Print this page

Εκκίνηση: 77η επέτειος της νίκης ενάντια στον φασισμό

May 09, 2022 503



Η 9η Μαΐου είναι ημέρα μνήμης της αντιφασιστικής νίκης


Η ανακοίνωση της Εκκίνησης:

Η 9η Μαΐου είναι ημέρα μνήμης της αντιφασιστικής νίκης. Την 8η Μαΐου του 1945 η Γερμανία συνθηκολόγησε άνευ όρων, ενώ την επομένη ο κόκκινος στρατός απελευθέρωσε και την τελευταία Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, την Πράγα, σηματοδοτώντας την οριστική λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την ολοκληρωτική ήττα του φασισμού. Οι λαοί της Ευρώπης βγήκαν νικητές, γυρίζοντας σελίδα και αφήνοντας πίσω το πιο μαύρο κεφάλαιο της παγκόσμιας ιστορίας. Ή τουλάχιστον έκαναν την αρχή…

Σήμερα η 77η επέτειος της αντιφασιστική νίκης βρίσκει τους λαούς της Ευρώπης σε μία κατάσταση ιδιόμορφη. Ενώ τα δημοκρατικά πολιτεύματα έχουν επικρατήσει και οι κυβερνώντες διακηρύσσουν την Ευρώπη της ειρήνη και της συναδέλφωσης, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Τα απολυταρχικά μέτρα που επιβλήθηκαν στην πανδημία, τα σκληρά οικονομικά μέτρα που επιβάλλονται στις πιο αδύναμες χώρες διαλύοντας την εσωτερική τους δομή και αφήνοντάς τες κατακερματισμένες να αντιμετωπίσουν την υγειονομική κρίση, είναι κάποια από τα δείγματα των ουσιαστικών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Αν στα παραπάνω προστεθεί και ο πόλεμος στην Ουκρανία με τις συνέπειες των κυρώσεων που επιβλήθηκαν, γίνεται κατανοητό ότι στην Ευρώπη κινούμαστε πια σε «επικίνδυνα μονοπάτια».

Στην Ελλάδα η κατάσταση απαιτεί από το λαό να βρίσκεται σε επαγρύπνηση. Ο φασισμός εκκολάπτεται μέσα σε εγκληματικές οργανώσεις, αποκτά θέση στο δημόσιο λόγο, εκφράζεται με εγκλήματα μίσους. Μέσω της λαϊκιστικής του ρητορικής καταφέρνει να πείσει ανθρώπους του μεροκάματου, που καμία σχέση δεν έχουν με τις φασιστικές πρακτικές.
Και το χειρότερο όλων, ο φασισμός βρήκε το δρόμο να μπει στη Βουλή και να καταλάβει καίριες θέσεις εξουσίας. Παρά την κήρυξη της Χρυσής Αυγής ως παράνομης οργάνωσης, οι εγκληματικές της συμμορίες συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται και να στρατολογούν κόσμο. Η αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης με τις παράνομες επαναπροωθήσεις έρχεται να συμπληρώσει την παλέτα των φασιστικών πρακτικών.

Ο φασισμός δεν υπάρχει μόνο στις εγκληματικές ομάδες. Στοιχεία του εμφανίζονται καθημερινά στη ζωή μας, στο λόγο και τις πρακτικές μας. Στον τρόπο με τον οποίο αντιδρούμε και δραστηριοποιούμαστε καθημερινά. Η έμφυλη βία, οι γυναικοκτονίες και η οπαδική βία είναι εκφράσεις τέτοιων συμπεριφορών. Για όλους τους παραπάνω λόγους είναι ανάγκη, περισσότερο από ποτέ, να είμαστε σε επιφυλακή.


Τον φασισμό σε όλες τις εκφάνσεις και τις μορφές του πρέπει να τον τσακίζουμε καθημερινά. Να τον αντιμετωπίζουμε και να τον πολεμάμε. Κοντά στη νίκη του ρωσικού στρατού, ας θυμηθούμε και ας τιμήσουμε την ελληνική αντίσταση, που με σθένος αντιμετώπισε το φασισμό στις πόλεις και στα χωριά της κατεχόμενης Ελλάδας. Ας αποτελέσει η σημερινή μέρα, όχι μόνο μια μέρα σταθμό της ιστορίας που εμπόδισε την επέλαση του φασισμού στην Ευρώπη, αλλά μια μέρα αναστοχασμού για τις μάχες που έχουμε να δώσουμε από εδώ και στο εξής.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.