Print this page

ΕΚΚΙΝΗΣΗ: Η πυρκαγιά στο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου δεν ήταν ατύχημα! - Επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία η κακοσχεδιασμένη και ανεπαρκής διαχείριση των απορριμμάτων!

June 25, 2020 537

ΕΚΚΙΝΗΣΗ: Η πυρκαγιά στο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου δεν ήταν ατύχημα! 

Η πυρκαγιά στο χώρο του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου το βράδυ της Δευτέρας (22/06/2020) δεν ήταν ατύχημα. Είναι το κερασάκι στην τούρτα μιας πλήρως αποτυχημένης διαχείρισης των απορριμμάτων, που τόσα χρόνια ακολουθείται. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων που έγιναν για λογαριασμό του Εξωραϊστικού-Πολιτιστικού Συλλόγου Τεμπλονίου, τα οποία έδειξαν υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων σε ρέμα κοντά στο οικόπεδο του ΧΥΤΑ, μας υπενθυμίζει ότι πρόκειται για μια ιδιότυπη ΧΑΔΑ. Απορρίμματα που είχαν στοιβαχτεί για να γίνουν κάποια στιγμή δέματα, παρέμεναν εκτεθειμένα για χρόνια, καθιστώντας τον κίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιάς σχεδόν βεβαιότητα. Είτε η φωτιά προκλήθηκε από φυσικά αίτια είτε από δόλο, υπάρχουν ευθύνες και πρέπει να αποδοθούν σε όλους όσους διαχειρίστηκαν τα απορρίμματα της Κέρκυρας τα τελευταία χρόνια.

Σε αντίθεση με τις ανεπαρκείς Δημοτικές Αρχές και τους εργολάβους, που οδήγησαν τον ΧΥΤΑ σε τραγική κατάσταση, οι εργαζόμενοι ήταν αυτοί που επενέβησαν τα πρώτα κρίσιμα λεπτά και περιόρισαν την πυρκαγιά.  Και ενώ η φωτιά ακόμα σιγοκαίει, δεν υπάρχει ενημέρωση από τον ΦΟΔΣΑ για επόμενες κινήσεις αντιμετώπισης των συνεπειών, συμβατές με τις υποδείξεις της Πυροσβεστική Υπηρεσίας.

Η Εκκίνηση από την πρώτη στιγμή είχε επισημάνει την επικινδυνότητα για τη δημόσια υγεία, που εγκυμονεί η κακοσχεδιασμένη και ανεπαρκής διαχείριση των απορριμμάτων. Αν η μεταφορά είχε ξεκινήσει έγκαιρα και ο όγκος των απορριμμάτων είχε μειωθεί μέσω της πρόληψης, της επαναχρησιμοποίησης, της διαλογής στην πηγή και της ανακύκλωσης, δεν θα φτάναμε σε σημείο να ανησυχούμε για τα τοξικά αέρια που απλώθηκαν στις γύρω περιοχές κατά της διάρκεια της πυρκαγιάς. Η Δημοτική Αρχή έχει φανεί κατώτερη των περιστάσεων.

Πρέπει να επισημάνουμε βέβαια ότι τα τοξικά αέρια αποτελούν μια σταγόνα στον ωκεανό της επί χρόνια συσσωρευόμενης μόλυνσης στην περιοχή. Καθώς επίσης πρέπει να ξέρουμε ότι οι διοξίνες που εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα, δεν είναι τίποτα σε σχέση με αυτές που παραμένουν στα αποκαΐδια των σκουπιδιών, οι οποίες για όσο χρόνο αυτά μένουν εκεί, θα συνεχίζουν να μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής και το υπέδαφος. Η μόλυνση αυτή θα προστεθεί σε μια ήδη κατά πολύ επιβαρυμένη περιοχή.

Το «ατύχημα» αυτό καθιστά αφενός ακόμη πιο επιτακτική την αλλαγή του σχεδιασμού όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων και αφετέρου την περιοχή του Τεμπλονίου με τον ευρύτερο υδροφόρο ορίζοντα που αυτή συνδέεται, απαγορευτική για οποιαδήποτε ανάλογου τύπου μελλοντική διαχείριση.

 

ΥΓ. Στις 17/06/2020 ζητήσαμε τα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων από το Σύνδεσμο και τον Ανάδοχο της σύμβασης, αλλά ακόμα δεν έχουμε πάρει απάντηση. Η Δήμαρχος δεσμεύτηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο πως ανά πάσα ώρα και στιγμή θα είναι διαθέσιμα. Άραγε, πόσο ακόμα θα περιμένουμε για να μας αποσταλούν;

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.