• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Κεντρικη Κερκυρα

Τι γίνεται στο Βίδο;

May 05, 2022 5160

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΒΙΔΟ;

Ελένη Στρατούλη: Αποκάλυψη | AgrinioNews

 Της Ελένης Στρατούλη*

Για όσους αναρωτιόμαστε τι γίνεται φέτος στο Βίδο, οι πρόσφατες σχετικές ανακοινώσεις και δηλώσεις του εντεταλμένου για τις νησίδες Βίδο και Λαζαρέτο και για τον εθελοντισμό δημοτικού συμβούλου κ. Σπύρου Νεράντζη, είναι τόσο κατατοπιστικές, όσο και αποκαλυπτικές, για το πώς αντιλαμβάνονται ο δήμος μας και οι αρμόδιοι την αξιοποίηση του νησιού αυτού.

Στις 29 Απριλίου, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος εξέδωσε ανακοίνωση, για την ολοκλήρωση του δεύτερου μέρους και την έναρξη του τρίτου μέρους των παρεμβάσεων της πεντάδας των εθελοντών του «Όλοι μαζί για το Βίδο», με στόχο τον καθαρισμό και ευπρεπισμό του νησιού.

Στις 2 Μαϊου, μετά από πληροφορίες ότι η ξενοδοχειακή επιχείρηση IKOS λειτούργησε την Πρωτομαγιά το μισθωμένο εστιατόριό της στο Βίδο συνεχίζοντας και φέτος την κατάληψη και αυθαίρετη χρήση του προνομιακού, σκιερού χώρου δίπλα στην εξέδρα, έκτασης 1000 τ.μ. περίπου, δημοσιεύτηκαν δηλώσεις του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου, ότι «Η επιχείρηση έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον από το 2020 να μισθώσει το χώρο. Φέτος, από μέσα Απριλίου, εκδήλωσε ξανά την πρόθεσή της να λειτουργήσει από 1η Μαΐου και στον επίμαχο χώρο… Αυτό πιθανόν να μπορεί να διευθετηθεί, εάν υπογραφεί νέα σύμβαση, με τη νόμιμη οδό και με τη ρητή προϋπόθεση να διατίθεται ελεύθερα σε όλους τους επισκέπτες». Είναι προφανές, ότι η κατάληψη και αυθαίρετη χρήση αυτού του μη μισθωμένου χώρου, που ξεκίνησε από το 2020, την οποία ο κ. Νεράντζης αποφεύγει να κατονομάσει ως παράνομη πράξη, παρά τη διατυπώνει επιμελώς ως «εκδήλωση ενδιαφέροντος» και «πρόθεση» μίσθωσης, έγινε με σκοπό να δημιουργήσει τετελεσμένο και να «εκβιάσει» την κατάρτιση σύμβασης για τη μίσθωση του χώρου της κατάληψης.

Στις 3 Μαΐου δημοσιεύτηκαν δηλώσεις του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου, ότι το αργότερο έως 15 Μαΐου θα ξεκινήσει η εκτέλεση καθημερινών δρομολογίων προς και από το Βίδο για τη μεταφορά όσων ενδιαφέρονται να επισκεφτούν το νησί, με κόστος εισιτηρίου 3 ευρώ (κατά 1 ευρώ ακριβότερο) και με δυνατότητα έκδοσης εβδομαδιαίας κάρτας κόστους 8 ευρώ και μηνιαίας κόστους 25 ευρώ, πλην των παιδιών έως 12 ετών, των ΚΑΠΗ, των ΑΜΕΑ και των εργαζόμενων εκεί, που η μετακίνησή τους θα γίνεται δωρεάν. Για τη λειτουργία των κατασκηνώσεων, ο κ. Νεράντζης επιφυλάχτηκε να δώσει διαβεβαίωση, καθώς εκκρεμεί η παράδοση του έργου των αποδυτηρίων, που ο εργολάβος δεσμεύτηκε να παραδώσει ολοκληρωμένο μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Στις 4 Μαϊου δημοσιεύτηκε η επιβεβαίωση από τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο, ότι η επιχείρηση ΙΚΟS, όπως τον ενημέρωσε, αποκατέστησε το χώρο εκτός της συμφωνημένης μίσθωσης του εστιατορίου της στο Βίδο, συμμορφούμενη με τη σχετική ειδοποίηση του δήμου να απομακρύνει τα τραπεζοκαθίσματά της εντός τριών ημερών.

Όσον αφορά τις δεσμεύσεις και προσδοκίες για τα δρομολόγια και τις κατασκηνώσεις, που έχουν αδιαμφισβήτητα σχέση με την αξιοποίηση του νησιού προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, αφού υπηρετούν το χαρακτήρα του ως ιστορικού τόπου και τόπου αναψυχής, ψυχαγωγίας, διακοπών και οργανωμένων εναλλακτικών δράσεων, θα μπορούσαμε να πούμε αυθόρμητα «Κάλλιο αργά παρά ποτέ», αν βέβαια υλοποιηθούν. Με μια προσεκτική όμως ματιά στο χειρισμό του όλου θέματος, μας γεννιούνται σκέψεις και αμφιβολίες για την καθαρότητα των προθέσεων.

Ενόψει εκλογών, οι τοπικές αρχές είθισται να παρουσιάζουν ότι επιλύουν προβλήματα. Τον επόμενο χρόνο πρόκειται να γίνουν δημοτικές εκλογές, και η παρούσα δημοτική αρχή σπεύδει να επιδείξει έργο, για να ανακόψει το κύμα της απογοήτευσης και της δυσαρέσκειας των πολιτών, που γίνεται ακόμα μεγαλύτερο, όταν η «αδράνεια» για κάποια έργα, αλλά και η «σπουδή» για κάποια άλλα, επιφέρουν αποτελέσματα προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων.

Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, με αφορμή τη συνέχιση και φέτος της κατάληψης στο Βίδο από την IKOS, στις δηλώσεις του που δημοσιεύτηκαν στις 2 Μαϊου, ανέφερε επίσης ότι «Η θέση μας και η πρόθεσή μας είναι να γεμίσει το Βίδο επισκέπτες… θα πρέπει ως δήμος… να προσφέρουμε και τις απαραίτητες ανέσεις στους επισκέπτες. Μία από αυτές είναι και το εστιατόριο. Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι χωρίς τη λειτουργία του, το Βίδο ερημώνει μετά το μεσημέρι». Θεωρεί δηλαδή απαραίτητη τη λειτουργία του εστιατορίου στο νησί ως μία άνεση για τους επισκέπτες, και γι’ αυτό πιθανολογεί την επέκταση του μισθωμένου χώρου και στο χώρο της κατάληψης, προς εξυπηρέτηση των επιπλέον αναγκών της μισθώτριας. Κατ’ αυτό τον τρόπο, ενεργεί σαν συνήγορος της επιχείρησης και προάγγελος της λύσης που «νομιμοποιεί» μια παράνομη πράξη, δεδομένου μάλιστα ότι ο ίδιος εισηγήθηκε πέρυσι στο δημοτικό συμβούλιο τη μίσθωση του νέου χώρου, η οποία εκκρεμεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου. Μόνο που η «άνεση» του συγκεκριμένου εστιατορίου στο Βίδο δεν είναι προσιτή και ελεύθερα προσβάσιμη στους «κοινούς θνητούς» - άλλωστε δεν απευθύνεται και δεν αποβλέπει σε αυτούς -, ούτε υπηρετεί το στόχο της επισκεψιμότητας και απόλαυσης του νησιού από τον καθένα, πρώτα και κύρια απ’ τον κόσμο της Κέρκυρας, στους οποίους μάλιστα στερεί ένα μεγάλο, όμορφο κομμάτι στην πρόσοψή του προς την πόλη. Ο εθελοντικός καθαρισμός και ευπρεπισμός του τα τελευταία χρόνια, αλλά και η όποια φροντίδα και ανάδειξη του φυσικού και ιστορικού του πλούτου, ενισχύει τη διαφημιστική προβολή της επιχείρησης, προσδίδει υπεραξία στο εστιατόριό της και εξυπηρετεί τους «εκλεκτούς» πελάτες της, που μάλλον ενοχλούν οι κατασκηνωτές, οι περιπατητές, οι κολυμβητές, οι προσκυνητές των μνημείων και οι άλλοι επισκέπτες. Το ίδιο όμως διάστημα, τα προβλήματα στην προσβασιμότητα και στη λειτουργία των κατασκηνώσεων απέκοψαν το Βίδο από την τοπική κοινωνία και το μετέτρεψαν σε οιονεί ιδιωτικό νησί, όπου η μισθώτρια επιχείρηση IKOS, με νοοτροπία ιδιοκτήτη, προσέβαλε τα δικαιώματα του δήμου, καταπατώντας τον επιπλέον χώρο που της χρειάζεται, ενώ έφτασε σε σημείο να προσβάλει και τα ιστορικά μνημεία, τοποθετώντας ξαπλώστρες μπροστά από αυτά.

Μπράβο στους πέντε εθελοντές, που για άλλη μια φορά πραγματοποίησαν στο Βίδο αναγκαίες δράσεις, τις οποίες επί χρόνια, παραδόξως, δεν είναι σε θέση να υλοποιήσει ολόκληρη δημοτική αρχή. Ωστόσο, θα υπενθυμίσω τη βασική αρχή της ΚΟΙΣΠΕ «Όλοι μαζί για την Κέρκυρα» με πρόεδρο τον κ. Σπύρο Νεράντζη, ότι «Κανένας φορέας, καμία εθελοντική προσπάθεια δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντικαταστήσει τον Δήμο, αλλά να επικουρεί τις προσπάθειες του Δήμου όποτε και αν χρειαστεί». Και είναι άξιο απορίας, γιατί ο εντεταλμένος σύμβουλος, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Η Κέρκυρα ψηλά», δεν κατόρθωσε μέχρι τώρα, αξιοποιώντας και την προγραμματική συνεργασία της παράταξής του από την πρώτη σχεδόν στιγμή με την πλειοψηφούσα παράταξη της δημάρχου κ. Μερόπης Υδραίου, να πραγματοποιεί ο δήμος τον καθαρισμό και ευπρεπισμό του Βίδο, επικουρούμενος και όχι υποκαθιστάμενος από τους εθελοντές.

Το Βίδο ανήκει στην ιδιοκτησία του δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων. Στον ίδιο δήμο αναμένουμε χωρίς άλλη καθυστέρηση να περιέλθει και τυπικά, βάσει του άρθρου 36 του ν. 4049/2012, η κυριότητα και της διπλανής νησίδας, του μαρτυρικού Λαζαρέτο, για το οποίο η δημοτική αρχή και ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος δεν έχουν δείξει το ενδιαφέρον που επιβάλλει η βαριά ιστορία του, παρότι το δικαίωμα της διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσής του ανήκει στο δήμο. Οι τοπικές αρχές οφείλουν και οι πολίτες απαιτούν, αυτά τα δυο κοσμήματα της Κέρκυρας να έχουν τη φροντίδα, την αξιοποίηση και την ανάδειξη που αρμόζει στη φυσική τους ομορφιά και την ιστορική τους κληρονομιά, προς όφελος της κοινωνίας του νησιού.-

 

*ΕΛΕΝΗ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ

Συν/χος δικηγόρος

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search