Print this page

Είσοδος ιδιωτών στον τομέα της ψυχικής υγείας με τις ευλογίες της δημοτικής αρχής

October 09, 2022 354

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

ΕΙΣΟΔΟΣ ΙΔΙΩΤΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου Κεντρικής Κέρκυρας στις 26/9/22 τέθηκε προς κύρωση το σύμφωνο συνεργασίας του Δήμου, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, της Ψυχιατρικής κλινικής του ΓΝΚ και του Ιονίου Πανεπιστημίου, με την ΜΚΟ ΕΨΕΠ, προκειμένου να αναπτυχτεί από αυτήν οικοτροφείο για την άνοια στην Κέρκυρα. Η δημιουργία της δομής αυτής, εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος ύψους 69 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε πρόσφατα το υπουργείο Υγείας από το Ταμείο Ανάκαμψης, για την ανάπτυξη υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας πανελλαδικά.

Καταρχάς η ανάγκη δημιουργίας και ανάπτυξης τέτοιων υπηρεσιών στο νησί μας είναι αδιαπραγμάτευτη. Πάνω σε αυτή την ανάγκη πατάει η ΕΕ, η κυβέρνηση και το Υπουργείο και προωθεί την υλοποίησή τους από ιδιώτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, μπορούν να την πάρουν μόνο ιδιώτες αποκλείοντας την ανάπτυξη και στήριξη δημόσιων υποδομών.

Οι ΜΚΟ αξιοποιούνται, απ' όλες τις κυβερνήσεις, ως όχημα για την απαξίωση και την απόσυρση του κράτους από την ευθύνη ανάπτυξης δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και όχι μόνο. Επιπλέον η δράση των ΜΚΟ οδηγεί σε χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων (εργαζόμενοι «γενικών καθηκόντων», με μπλοκάκι, απλήρωτοι για μήνες, όμηροι των διαφόρων προγραμμάτων και των εργοδοτών). Αυτές οι «συμφωνίες συνεργασίας» τελικά προωθούν τη διακηρυγμένη πολιτική απ’ όλες τις κυβερνήσεις, για τη σταδιακή μετατροπή και των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ.

Αντί λοιπόν η Διοίκηση του ίδιου του Νοσοκομείου, ο Δήμος και η Περιφέρεια να διεκδικήσουν να αναπτυχτούν τέτοιες υπηρεσίες στα πλαίσια του δημόσιου συστήματος υγείας έρχονται και γίνονται αρωγοί σε μια ΜΚΟ δίνοντας της τη διασύνδεση με την κοινότητα, έκτακτη χρηματοδότηση αν χρειαστεί κλπ. Στο ίδιο πλαίσιο η δημόσια Ψυχιατρική κλινική θα παρέχει εκπαίδευση και εμπειρία ενώ το Πανεπιστήμιο θα βοηθάει μέσω της έρευνας. Με άλλα λόγια όλοι μαζί «αγκαλιάζουν» μια ΜΚΟ με τρόπο που καμία δημόσια δομή δεν απολαμβάνει κάτι τέτοιο, αντιθέτως η υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση των δημόσιων δομών είναι ο κανόνας.

Η χρηματοδότηση, το «ζεστό χρήμα» δηλαδή, για την ανάπτυξη τέτοιων μονάδων για 25 ασθενείς φτάνει το 1.000.000 ευρώ το χρόνο, όταν ο προϋπολογισμός για τη λειτουργία ολόκληρου του Νοσοκομείου Κέρκυρας φτάνει τα 16.000.000 ευρώ. Πολύ περισσότερο ανησυχία δημιουργεί το γεγονός ότι με το τέλος του προγράμματος, το μέλλον των ασθενών παραμένει αβέβαιο, επιβεβαιώνοντας ότι οι λαϊκές ανάγκες, οι ανάγκες της ψυχικής υγείας δεν μπορούν να είναι έρμαιο της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας» και των βραχυπρόθεσμων προγραμμάτων.

Προκαλεί πολλά ερωτηματικά το γιατί όλοι αυτοί οι φορείς επέλεξαν να στοιχηθούν στο πλευρό μία συγκεκριμένης ΜΚΟ στον ανταγωνισμό της με τις άλλες που έχουν επίσης καταθέσει φάκελο για το ίδιο πρόγραμμα. Όλοι οι φορείς επέλεξαν, άγνωστο με ποια κριτήρια, να

εμπλακούν στον άγριο ανταγωνισμό που έχει ξεσπάσει μεταξύ των ΜΚΟ δίνοντας ένα «προβάδισμα» σε μία από αυτές.

Αβίαστα, προκύπτει το ερώτημα: Αφού η ανάγκη για μία τέτοια δομή υπάρχει, τα χρήματα υπάρχουν, η Ψυχιατρική κλινική μπορεί να δώσει την τεχνογνωσία, την πολυετή εμπειρία, να εκπαιδεύσει το προσωπικό, να ορίσει επιστημονικό υπεύθυνο, ο Δήμος και η Περιφέρεια να βοηθήσουν, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο να υποβοηθήσει με την έρευνα, τελικά γιατί δεν ιδρύεται μια δημόσια δομή αλλά παραχωρείται στους ιδιώτες;

Εδώ φαίνεται ξεκάθαρα ποιος είναι ο προσανατολισμός και η στόχευση του Ταμείου Ανάκαμψης. Το Ταμείο Ανάκαμψης προέρχεται από χρήματα που έτσι και αλλιώς τα έχουν πληρώσει οι λαοί όλης της Ευρώπης. Κάθε τμήμα του, που θα εκταμιεύεται θα προϋποθέτει νέα μέτρα, νέες αναδιαρθρώσεις επιβαρυντικές για τα λαϊκά στρώματα. Ως χρηματοδοτικό εργαλείο, αξιοποιείται και θα αξιοποιηθεί και στη συνέχεια για την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων ιδιαίτερα σε πιο «δυναμικούς» κλάδους. Αξιοποιείται για την ακόμη μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της υγείας, όπως είναι και στην περίπτωσή μας της Ψυχικής Υγείας, στην λειτουργία των ίδιων των δημόσιων υπηρεσιών υγείας ως επιχειρήσεις ΑΕ, σε σύμπραξη με ιδιώτες ή και αυτοτελώς.

Η περίπτωση αυτή δεν είναι η μοναδική. Η κατεύθυνση αυτή ξεδιπλώνεται σε όλη τη χώρα. Αντίστοιχες εξελίξεις με σύμφωνα συνεργασίας υπάρχουν στα Γιάννενα όπου παραχωρούνται ακόμα και χώροι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου σε ΜΚΟ αλλά και στην Αθήνα όπου η Γ’ Παιδιατρική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών προχώρησε σε σύμφωνο συνεργασίας με το ΙΑΣΩ Παίδων.

Η Δημοτική Αρχή, με τη στάση και τις πράξεις της, προωθεί την παραπέρα εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας, που την πληρώνουν ασθενείς και υγειονομικοί. Στρατεύεται έτσι με την κυβερνητική επιλογή και τις κατευθύνσεις που αυτή δίνει παραδίδοντας κρίσιμες υπηρεσίες της Ψυχικής Υγείας σε ιδιώτες.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η στάση της παράταξης «ΕΚΚΙΝΗΣΗ» που υπερψήφισε τη συνεργασία με τη ΜΚΟ αν και προβάλλεται ως φορέας υπεράσπισης του Δημοσίου χαρακτήρα των υποδομών και των υπηρεσιών υγείας. Άραγε δεν γνωρίζουν ότι οι ΜΚΟ χρησιμοποιούνται από τις κυβερνήσεις για την παραπέρα εμπορευματοποίηση του συστήματος υγείας, για το χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Μήπως πιστεύουν και αυτοί, όπως η κυβέρνηση και οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι ΜΚΟ είναι «δημόσιο» και όχι ιδιωτικοί φορείς επειδή χρηματοδοτούνται από το κράτος;

Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψηφίσαμε το σύμφωνο συνεργασίας με την ΜΚΟ. Δεν δεχόμαστε καμία ΜΚΟ και ιδιώτης να αναλάβει την ανάπτυξη υπηρεσιών υγείας, δεν δεχόμαστε να γίνει ο Δήμος εξυπηρετητής της μίας ή της άλλης ΜΚΟ. Παλεύουμε και καλούμε τους υγειονομικούς της Κέρκυρας και τις λαϊκές οικογένειες να απαιτήσουν την ανάπτυξη των αναγκαίων δημόσιων δωρεάν υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην Κέρκυρα με ευθύνη του κράτους. Να παλέψουν συνολικά για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης, χωρίς καμία εμπλοκή επιχειρηματιών και ΜΚΟ.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.