Print this page

Ιστορικό δημαρχείο San Giacomο - Άμεση προτεραιότητα και ανάγκη η προστασία της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς

February 02, 2023 328

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

Ιστορικό δημαρχείο San Giacomο

Άμεση προτεραιότητα και ανάγκη η προστασία της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς

Στο κτίριο του παλαιού Δημαρχείου του San Giacomο εργάζονται 25-30 εργαζόμενοι. Οι δε επισκέπτες καθημερινά είναι πολλαπλάσιοι. Οι εργαζόμενοι χρόνια επισημαίνουν τους κινδύνους που εγκυμονούνται λόγω των πεπαλαιωμένων δομικών στοιχείων και των εκτεταμένων φθορών του κτιρίου. Οι ηλεκτρο-μηχανολογικές εγκαταστάσεις, υδραυλικά κλπ. παρωχημένες πια τεχνικά, έχουν κλείσει τον κύκλο ζωής τους. Ακόμη κι ο πιο αδαής με μια ματιά μπορεί να διαπιστώσει ότι απουσιάζει σύγχρονο σύστημα πυρασφάλειας.

Από τη μια η διαχρονική έλλειψη βούλησης των προηγούμενων δημοτικών αρχών. Από την άλλη το «μπαλάκι» της ευθύνης που το μόνο που γίνεται είναι απλώς να μετακυλίεται στους επόμενους. Αυτή η εγκατάλειψη συνεχίζεται με την ευθύνη κράτους και τοπικών αρχών και έχει ως αποτέλεσμα αυτό που ως γνωστόν λίγο πολύ συμβαίνει με όλα τα ιστορικά κτίρια της Κέρκυρας, τα οποία αντί να είναι τα στολίδια που αναδεικνύουν την ιστορία της και τον πολιτισμό της... να καταρρέουν χρόνο με το χρόνο.

Η πρόσφατη αυτοψία της πολεοδομίας και η «έκθεση επικινδύνου» δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό. Η έκδηλη ανησυχία των εργαζομένων για την κατάσταση του Δημαρχείου και τους κινδύνους που είναι πλέον ορατοί (π.χ. πτώση σοβάδων, σοβαρά ηλεκτρολογικά προβλήματα κλπ.) είναι απόλυτα δικαιολογημένη, αφού οι ίδιοι τη ζουν καθημερινά.

Αν πάρουμε ακόμη υπόψη τα προηγούμενα υπομνήματα των εργαζομένων (2015 και 2017), καθώς και την έκθεση του Τεχνικού Ασφαλείας (2017), επιβεβαιώνονται περίτρανα οι πολιτικές ευθύνες και αυτής της δημοτικής αρχής η οποία είχε το χρόνο να δρομολογήσει ουσιαστικές λύσεις. Αντί γι’ αυτό, η δημοτική αρχή αδράνησε τρια χρόνια.

Τώρα που η πολεοδομία με την «έκθεση επικινδύνου» κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ακόμη πιο δυνατά, η δημοτική αρχή δεν έχει πάρει επίσημα θέση.

Αντί αυτού, είδαμε τη δημοτική αρχή να προβαίνει σε πιέσεις που έφτασαν ακόμη και σε απειλές σε μηχανικούς που πραγματοποίησαν τον νόμιμο προβλεπόμενο έλεγχο, προσπαθώντας να κρύψει το πρόβλημα που υπάρχει ή να το υποβαθμίσει παραπέμποντας τις όποιες λύσεις στο άγνωστο μέλλον μέσω ένταξης σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Mετά την έκδοση της «Έκθεσης επικινδύνου» της Πολεοδομίας για το Δημαρχείο του San Giacomο. ΕΡΩΤΑΤΑΙ η Δημοτική Αρχή:

1) Ποια είναι τα μέτρα που θα πάρει ώστε να δρομολογηθεί ολοκληρωμένη αποκατάσταση όλων των υποδομών του κτιρίου σύμφωνα με τα προτεινόμενα της έκθεσης της πολεοδομίας ?

2) Αναλαμβάνει η Δημοτική Αρχή την ευθύνη ώστε να συνεχίσουν να εργάζονται οι υπάλληλοι στο κτίριο αυτό, δεδομένων των κινδύνων ?

3) Υπάρχει κάποιο άμεσο σχέδιο μερικής ή ολικής μετεγκατάστασης των υπηρεσιών για αποφυγή κινδύνων από ενδεχόμενο ατύχημα σύμφωνα με τα προαναφερόμενα ?

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.