχετίζονται με τα σημεία χώρων στάθμευσης, περιφοράς των Επιταφίων και των μέτρων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων από την Τροχαία Κέρκυρας. Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να σκανάρουν μέσω των κινητών τους ειδικά QR Codes προκειμένου να έχουν εύκολη και άμεση πληροφόρηση σε όλα τα δεδομένα.
Ο Δήμος έχει προχωρήσει και στην έκδοση Οδηγού Πασχαλινών Εκδηλώσεων ο οποίος διανέμεται στις ξενοδοχειακές μονάδες και τα τουριστικά καταλλύμματα. Επίσης, ο οδηγός Πάσχα μέσω QR Code θα υπάρχει αναρτημένος σε κεντρικά σημεία και στα καταστήματα της πόλης της Κέρκυρας ενώ ήδη έχει αποσταλεί και στους τουριστικούς, επαγγελματικούς και παραγωγικούς φορείς για την ενημέρωση των μελών τους.
Τονίζεται ότι για την εξυπηρέτηση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης αλλά και κάθε ενδιαφερόμενου παρέχονται οι παρακάτω δυνατότητες:
1.Να μπουν στην ιστοσελίδα του Δήμου για να δουν τις εκδηλώσεις online
2.Να κάνουν λήψη στις κινητές τους συσκευές (ώστε να ανατρέχουν χωρίς να χρειάζεται σύνδεση στο internet) τα παρακάτω:
Α. Tο αρχείο pdf του εντύπου του Πάσχα (Με εκδηλώσεις, ιστορικά στοιχεία, πληροφορίες, προτάσεις)
Β. Το αρχείο Epub, το οποίο περιέχει -εκτός των άλλων- και σύνδεσμο για χάρτη στο Google My Maps με τη λιτανεία του Επιταφίου της Μητροπόλεως και του Αγίου Σπυρίδωνος.
Σημειώνεται ότι τα αρχεία Epub διαβάζονται από συσκευές Android (Google Play Books, Moon+Reader κ.ά.) και από συσκευές iOS και macOSon με την εφαρμογή Apple Books.

ΔΩΡΕΑΝ WIFI
Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων παρέχει τη δυνατότητα σε κατοίκους και επισκέπτες να έχουν δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω του ασύρματου δικτύου WiFi4EU. Για τη σύνδεση στο διαδίκτυο οι ενδιαφερόμενοι κάνουν «εύρεση ασυρμάτου δικτύου το οποίο στις φορητές συσκευές εμφανίζεται ως «Wifi4EU» και στη συνέχεια επιλέγουν «Σύνδεση».

Οι εκδηλώσεις του Πάσχα στην Κέρκυρα 

Παρασκευή, παραμονή του Λαζάρου

18:00 Εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων Κέρκυρας στον Ι.Ν. Αγίου Ιωάννη Πόλεως.

Συμμετέχει η Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας (Παλαιά).

Σάββατο του Λαζάρου

11:30 Από τον Ι. Ναό του Αγίου Νικολάου των Γερόντων και Αγίου Λαζάρου, που πανηγυρίζει κατά την ημέρα αυτή, ξεκινούν χορωδιακά σύνολα απ’ όλο το νησί, τα οποία ερμηνεύουν τα «Κάλαντα του Λαζάρου». Αφού οι χορωδίες ψάλουν σε διάφορα σημεία του ιστορικού κέντρου, συναντώνται στις 12:30 και ψάλουν τα Κάλαντα στο Παλαιό Δημαρχείο της πόλης «San Giacomo». Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον «Φορέα Κορφιάτικης Έκφρασης».

20:30 Συναυλία της μπάντας της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας, της παλαιότερης φιλαρμονικής του νησιού, στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου.

Κυριακή των Βαΐων

11:00 Λιτανεία του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος. Την Κυριακή των Βαΐων, μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ι. Ν. του πολιούχου Αγίου, πραγματοποιείται η μεγαλύτερη λιτανεία του Ιερού Σκηνώματος, τόσο σε διάρκεια όσο και σε διαδρομή, περίπου κατά μήκος των παλαιών τειχών της πόλης, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Κερκύρας κ.κ. Νεκταρίου. Η λιτανεία θεσπίστηκε το έτος 1629, σε ανάμνηση της θαυματουργικής απαλλαγής του νησιού από την πανώλη.

21:00 Συναυλία της Φιλαρμονικής Ένωσης Κέρκυρας «Καποδίστριας» με τη Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως, στον  Ναό  Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο.

20.30 Θρησκευτική συναυλία, με τη συμμετοχή όλων των τμημάτων της Χορωδίας Κέρκυρας, στο Περιστύλιο των Ανακτόρων.

Μεγάλη Δευτέρα

21.00 Συναυλία της Φιλαρμονικής Εταιρείας «Μάντζαρος» στο Δημοτικό Θέατρο.

21:00 Συναυλία της Φιλαρμονικής Kυνοπιαστών με θρησκευτική μουσική στον Καθεδρικό Ναό των Καθολικών των Αγίων Ιακώβου και Χριστοφόρου (Duomo).

Μεγάλη Τρίτη

20:30 Θρησκευτική συναυλία του μουσικού συνόλου «BrassEnseble» με τη συμμετοχή της Δημοτικής Χορωδίας «Δημόδοκος», στον Ναό Αγίου Γεωργίου Παλαιού Φρουρίου.

21:30 Ποιητική Μουσική βραδιά με θέμα «Από τον Γολγοθά στην Ανάσταση». Διοργανώνεται από τον Οργανισμό Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων (Ο.Κ.Ε.) στο Περιστύλιο των Ανακτόρων Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου.

Μεγάλη Τετάρτη

19:00 Στον Ι.Ν. Αγ. Πάντων στην πόλη, ψάλλεται η Ακολουθία του Νιπτήρα από τη Χορωδία Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως «Ο Άγιος Αρσένιος», προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κερκύρας κ.κ. Νεκταρίου.

21:00 Συναυλία εκκλησιαστικής μουσικής  από τη Δημοτική Χορωδία Κέρκυρας «San Giacomo» στο Δημοτικό Θέατρο.

Μεγάλη Πέμπτη

20:00 Η τελετή του Νιπτήρα, στον Καθεδρικό Ναό των Καθολικών των Αγίων Ιακώβου και Χριστοφόρου (Duomo), κατά τη διάρκεια της οποίας ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος των Καθολικών π. Γεώργιος Αλτουβάς πλένει συμβολικά τα πόδια δώδεκα παιδιών. Ακολουθεί, αργά το βράδυ, η τελετή της Αγίας Ώρας (προσκύνηση της Θείας Ευχαριστίας Παναχράντου Μυστηρίου).

 

 corfu.gr-2022-04-15_09-18-15_486116

Μεγάλη Παρασκευή

Όλες οι εκκλησίες της πόλης οργανώνουν την περιφορά των Επιταφίων τους, με συγκεκριμένη σειρά και τάξη και με τη συμμετοχή μουσικών σωμάτων, χορωδιών, σχολείων, προσκόπων και άλλων. Οι χορωδίες των Ιερών Ναών και ιδιαίτερα της Μητροπόλεως, καθώς και η Δημοτική Χορωδία, ψάλλουν κατανυκτικά τα «Εγκώμια», ενώ τα αρμόζοντα ακροάματα από τις μπάντες των φιλαρμονικών περιλαμβάνουν διασκευές από τα κλασικά έργα: «Adagio» του Albinoni, από την Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας («Παλαιά»), τη «MarciaFunebre» του Verdi, από την Φ. Ε. Μάντζαρος («Μπλε»), καθώς και την πένθιμη ελεγεία, «Sventura» του Mariani και το «Πένθιμο Εμβατήριο» του Chopin από τη Φ. E. «Καποδίστριας».

ΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΕΠΙΤΑΦΙΩΝ

12:30 Ι.Ν. Αγίας Ειρήνης (Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο)

Ι.Ν. Αγίου Αρτεμίου (Αστυνομική Διεύθυνση Παλαιό Νοσοκομείο)

14:00 Ι.Ν. Παντοκράτορος (Καμπιέλο)

Ι.Ν. Υ.Θ. Σπηλαιωτίσσης (Νέο Φρούριο). Οργάνωση: Ναυτικός Σταθμός Κέρκυρας

15:45 Ι.Ν. Αγ. Νικολάου των Λουτρών (Πύλη Αγ. Νικολάου). Οργάνωση: ΣΥΠΑΠ Κέρκυρας– Π.Ε. Προσκόπων Κέρκυρας

16:00 Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου (Παλαιό Φρούριο). Οργάνωση: Οργανισμός Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων

16:30 Ι.Ν. Αγ. Παντελεήμονος (Ψυχιατρικό Νοσοκομείο)

17:00 Ι. Μονή Αγ. Ευφημίας (MonRepos)

17:30 Ι. Μονή Υ.Θ. Κασσωπίτρας (Φιγαρέτο)

Ι.Ν. Αναλήψεως (Ανάληψη)

Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου (Μαντούκι)

18:00 Ι.Ν. Αγ. Πάντων (Πόλεως)

Ι.Ν. Αναστάσεως (Α ́ Δημ. Νεκροταφείο)

Ι.Μονή Αγ. Θεοδώρων (Στρατιά)

18:30 Ι.Ν. Αγ. Σοφίας (Εβραϊκή)

Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής (Πόρτα Ρεμούντα)

19:00 Ι.Ν. Αγ. Αντωνίου (Σπηλιά)

Ι.Ν. Αγ. Τριάδος (Γαρίτσα)

Ι.Ν. Αγ. Κων/νου και Ελένης (Κουλίνες)

Ι.Ν. Κοιμήσεως Υ.Θ. Μαμάλων (Λόφος Κογεβίνα)

Ι.Ν. Αγίων Ιάσονος και Σωσιπάτρου (Γαρίτσα)

19:15 Ι.Ν. Υ.Θ. Βλαχερνών (Γαρίτσα)

19:30 Αγ. Ελευθερίου (Κοφινέτα)

Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Σαρόκου (Κωτσέλα)

Ι.Ν. Αγίων Τριών Μαρτύρων (Γαρίτσα)

Ι.Ν. Υ.Θ. Φανερωμένης / Παναγία των Ξένων (Πλακάδα του Αγίου)

20:00 Ι.Ν. Αγ. Βασιλείου (Πίνια)

Ι.Ν. Αγ. Ιωάννου του Λάζου (Κεφαλομάντουκο)

Ι.Ν. Αγ. Βαρβάρου (Ποταμός)

Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Αλυκών (Αλυκές)

I.N. Αγ. Πάντων (Γουβιών)

20:15 Ι.Ν. Αγ. Νικολάου των Γερόντων (Καμπιέλο)

20:30 Ι.Ν. Αγ. Ιωάννη (Πιάτσα)

20:45 Ι.Ν. Αγίων Ιακώβου & Χριστοφόρου (Καθολική Μητρόπολη / Duomo)

21:00 Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνος. Περιφορά του Επιταφίου μέσα στο Ναό, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας

22:00 Ι.Ν.Υ.Θ. Σπηλαιωτίσσης, Μητροπολιτικός Ναός (Σπηλιά)

corfu.gr-2022-04-15_09-17-37_179555

Μέγα Σάββατο

06:00 Αναπαράσταση του Σεισμού μετά την Ανάσταση του Κυρίου, που πραγματοποιείται στον Ι.Ν. Υπεραγίας Θεοτόκου Φανερωμένης (Παναγία των Ξένων), στην Πλακάδα του Αγίου, ερμηνεύοντας τη σχετική Ευαγγελική περικοπή.

09:00 Λιτάνευση του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος και περιφορά του Επιταφίου του Ιερού Ναού Του. Πρόκειται για την αρχαιότερη λιτανεία του Αγίου, που πραγματοποιείται σε ανάμνηση της θαυματουργικής απαλλαγής του νησιού από τη σιτοδεία, πιθανόν το έτος 1553. Κατά παλαιότατη παράδοση, επειδή το πρωί του Μ. Σαββάτου συνεχίζεται το πένθος της Μ. Παρασκευής, περιφέρεται και ο Επιτάφιος του Ι.Ν., ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι ο Άγιος Σπυρίδων λιτανεύεται σε θέση προεξάρχοντος Επισκόπου, δηλαδή προηγείται του Επιταφίου, ακολουθώντας τη βυζαντινή λατρευτική τάξη και ιδιαίτερα εκείνη της Βασιλεύουσας. Στην περιφορά συμμετέχουν οι μπάντες και των τριών Φιλαρμονικών της πόλης, οι οποίες αποδίδουν τη διασκευή του πένθιμου εμβατηρίου από την όπερα «Amleto» του Ιταλού συνθέτη FrancoFaccio (Παλαιά), το πένθιμο εμβατήριο «Calde Lacrimae» [Καυτά Δάκρυα] του επίσης Ιταλού συνθέτη de Michellis (Mπλε) και τη διασκευή του πένθιμου εμβατηρίου από την «Ηρωική Συμφωνία» του Beethoven (Καποδίστριας).

Το σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνος, μετά τη λιτάνευσή Του στην πόλη, τοποθετείται στη θύρα για τριήμερο προσκύνημα. Πρόκειται για μια επίσης παλαιότατη παράδοση, που πιθανότατα έχει τις ρίζες της στην Κωνσταντινούπολη, όταν ακόμη βρισκόταν το σκήνωμα του Αγίου στον εκεί Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων. Μάλιστα, στα χρόνια της Βενετοκρατίας, οι μέρες που ήταν «ο Άγιος στη θύρα», θεωρούνταν μέρες ασυλίας.

11:00 Μετά το πέρας της λιτανείας, τελείται ο Εσπερινός της Αναστάσεως στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό και κανονικά, όταν ο Μητροπολίτης ψάλλει τον στίχο «Ἀνάστα, ὁ Θεός, κρῖνον τὴν γῆν…» οι καμπάνες όλων των εκκλησιών της πόλης σημαίνουν χαρμόσυνα και από τα μπαλκόνια των σπιτιών οι κάτοικοι ρίχνουν τα παλιά πήλινα δοχεία.

Πρόκειται για το έθιμο της «Πρώτης Ανάστασης» με τη ρίψη των «μπότηδων». Οι ρίζες αυτής της συνήθειας είναι πολύ παλιές. Ίσως με τον κρότο από το σπάσιμο να συμβολίζεται η νίκη της ζωής επί του θανάτου. Οι Κερκυραίοι σ’αυτήν την τοπική παράδοση αποδίδουν χριστιανικό περιεχόμενο, αναπαριστώντας αλληγορικά τον Αναστάσιμο λόγο του προφήτη «ἵνα συντρίψω αὐτούς, ὡς σκεύη κεραμέως».

11:01 Στην περιοχή της Πίνιας (Κουκουνάρα), στο παλαιό εμπορικό κέντρο της πόλης, τα τελευταία χρόνια αναβίωσε το έθιμο της «Μαστέλας». Σ’ ένα στολισμένο με μυρτιές και κορδέλες βαρέλι γεμάτο νερό, οι περαστικοί ρίχνουν κέρματα, κάνοντας μια ευχή. Με την αναγγελία (κωδωνοκρουσίες) της πρώτης Ανάστασης, ο πρώτος που βουτάει στη «Μαστέλα» λαμβάνει και το περιεχόμενό της, δηλαδή τα κέρματα και το… μπουγέλο. Η εκδήλωση οργανώνεται από τον Οργανισμό Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων (Ο.Κ.Ε.).

21:00 Ακολουθία της Πασχαλινής Αγρυπνίας στον Καθεδρικό Ναό των Καθολικών (Duomo), με συνοδεία εκκλησιαστικού οργάνου και πολυφωνικής χορωδίας, χοροστατούντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου των Καθολικών π. Γεωργίου Αλτουβά. Η τελετή ολοκληρώνεται στις 23:00.

22:00 Υποδοχή Αγίου Φωτός του Παναγίου Τάφου. Πραγματοποιείται στο Πεντοφάναρο (Λιστόν) με την παρουσία των τοπικών Αρχών. Το Άγιο Φως μεταφέρεται στον Ι.Ν. της Αγίας Παρασκευής, όπου αρχίζει η Ακολουθία της Αναστάσεως του Κυρίου, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Κερκύρας κ.κ. Νεκταρίου. Τελευταία, έχει καθιερωθεί η τελετή παραλαβής του Αγ. Φωτός από τον καθολικό Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος διακόπτει τη Λειτουργία για να παραλάβει από τα χέρια του ορθόδοξου Μητροπολίτη το Άγιο Φως, στην πομπή προς το Ναό της Αγ. Παρασκευής στην Πόρτα Ρεμούντα.

23.00 Έναρξη Ακολουθίας Παννυχίδος Αναστάσεως στον Ι.Ν. της Αγίας Παρασκευής, κοντά στην Πάνω Πλατεία.

23:40 Aπό τον Ι.Ν. της Αγίας Παρασκευής μετάβαση στο Πάλκο της Πάνω Πλατείας για την τελετή της Αναστάσεως, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Κερκύρας κ.κ. Νεκταρίου. Εκεί τελείται η Ανάσταση και ψάλλεται το «Χριστός Ανέστη», με τις τρεις φιλαρμονικές της πόλης να παιανίζουν ταυτόχρονα το εμβατήριο «Γραικοί» μέσα σε μια φαντασμαγορική ατμόσφαιρα.

Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία τελείται τη νύχτα  στους Ιερούς Ναούς: Αγίων Πάντων (Πόλεως), Αγίας Παρασκευής (Πόρτα Ρεμούντα), Αγίας Σοφίας, Παναγίας των Ξένων, Αγ. Ιάσονος και Σωσίπατρου, Αγ. Τριών Μαρτύρων, Κοιμήσεως Υ.Θ. Μαμάλων (Λόφος Κογεβίνα), Οδηγήτριας Αλεπούς, Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης (Κουλίνες), Αγ. Πάντων Γουβιών και στις Ιερές Μονές: Υ.Θ. Πλατυτέρας, Αγ. Ευφημίας, Υ.Θ. Κασσωπίτρας (Κανόνι) και Αγ. Θεοδώρων (Στρατιά).

Κυριακή του Πάσχα

09:00-11:00 Στους περισσότερους ναούς της Κέρκυρας τελείται το πρωί η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, κατά παλαιά παράδοση, πιστά βασισμένη στην Ευαγγελική Περικοπή «… πρωῒ τῆς μιᾶς Σαββάτων ἔρχονται ἐπὶ τὸ μνημεῖον, ἀνατείλαντος τοῦ ἡλίου». Επίσης, λιτανεύεται η εικόνα της Αναστάσεως του Κυρίου, σύμφωνα με τη βυζαντινή παράδοση, που ισχύει ακόμη σε νησιά του Αιγαίου και στις Σλαβικές ορθόδοξες χώρες.

 

ΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

07:30 Ι.Ν. Αγ. Σοφίας (Εβραϊκή)

07:45 Ι. Μητροπολιτικός Ναός της Υ.Θ. Σπηλαιωτίσσης (Σπηλιά)

08:00 Ι.Ν. Αγ. Πάντων (Λιστόν)

08:15 Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Σαρόκου (Κωτσέλα)

08:30 Ι.Ν. Αγ. Ελευθερίου (Κοφινέτα)

Ι.Ν. Αναλήψεως (Ανάληψη)

Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου (Μαντούκι)

Ι.Ν. Υ.Θ. Βλαχερνών (Γαρίτσα)

08:45 Ι.Ν. Αγ. Βασιλείου (Πίνια)

Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής (Πόρτα Ρεμούντα)

09:00 Ι.Ν. Υ.Θ. Φανερωμένης Παναγία των Ξένων (Πλακάδα του Αγίου)

Ι.Ν. Αγ. Νικολάου των Γερόντων (Καμπιέλο)

Ι.Ν. Αγ. Ιωάννη (Πιάτσα)

Ι.Ν. Αγ. Αντωνίου (Σπηλιά)

10:00 Ιερό Προσκύνημα Αγ. Σπυρίδωνος. Συμμετέχει η Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας (Παλαιά) με το έργο «Tannhäuser» του R. Wagner και η Φιλαρμονική Εταιρεία Μάντζαρος με την «Ανάσταση MarciaTrionfale» του Σωτήρη Κρητικού.

18:00 Ι.Ν. Αγ. Τριάδος (Γαρίτσα)

19:30 Εσπερινός της Αγάπης στον Μητροπολιτικό Ναό, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη κ.κ. Νεκταρίου, όπου διαβάζεται το Ευαγγέλιο σε όλες τις γλώσσες.

Τρίτη της Διακαινησίμου

18:00 Εναπόθεση του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Σπυρίδωνος στη Λάρνακά Του, με την καθιερωμένη παρουσία των Αρχών και τη συμμετοχή των δύο παλαιότερων φιλαρμονικών της πόλης. Τα λεγόμενα «Μπάσματα τουΑγίου».

 

Πάσχα στα Χωριά

Την περίοδο του Πάσχα, σε αρκετές Κοινότητες του Δήμου μας οργανώνονται σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, που φορτίζουν ανάλογα την κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Τη Μεγάλη Παρασκευή πραγματοποιούνται οι περιφορές των Επιταφίων με τη συνοδεία των Φιλαρμονικών, ενώ το Μεγάλο Σάββατο η AναστάσιμηTελετή γιορτάζεται παραδοσιακά στις κεντρικές πλατείες των χωριών με την καθολική συμμετοχή των κατοίκων και πλήθους επισκεπτών.

Η περιφορά της Εικόνας της Αναστάσεως κάθε ενορίας πραγματοποιείται την Κυριακή του Πάσχα το πρωί ή το απόγευμα κατά τον Εσπερινό της Αγάπης ή τη «Νια Δευτέρα».

Η Αναστάσιμη περίοδος ολοκληρώνεται πριν τον Εσπερινό της Αναλήψεως (Τετάρτη απόγευμα), που σύμφωνα με την τοπική παράδοση τελείται από τις ενορίες η περιφορά της Εικόνας της Αναστάσεως, η οποία, κατόπιν, φυλάσσεται στη μόνιμη θέση της εντός του ενοριακού Ναού, μέχρι την επόμενη Ανάσταση.

Δημοτική Ενότητα Παρελίων

Τη Μεγάλη Παρασκευή στους Σιναράδες τον Επιτάφιο συνοδεύει η Φιλαρμονική Σιναράδων.

Τη Δευτέρα του Πάσχα (Νια Δευτέρα) λιτανεία με την Φιλαρμονική Σιναράδων από τον Ι. Ν. Αγίου Νικολάου (κεντρική εκκλησία).

Επίσης, τη Δευτέρα του Πάσχα ξεκινούν λιτανείες από τα χωριά Βάτος, Γιαννάδες, Κοκκίνι και Πέλεκας και κατευθύνονται αντίστοιχα προς γραφικά εξωκκλήσια, όπου ακολουθεί η Θεία Λειτουργία. Παραδοσιακό πανηγύρι πραγματοποιείται το ίδιο απόγευμα στο χωριό Βάτος και στον Πέλεκα με τη συμμετοχή του χορευτικού συλλόγου.

Την Κυριακή του Θωμά γίνεται λιτανεία στο Μάρμαρο.

Δημοτική Ενότητα Αχιλλείων

Σάββατο του Λαζάρου, από τις 5 το απόγευμα και μετά, πλάι στην εκκλησία της Παναγίας στο κέντρο των Κυνοπιαστών, φτιάχνονται τα Βάγια από τις γυναίκες της Ενορίας, οι οποίες αποδίδουν το λαϊκοθρησκευτικό τραγούδι «Καλό ’ναι τ’ Άγιος ο Θεός…» (Τα Πάθη του Χριστού σε λαϊκούς στίχους).

Τη Μεγάλη Παρασκευή στους Βαρυπατάδες αναβιώνει το έθιμο των μπομπόλων. Εκατοντάδες κελύφη σαλιγκαριών γεμίζονται με λάδι και βαμβάκι, που χρησιμεύει ως φυτίλι. Τα κελύφη αυτά τοποθετούνται αναμμένα κατά μήκος της διαδρομής που περνά ο Επιτάφιος, δημιουργώντας μια έντονα κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Οι περιφορές των Επιταφίων στους Κυνοπιάστες, Χρυσίδα και Γαστούρι συνοδεύονται από τις Φιλαρμονικές Κυνοπιαστών και Γαστουρίου.

Τη Δευτέρα του Πάσχα (Νια Δευτέρα) η λιτανεία στις Μπενίτσες συνοδεύεται από φιλαρμονική και η λιτανεία της Ενορίας του Βιρού καταλήγει με καραβάκι στο γραφικό Ποντικονήσι.

Την Κυριακή του Θωμά πραγματοποιούνται λιτανείες στα χωριά Κυνοπιάστες, Γαστούρι και Αγίοι Δέκα.

Δημοτική Ενότητα Φαιάκων

Τη Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του Επιταφίου στους Πουλάδες γίνεται με συνοδεία της Φιλαρμονικής Κορακιάνας. Τον Επιτάφιο της Άνω Κορακιάνας συνοδεύει η Φιλαρμονική και χορωδία.

Τη Δευτέρα του Πάσχα πραγματοποιείται μία από τις παλαιότερες λιτανείες της υπαίθρου της Κέρκυρας στην Άνω Κορακιάνα με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής. Επίσης, στα Γαζάτικα τη λιτανεία τη συνοδεύει Φιλαρμονική.

Την Τρίτη του Πάσχα πραγματοποιείται λιτανεία στον Άγιο Μάρκο, με συνοδεία της Φιλαρμονικής Κορακιάνας.

Λιτανείες πραγματοποιούνται, ακόμη, την Παρασκευή της Ζωοδόχου Πηγής στον εορτάζοντα ναό της Κάτω Κορακιάνας και την Κυριακή του Θωμά στο Σωκράκι.

Δημοτική Ενότητα Παλαιοκαστριτών

Η περιφορά του Επιταφίου ξενικά το πρωί από την Ιερά Μονή Παλαιοκαστρίτσας και κατευθύνεται στο λιμάνι της Αλύπας, με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Ένωσης Λιαπάδων, της Φιλαρμονικής Ένωσης Λακώνων και της Χορωδίας του Μουσικού Ομίλου «Οι Λακωνίτες». Το βράδυ της Μ. Παρασκευής η Φ.Ε. Λακώνων και η Χορωδία του Μουσικού Ομίλου «Οι Λακωνίτες» συνοδεύουν την περιφορά του Επιταφίου από τον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στο χωριό Λάκωνες.

Στους Λιαπάδες, η περιφορά του Επιταφίου από τον Ι.Ν. Αγίας Αναστασίας Φαρμακολυτρίας γίνεται με τη συμμετοχή της Χορωδίας και της Φιλαρμονικής Λιαπάδων, ενώ στο Σκριπερό πραγματοποιείται αντίστοιχα με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Σκριπερού.

Τη Δευτέρα του Πάσχα (Νια Δευτέρα) πραγματοποιείται μεγάλη λιτανεία στους Δουκάδες. Λιτανεία γίνεται και στο Σκριπερό με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Σκριπερού και στους Μακράδες με τη Φιλαρμονική Λακώνων, ενώ ακολουθεί παραδοσιακό πανηγύρι.

Τη Νια Παρασκευή γίνεται το πανηγύρι της Ιεράς Μονής Υπεραγίας Θεοτόκου στην Παλαιοκαστρίτσα, με τη συμμετοχή της Χορωδίας του Πολιτιστικού Συλλόγου και της Εκκλησίας Λακώνων.

Την Κυριακή του Θωμά στην Κρήνη, η λιτανεία συνοδεύεται από τη φιλαρμονική και τη χορωδία και ακολουθεί παραδοσιακό πανηγύρι στην πλατεία του χωριού με τη συμμετοχή του χορευτικού «Κρήνης».

Διαπόντια Νησιά: Οθωνοί, Ερείκουσα και Μαθράκι

Στα Διαπόντια Νησιά μας το Πάσχα γιορτάζεται με σεβασμό στην παράδοση.

Οι ψαλμοί στα μικρά εξωκλήσια εντείνουν το κλίμα κατάνυξης,  οι Επιτάφιοι στολίζονται με λουλούδια της περιοχής και ακολουθούνται απ’ όλο το χωριό στα σοκάκια του, ενώ  η Ανάσταση «ντύνεται» με τις μυρωδιές και τα αρώματα της  Πασχαλιάς!

Αυτές οι μέρες, στο δυτικότερο άκρο της Ελλάδας, φέρουν  τη γλύκα της άνοιξης, το βάρος της παράδοσης και τη δύναμη της Ορθοδοξίας.

 

corfu.gr-2022-04-15_09-16-20_345238

MUNICIPALITY OF CORFU AND THE DIAPONTIAN ISLANDS

11:01 The custom of “Mastela” has lately revived at Pinia (Pinecone), the town’s old commercial centre. A half-barrel decorated with myrtle and ribbons is filled with water and placed on the street and passers-by throw coins in it making a wish. When the bells ring for the First Resurrection, the first one to jump in the “Mastela” collects its content, i.e. the coins and the… soaking.

The event is organised by the Corfu Events Organisation.

21:00 The Easter Vigil services are performed at the Catholic Cathedral (Duomo), accompanied by the sounds of the pipe organ and the polyphonic choir, officiated by His Eminence the Catholic Archbishop, George Altouvas. The service is concluded at 23:00.

22:00 The Holy firefrom the Holy Sepulchre is received at Pentophanaro (Liston) in the presence

of the local dignitaries. The Holy Fire is transferred in a procession to the Church of St. Paraskevifor the Easter Matins, officiated by His Eminence the Metropolitan of Corfu Nektarios. Lately, the Catholic Archbishopparticipates in the reception ceremony, halting the Catholic Service to receive the Holy Firefrom the hands of the Orthodox Bishop during its transfer to the church of

St. Paraskevi in Porta Remunda.

23.00 Commencement of the Easter matins in the church of St. Paraskevi, near the Upper Square.

23:40 A procession sets out from the church of St. Paraskevitowards the Upper Square Pavilion officiated by His Eminence the Metropolitan of Corfu Nektarios. At midnight, the “Christ is risen” troparion is chanted symbolising the Resurrection and the three philharmonic bands of the town play the march “Greeks do not fear” in a spectacular atmosphere.

The Easter Divine Liturgy is performed after midnight at the following churches: All Saints (town), St. Paraskevi (Porta Remunda), St. Sophia, Virgin Mary of the Foreigners, Saints Jason and Sosipater, Three Martyrs, Dormition of Most Holy Virgin Mary of Mamaloi (Kogievinas Hill), Virgin

Mary Odegitria in Alepou, Saints Constantine and Helen (Koulines), All Saints in Gouvia and in the monasteries and convents of Most Holy Virgin Mary Platytera, St. Euphemia, Most Holy Virgin Mary Kassopitra (Kanoni), and Saints Theodores (Stratia).

Easter Sunday

09:00-11:00

In most churches in Corfu, the Easter Divine Liturgy is performed in the morning, according to an

old tradition based on the Gospel passage “…Very early on the first day of the week, just after sunrise, they were on their way to the tomb”.Moreover, the procession of the Lord’s Resurrection icon takes place, according to the Byzantine tradition, also existing in Aegean islands and the Slavic Orthodox countries.

 

PROCESSIONS OF THE RESURRECTION ICON IN CORFU TOWN

07:30 Church of St. Sophia (Jewish quarter)

07:45 Holy Metropolitan Cathedral of Most Holy Virgin Mary Spilaiotissa (Spilia)

08:00 Church of All Saints (Liston)

08:15 Church of St. Spyridon (Kotsela)

08:30 Church of St. Eleftherios (Kofineta) Church of the Ascension (Hill of Analipsi) Church of St. George (Mantouki)

Church of Most Holy Virgin Mary of Vlacherna (Garitsa)

08:45 Church of St. Vasilieios (Pinia)

Church of St. Paraskevi (Porta Remunda)

09:00 Church of Most Holy Virgin Mary of Foreigners (Plakada) Church of St. Nicholas of the Elders (Kambielo)

Church of St. John (Piatsa) Church of St. Anthony (Spilia)

10:00 Church of St. Spyridon, with the participation of the Philharmonic Society of Corfu

(Old Philharmonic) with R. Wagner’s “Tannhäuser” and the Mantzaros Philharmonic Society with Sotiris Kritikos’ “MarciaTrionfale”.

18:00 Church of Holy Trinity (Garitsa)

19:30 Vespers of Love in the Metropolitan Church, officiated by His Eminence the Metropolitan Nektarios, during which the Gospel is read in many languages.

Bright Tuesday

18:00 The sacred relic of Saint Spyridon is returned to its crypt, the so-called “Basmata”, accompanied by the local dignitaries and the town’s two oldest philharmonic bands.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search