• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Κεντρικη Κερκυρα

Η Λαϊκή Συσπείρωση (ΛΑΣΥ) Κ.Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων για την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τα απορρίμματα

June 16, 2020 549

Η ανακοίνωση: 

Όπως και σε κάθε συζήτηση, έτσι και σε αυτή που αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων, είναι σημαντικό να μπορούμε να αναγνωρίσουμε την αιτία που δημιουργεί όλα αυτά τα προβλήματα στην υγεία μας, στο περιβάλλον αλλά και στην τσέπη μας.

Για εμάς, η αιτία όλων των δεινών είναι ότι το κεφάλαιο εντόπισε και στη διαχείριση των απορριμμάτων μία κερδοφόρα φλέβα χρυσού. Οι κυβερνήσεις διαχρονικά βλέπουν τα σκουπίδια ως «εμβληματική επένδυση» και για αυτό την παραδίδουν στους ιδιώτες. Οι Δήμοι στην Κέρκυρα και η ΠΙΝ ακολουθούν πιστά τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και εξειδικεύουν την κεντρική πολιτική στο επίπεδο της περιοχής μας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο διαβαθμιδικός φορέας που δημιουργήθηκε με το άρθρο 93 του αντι-περιβαλλοντικού νόμου που ψήφισε η ΝΔ και που η Δημοτική Αρχή έβλεπε σε αυτόν θετικά στοιχεία ενώ παράλληλα προσπαθεί να μας πείσει ότι ενδιαφέρεται για την προστασία του περιβάλλοντος.Ακούμε τη Δημοτική Αρχή αλλά και δημοτικούς συμβούλους και επικεφαλής παρατάξεων να απορούν για την κίνηση αυτή της κυβέρνησης. Δεν κατανοούν, όπως δηλώνουν, γιατί έγινε ο νέος φορέας και δεν καταλαβαίνουν τι εξυπηρετεί αυτός. Είχαμε επισημάνει ότι ο νέος φορέας που δημιουργήθηκε, επιχειρεί να συγκεντρώσει το έργο της διαχείρισης και επεξεργασίας των απορριμμάτων από τα πέντε νησιά ώστε να μπορεί πιο εύκολα να δοθεί σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους με στόχο την κερδοφορία τους. Θα δούμε πολύ σύντομα πόσο μεγάλα είναι τα συμφέροντα που θα εμφανιστούν πίσω από όλη αυτή τη διαδικασία και ελπίζουμε τότε κάποιοι να καταλάβουν γιατί έγιναν όλα αυτά.

Διαφωνούμε με τις λύσεις που παρουσιάζει η Δημοτική Αρχή καθώς αυτές προκρίνουν την όλο και μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση, την εμπορευματοποίηση της αποκομιδής και της διαχείρισης των απορριμμάτων, ρίχνει τα βάρη στις πλάτες της λαϊκής πλειοψηφίας.

Ακόμη και η ανακύκλωση όλων αυτών των συσκευών, των μπαταριών, των γοπών κλπ (που σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν δημοτικά δίκτυα ανακύκλωσης αλλά ιδιωτικά – επιχειρηματικά δίκτυα) επί της ουσίας εκμεταλλεύεται τη διάθεση όλων μας να ανακυκλώσουμε και να μειώνουμε τον όγκο των σκουπιδιών και την προσφέρει απλόχερα στους ιδιώτες.

Το νέο εργοστάσιο που έχει δρομολογηθεί θα λειτουργεί με τρόπο που θα υποβαθμίζει τραγικά την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή. Το 50% των σκουπιδιών προβλέπεται να παραμένει σύμμεικτο (δηλαδή αυτό που πετιέται στους πράσινους κάδους) ώστε να τροφοδοτεί τις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων των ομίλων και να εξασφαλίζεται το κέρδος που έχει συμφωνηθεί σε βάθος 25ετίας. Σημειώνεται ότι τα προς ανακύκλωση υλικά  που ανακτώνται στις ΜΕΑ των ΣΔΙΤ κυμαίνονται μόλις περί το 10%.

Η λύση που προτείνει η «Λαϊκή Συσπείρωση»:

Όπως και στα άλλα προβλήματα της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, έτσι και στο πρόβλημα της ορθολογικής διαχείρισης των αποβλήτων, ολοκληρωμένη και διαρκής λύση, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα, μόνο στο πλαίσιο ενός άλλου, ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης μπορεί να εξασφαλιστεί. Με εργατική-λαϊκή εξουσία που καταργεί τις αιτίες που δημιουργούν και οξύνουν τα σημερινά προβλήματα, που δημιουργεί τις στέρεες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της χώρας προς το συμφέρον των δημιουργών του κοινωνικού πλούτου. Τέτοιες προϋποθέσεις είναι: Ο κεντρικός σχεδιασμός, η κοινωνική κρατική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής και στη γη, στις τεχνικές υποδομές, ο εργατικός-λαϊκός έλεγχος.

Για να ανοίξουμε αυτόν τον ελπιδοφόρο δρόμο ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών παλεύουμε για τη βελτίωση των όρων αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης, της ποιότητας ζωής των εργαζομένων, προβάλλοντας ένα ριζοσπαστικό πλαίσιο αιτημάτων για άμεση διεκδίκηση και πάλη και στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων με προμετωπίδα:

– Να μην υπάρχει εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και καμία μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή,  όχι στις ΣΔΙΤ και στις συμβάσεις παραχώρησης.

– Να μην μετατοπίζονται τα οικονομικά βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Το κόστος για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και του περιβάλλοντος, να προέρχονται από κεντρικούς δημόσιους πόρους που θα τροφοδοτούνται σε σημαντικό βαθμό και από μια μεγαλύτερη φορολόγηση του κεφαλαίου.

– Παλεύουμε για την απόλυτη διασφάλιση όλων των εργαζόμενων, σε δημόσιους φορείς διαχείρισης των αποβλήτων,  με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Αυτή η πρόταση εξειδικεύεται για την περίπτωση της Κέρκυρας ως εξής:

Να σημειώσουμε εδώ ότι αυτή την πρόταση την έχουμε καταθέσει από το 2007 ακόμη όταν άρχισε να διογκώνεται το πρόβλημα. Τότε μας έλεγαν ότι η πρότασή μας είναι καλή και ότι μπορεί να λύσει το πρόβλημα αλλά ότι χρειάζονται μία πρόταση για το σήμερα. Δεκατρία χρόνια μετά ακούμε το ίδιο πράγματα αλλά με κυβερνήσεις, περιφέρειες, νομαρχίες και δήμους όλων των χρωμάτων να μην έχουν κάνει τίποτα απολύτως.

Εμείς προτείνουμε:

  • Στην κατάσταση που είμαστε σήμερα στην Κέρκυρα, πρέπει να πάρει την ευθύνη η κυβέρνηση και άμεσα να δοθεί λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών. Η κυβέρνηση έχει τα νομικά, διοικητικά και χρηματοδοτικά εργαλεία για να το λύσει. Όταν θέλει μπορεί και προχωράει σε γρήγορες (fasttrack) διαδικασίες αλλά αυτό γίνεται συνήθως όταν αφορά την κερδοφορία των επιχειρηματιών (θυμίζουμε τη ρύθμιση του Υπουργείου για τον Ερημίτη).
  • Κεντρικό εθνικό σχεδιασμό της διαχείρισης των σκουπιδιών με αποκλειστικά δημόσια διαχείριση χωρίς καμία συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών. Η υλοποίηση των έργων επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των αποβλήτων θα γίνεται από τον κρατικό φορέα για τα δημόσια έργα. Να συγκροτηθεί, επίσης, ενιαίος δημόσιος φορέας, που θα αναλάβει τη λειτουργία τους με έσοδα που θα προέρχονται από κρατικούς πόρους με τη μεγαλύτερη φορολόγηση του κεφαλαίου.
  • Πρέπει να ερευνηθούν νέοι χώροι, από έναν επιστημονικό φορέα, για το εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης και το ΧΥΤΑ που θα αποκλείουν το Τεμπλόνι. Αυτό να γίνει με κατεπείγουσες διαδικασίες και πιστή τήρηση των κριτηρίων καταλληλόλητας και αξιολόγησης των υποψήφιων χώρων. Τα κριτήρια αυτά θα πρέπει να είναι εκ των προτέρων γνωστά. Οι αντισταθμιστικές παροχές υπέρ των οικισμών από τη λειτουργία των μονάδων επεξεργασίας και διάθεσης να είναι προσανατολισμένες σε κρατικές παρεμβάσεις (ι) πρόσθετης προστασίας της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος (ιι) μέτρων χωροταξικής και περιβαλλοντικής αναβάθμισής τους και (γ) στοχευμένων ειδικών μέτρων και δράσεων για υποδομές αναβάθμισης της ποιότητας των λαϊκών στρωμάτων της οχλούμενης περιοχής.
  • Να αποκατασταθεί άμεσα η χωματερή που ίδρυσε η ΝΔ και δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Λευκίμμη. Να μεταφερθούν τα σκουπίδια που έχουν τοποθετήσει εκεί σε αδειοδοτημένο, κατάλληλο χώρο. Η απόφαση της κυβέρνησης για τη Λευκίμμη δείχνει ποιο αποτέλεσμα μπορεί να φέρει η λαϊκή αντίδραση. Όλοι όσοι μας έλεγαν ότι δεν αλλάζουν οι σχεδιασμοί και ότι η Λευκίμμη συμπεριλαμβάνεται σε αυτούς είδαμε ότι αν πιεστούν μπορούν να αλλάξουν οι αποφάσεις.
  • Να κλείσει η χωματερή Τεμπλονίου και να αρχίσει η αποκατάσταση της περιοχής. Να γίνει περιβαλλοντική – επιδημιολογική μελέτη για να δούμε τι έχει αφήσει πίσω της αυτή η χωματερή.
  • Θα συμβάλουμε με κάθε τρόπο ώστε ο Δήμος και ο ΦΟΔΣΑ να αποκτήσουν επαρκές, μόνιμο επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό με πλήρη δικαιώματα, όλων των ειδικοτήτων, που χρειάζονται για την υλοποίηση και εύρυθμη λειτουργία της διαχείρισης των απορριμμάτων. Οι ελαστικές θέσεις εργασίας, που είναι κατεύθυνση της ΕΕ, και η εναλλαγή των εργαζομένων δε βοηθάει στη συνέχιση της δουλειάς, στην εξειδίκευση του προσωπικού.
  • Καθορισμός και ιεράρχηση των προτεραιοτήτων, με κύριο την πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων.
  • Άμεση προτεραιότητα στην ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή τόσο των ξηρών ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί – χαρτόνι, πλαστικά, μέταλλα, γυαλί) όσο και της κομποστοποίησης των βιοαποβλήτων (υπολείμματα τροφής, κλαδέματα, πράσινα πάρκων).
  • Εφαρμογή της μηχανικής ανακύκλωσης και κομποστοποίησης ενός μέρους του υπολειμματικού ρεύματος των σύμμεικτων αποβλήτων, μειούμενου προοδευτικά και ασφαλή υγειονομική ταφή σε ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ των υπολειμμάτων τους καθώς και του ρεύματος των υπολειπόμενων σύμμεικτων αποβλήτων που χάρη στη γενναία προώθηση των προγραμμάτων χωριστής συλλογής θα έχουν μειωθεί σημαντικά. Να σημειώσουμε εδώ ότι αν πραγματοποιηθεί ένας τέτοιος σχεδιασμός είναι εφικτή η επίτευξη ενός υψηλού ποσοστού ανακύκλωσης που σε μία τετραετία θα φτάσει το 60 – 65 %. Αυτό το ποσοστό δεν είναι άπιαστο όσο μεγάλο και αν φαίνεται. Πολύ περισσότερο στις μέρες μας, που υπάρχει η διάθεση για κάτι τέτοιο αφού λόγω της όξυνσης του προβλήματος με τα σκουπίδια, τοπικά συμβούλια και σύλλογοι σε όλη την Κέρκυρα έχουν πάρει πρωτοβουλίες για διαλογή στην πηγή με σημαντικά αποτελέσματα μείωσης του όγκου των σύμμεικτων. Ας αναλογιστούμε ποιες είναι οι δυνατότητες αν αυτή η προσπάθεια γινόταν με ευθύνη του Δήμου, με ενημέρωση, εκπαίδευση, οργάνωση και να μην αφήνεται στα χέρια ιδιωτών που αυτή τη στιγμή κερδοφορούν και πάλι από την προσπάθεια των κατοίκων.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά στους εργαζόμενους με τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.
  • Το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

 

Το ζήτημα της Διαχείρισης των απορριμμάτων δεν είναι τεχνοκρατικό, είναι βαθύτατα πολιτικό – ταξικό ζήτημα. Όπως και σε όλα τα ζητήματα δεν είμαστε όλοι μαζί στα προβλήματα. Το κεφάλαιο έχει τη δυνατότητα να λύνει τα προβλήματα προς όφελός του, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα είναι τα μόνιμα υποζύγια.

Η τεχνολογία σήμερα, είναι επαρκής ώστε η Διαχείριση των Απορριμμάτων να είναι συμβατή με την υγεία του λαού και το περιβάλλον. Επιτρέπει, εφόσον υπάρχει η σχετική πολιτική κατεύθυνση, να δαπανώνται όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Όπως επίσης, υπάρχουν μέθοδοι ασφαλούς επεξεργασίας και η τεχνική δυνατότητα να βρεθούν κατάλληλες θέσεις και περιοχές. Στο δρόμο όμως της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που μόνο κριτήριο έχει την κερδοφορία των επιχειρηματιών, τα σκουπίδια γίνονται κέρδος πάνω στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας, της υγείας και του περιβάλλοντος.

Υπάρχει πλέον συσσωρευμένη πείρα. Ανάπτυξη των κερδών των λίγων και ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών δεν γίνεται, όχι μόνο στα σκουπίδια αλλά σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Καλούμε το οργανωμένο εργατικό – λαϊκό κίνημα να παρέμβει στις εξελίξεις και να μην αφήσει τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τα λόμπι των σκουπιδιών να παίζουν παιχνίδια εις βάρος του.

 

Στη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων για άλλη μια φορά παίχτηκε ένα θέατρο του παραλόγου. Από το «διαγωνισμό» για το ποιος έπρεπε να φέρει εισήγηση, ποιος ευθύνεται περισσότερο και ποιος λιγότερο για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η διαχείριση των απορριμμάτων, στις κινήσεις εντυπωσιασμού και πλειοδοσίας ενδιαφέροντος, δεν μπόρεσαν όμως να δώσουν ουσιαστικές απαντήσεις στα καίρια ερωτήματα που τέθηκαν ή να συμφωνήσουν στη λήψη απόφασης έστω και για τα 5 σημεία που αφορούσαν την μόλυνση της περιοχής του Τεμπλονίου από τα στραγγίδια.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση τονίσαμε για άλλη μια φορά ότι:

Το ζήτημα της Διαχείρισης των απορριμμάτων δεν είναι τεχνοκρατικό, είναι βαθύτατα πολιτικό – ταξικό ζήτημα. Όπως και σε όλα τα ζητήματα δεν είμαστε όλοι μαζί στα προβλήματα. Το κεφάλαιο έχει τη δυνατότητα να λύνει τα προβλήματα προς όφελός του, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα είναι τα μόνιμα υποζύγια.

 

Είναι σημαντικό να μπορούμε να αναγνωρίσουμε την αιτία που δημιουργεί όλα αυτά τα προβλήματα στην υγεία μας, στο περιβάλλον αλλά και στην τσέπη μας.

Για εμάς, η αιτία όλων των δεινών είναι ότι το κεφάλαιο εντόπισε και στη διαχείριση των απορριμμάτων μία κερδοφόρα φλέβα χρυσού. Οι κυβερνήσεις διαχρονικά βλέπουν τα σκουπίδια ως «εμβληματική επένδυση» και για αυτό την παραδίδουν στους ιδιώτες. Οι Δήμοι στην Κέρκυρα και η ΠΙΝ ακολουθούν πιστά τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και εξειδικεύουν την κεντρική πολιτική στο επίπεδο της περιοχής μας.

Ο νέος διαβαθμιδικός φορέας που δημιουργήθηκε, επιχειρεί να συγκεντρώσει το έργο της διαχείρισης και επεξεργασίας των απορριμμάτων στα πέντε νησιά ώστε να μπορεί πιο εύκολα να δοθεί σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους με στόχο την κερδοφορία τους.

Διαφωνούμε με τις λύσεις που παρουσιάζει η Δημοτική Αρχή καθώς αυτές προκρίνουν την όλο και μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση, την εμπορευματοποίηση της αποκομιδής και της διαχείρισης των απορριμμάτων, ρίχνει τα βάρη στις πλάτες της λαϊκής πλειοψηφίας, σε βάρος μάλιστα της ανακύκλωσης με διαλογή στη πηγή.

Αλλά ακόμη και η ανακύκλωση όλων αυτών των συσκευών, των μπαταριών, των γοπών κλπ (τα οποία σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν δημοτικά δίκτυα ανακύκλωσης αλλά ιδιωτικά – επιχειρηματικά δίκτυα) που διαφημίζει η δημοτική αρχή, επί της ουσίας εκμεταλλεύεται τη διάθεση όλων μας να ανακυκλώσουμε και να μειώνουμε τον όγκο των σκουπιδιών και την προσφέρει απλόχερα στους ιδιώτες.

Εμείς προβάλλουμε ένα ριζοσπαστικό πλαίσιο αιτημάτων για άμεση διεκδίκηση και πάλη και στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων με προμετωπίδα:

– Να μην υπάρχει εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και καμία μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή,  όχι στις ΣΔΙΤ και στις συμβάσεις παραχώρησης. Να κλείσει άμεσα αυτό το αίσχος που υπάρχει στο Τεμπλόνι.

– Να μην μετατοπίζονται τα οικονομικά βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Το κόστος για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και του περιβάλλοντος, να προέρχονται από κεντρικούς δημόσιους πόρους που θα τροφοδοτούνται σε σημαντικό βαθμό και από μια μεγαλύτερη φορολόγηση του κεφαλαίου.

– Παλεύουμε για την απόλυτη διασφάλιση όλων των εργαζόμενων, σε δημόσιους φορείς διαχείρισης των αποβλήτων,  με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search