• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Κεντρικη Κερκυρα

Φτάσαμε και στο εργατικό ατύχημα στη διαχείριση των απορριμμάτων

June 14, 2022 1647

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ & ΔΗΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

Φτάσαμε και στο εργατικό ατύχημα στη διαχείριση των απορριμμάτων

Το εργατικό ατύχημα του εργαζόμενου στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στο Τεμπλόνι, που είδε το φως της δημοσιότητας, ήρθε να επιβεβαιώσει την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί χρόνια τώρα στη διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί μας.

Απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες, ελαστικές σχέσεις εργασίας, ελλείψεις σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας με την ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής και της διαχείρισης να ακουμπάει κάθε κρίκο της αλυσίδας, με διαχρονική ευθύνη Δήμων, Περιφέρειας και κυβέρνησης.

Από την άλλη παραμένει το πρόβλημα της χωματερής διαρκείας που υπάρχει στο Τεμπλόνι ενώ δημιουργούνται και νέες κρυφές χωματερές - ΣΜΑ χωρίς άδεια λειτουργίας. Επιπρόσθετα, η μεταφορά των απορριμμάτων στην Κοζάνη αξιοποιείται για να κρύβεται το πρόβλημα. Όλα τα παραπάνω βέβαια με τεράστιο κόστος και πολύ χρήμα σε εργολαβίες που επιβαρύνουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Με το ατύχημα επιβεβαιώνεται το σύνολο της εγκληματικής πολιτικής που αντιμετωπίζει ακόμη και τα σκουπίδια ως εμπόρευμα και θέτει στο περιθώριο τα εργασιακά δικαιώματα και τα μέτρα προστασίας με στόχο την μεγιστοποίηση των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Τα μεγάλα λόγια για προστασία τους περιβάλλοντος, για ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή κλπ εξαντλούνται σε συνέδρια, ημερίδες και εκδηλώσεις εν αναμονή των αποφάσεων των επιχειρηματικών συμφερόντων για το πως θα μοιραστεί η πίτα.

Όσο θα μιλάμε για διαχείριση απορριμμάτων που δεν θα έχει ως κριτήριο την αξιοποίηση των σύγχρονων δυνατοτήτων της τεχνολογίας και της επιστήμης προς όφελος της υγείας του λαού, την προστασία του περιβάλλοντος και του εισοδήματος των εργαζομένων, όσο θα μιλάμε για μία κοινωνία που θα έχει ως κινητήριο μοχλό το κέρδος και όχι την κάλυψη των λαϊκών αναγκών θα ζούμε και άλλα ατυχήματα που, είτε «κουκουλώνονται» είτε όχι, θα είναι πάντα σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει καταθέσει την πρότασή της για το πως βλέπει την οριστική επίλυση του προβλήματος μέσα στα πλαίσια μίας οικονομίας που κριτήριο δεν θα είναι η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτή η πρόταση μέσα σε συνθήκες καπιταλιστικής ανάπτυξης και άγριου ενδομονοπωλιακού ανταγωνισμού, που υποβόσκει έντονος και στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων, παραμένει επίκαιρη ως στόχος διεκδίκησης και πάλης του μαζικού κινήματος, στον ελπιδοφόρο δρόμο του αγώνα να γίνει ο εργαζόμενος αφέντης του πλούτου που παράγει.

Τέλος, είναι απαραίτητο να διαλευκανθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το εργατικό αυτό ατύχημα και να τοποθετηθεί επίσημα ο Δήμος και η Περιφέρεια για τα γεγονότα.

Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στον εργαζόμενο που τραυματίστηκε.

 

14/06/2022

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search