• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Κεντρικη Κερκυρα

Πέλεκας: Το κατάφυτο ορεινό χωριό της Κέρκυρας με το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα στην Αδριατική

June 02, 2023 1157

Συνδυάζοντας υπέροχο βουνίσιο τοπίο και εύκολη πρόσβαση σε μερικές από τις διασημότερες παραλίες της Κέρκυρας, ο Πέλεκας ευτύχησε να αναπτυχθεί τουριστικά ήδη από τη δεκαετία του 1960. Και συνεχίζει να προσελκύει πλήθη επισκεπτών κάθε χρόνο, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από διάφορες χώρες του εξωτερικού (της Ευρώπης, κυρίως).

Το χωριό βρίσκεται στο κεντροδυτικό τμήμα της Κέρκυρας, απέχοντας 16 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νησιού, με την οποία υπάρχει απευθείας σύνδεση μέσω αστικής συγκοινωνίας. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 272 μέτρων σε έναν λόφο που επίσης λέγεται Πέλεκας και είναι κατάφυτος με ελαιόδεντρα, πεύκα, αλλά και κυπαρίσσια. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, αριθμεί 569 μόνιμους κατοίκους.

 
 
 

Ο Πέλεκας έχει μεσαιωνικές ρίζες και φαίνεται να ιδρύθηκε στα χρόνια που η Κέρκυρα αποτελούσε τμήμα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η πρώτη γραπτή μαρτυρία εντοπίζεται στο 1330, η δε ονομασία αποδίδεται σε κάποια ασαφή πλέον σχέση με το επώνυμο «Πελεκάς» (αλλιώς Πελεκάνος ή Πελεκιώτης).

Η λαϊκή παράδοση, πάλι, το συνδέει με τη λέξη «πέλεκυς», λέγοντας ότι οι πρώτοι του κάτοικοι πελεκούσαν κορμούς δέντρων ή/και πέτρες.

Το σίγουρο είναι ότι η εύφορη περιοχή στα ανατολικά του οικισμού προσέλκυσε από νωρίς το ενδιαφέρον των Βυζαντινών τιμαριούχων, τους οποίους θα διαδέχονταν αργότερα διάφοροι μεγάλοι γαιοκτήμονες. Ακόμα και σήμερα, μάλιστα, οι κάτοικοι την αξιοποιούν για γεωργικές δραστηριότητες, παρότι πολλοί έχουν στραφεί πια προς τα τουριστικά επαγγέλματα.

 
 

5 πράγματα που αξίζει να κάνετε, αν βρεθείτε στον Πέλεκα

Πολύς κόσμος γνωρίζει τον Πέλεκα λόγω των διάσημων παραλιών που βρίσκονται κοντά του. Ωστόσο το χωριό διατηρεί μια αυτόνομη, βουνίσια ομορφιά, όπως και τα ολόδικά του αξιοθέατα, τα οποία το έκαναν κάποτε αγαπημένο προορισμό ακόμα και για τον Κάιζερ της Γερμανίας.

Δείτε το πιο διάσημο ηλιοβασίλεμα της Κέρκυρας, που γοήτευσε κάποτε τον ακόμα και τον Κάιζερ

 

Το ηλιοβασίλεμα στον Πέλεκα είναι πολυσυζητημένο, πολλοί μάλιστα το θεωρούν το καλύτερο σε όλη την Κέρκυρα: εξαιτίας της γεωγραφικής θέσης του νησιού το φως της μέρας χάνετα αργότερα από ό,τι στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ λόγω της θέσης του Πέλεκα έχει κανείς την ευκαιρία να δει τον ήλιο να βουτάει σιγά-σιγά στα νερά της Αδριατικής Θάλασσας.

 

Η φήμη του, μάλιστα, κρατάει από τον 19ο αιώνα, όπως ξέρουμε από διάφορους Ευρωπαίους ταξιδιώτες στην Κέρκυρα που γοητεύτηκαν από αυτό. Μεταξύ των πιο διάσημων φίλων του συγκαταλέγεται και ο Γουλιέλμος ο Β΄, ο τελευταίος Κάιζερ (αυτοκράτορας) της Γερμανικής Αυτοκρατορίας.

Το 1907 ο Γουλιέλμος Β΄ έχτισε μια σιδερένια εξέδρα κι έναν πέτρινο θρόνο στο ψηλότερο σημείο του Πέλεκα, ώστε να μπορεί να αγναντεύει από εκεί την πανοραμική θέα και τα χρυσοκόκκινα ηλιοβασιλέματα με την ησυχία του, μακριά από τους αυλικούς του. Ο ίδιος δεν τα ξανάδε βέβαια μετά το 1914, καθώς ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος σάρωσε τον κόσμο που ήξερε, καθιστώντας τον έκπτωτο μονάρχη. Αλλά η κατασκευή του επιβιώνει ακόμα ως τουριστικό αξιοθέατο, έχοντας λάβει την επωνυμία «Παρατηρητήριο του Κάιζερ».

Επισκεφθείτε τις περίφημες παραλίες

Μπορεί ο Πέλεκας να έχει ορεινό χαρακτήρα, αλλά το παραλιακό κομμάτι που εντάσσεται στην άμεση επικράτειά του είναι από τα διασημότερα σε όλη την Κέρκυρα. Εδώ βρίσκεται η Γλυφάδαμία από τις 10 πιο ξακουστές παραλίες του νησιού, σε εξαιρετική θέση ανάμεσα στον κατάφυτο από ελιές λόφο και στα μπλε νερά της Αδριατικής, διαθέτοντας εκτεταμένη αμμουδιά. Πολλοί την αποκαλούν «Cavo d’Oro της Κέρκυρας» και δεν είναι τυχαίο ότι θα ακούσετε και πολλά ιταλικά από τα τραπέζια των beach bars της, αφού θεωρείται κοσμοπολίτικος προορισμός, προσελκύοντας πολύ διεθνή τουρισμό. Έτσι, ακόμα κι αν δεν έρθετε εδώ για μπάνιο, συστήνεται να απολαύσετε ένα negroni χαζεύοντας το φημισμένο ηλιοβασίλεμα του Πέλεκα.

Μία ακόμα διάσημη αμμώδης παραλία είναι βέβαια ο Κοντογιαλός, στον οποίον φτάνετε από έναν στενό δρόμο λίγο πριν μπείτε στον Πέλεκα, μέσα από κάμποσες στροφές με θαυμάσια θέα. Είναι επίσης πολυσύχναστη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες (ήδη από τη δεκαετία του 1960, όταν σύχναζαν εδώ πολλοί χίπηδες ερχόμενοι από το εξωτερικό) και μοιάζει αρκετά με τη Γλυφάδα, αφού συνδυάζει τη θάλασσα και τους πράσινους λόφους στο φόντο. Τα νερά βαθαίνουν ομαλά, ενώ θα βρείτε κι ένα γήπεδο beach volley.

Περάστε από τις μεσαιωνικές εκκλησίες

Λόγω της μακράς του ιστορίας, ο Πέλεκας διαθέτει και ορισμένα μνημεία που στέκουν εκεί ήδη από τον Μεσαίωνα. Στην πάνω πλατεία, εκεί όπου θα στρίψετε για να φτάσετε στο Παρατηρητήριο του Κάιζερ, θα δείτε τον διπλό ναό του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Αντωνίου. Ο οποίος υπήρχε ήδη το 1504, όπως μαρτυρά γραπτή μαρτυρία (ως εκκλησία του Αγίου Νικολάου μόνο), και φαίνεται να έχει ανεγερθεί σε περιοχή με ρωμαϊκό παρελθόν, αφού οι ανασκαφές γύρω του αποκάλυψαν καλυβίτες τάφους με κεραμίδες χαρακτηριστικές εκείνης της εποχής.

Λίγο πιο ψηλά, κοντά στο Παρατηρητήριο του Κάιζερ, θα συναντήσετε και την εκκλησία της Υπεραγίας Θεοτόκου Ευαγγελίστριας, η οποία ξεκίνησε ως μοναστήρι: έτσι την απαντάμε στις πρωιμότερες γραπτές μαρτυρίες, ήδη μάλιστα από το 1595.

Επισκεφθείτε τα παλιά αρχοντικά-αγροικίες

Τα εύφορα χωράφια στα ανατολικά του χωριού (μέχρι το λεγόμενο «λιβάδι του Ρόπα») έχουν μεγάλο παρελθόν αξιοποίησης από αξιωματούχους του Βυζαντίου και ύστερα από γαιοκτήμονες των νεότερων χρόνων. Στις μέρες μας μπορείτε ακόμα να δείτε 7 αρχοντικά-αγροικίες εκείνων των καιρών, που ανήκαν σε επιφανή ονόματα της περιοχής σαν τους Καποδίστριες, τους Μαρτσέλους, τους Φιομάχους κ.ά. Σώζονται οι ιδιόκτητες οικίες των οικογενειών Βασιλά, Βελιανίτη, Μιδέη-Πιέρη, Μούχα, Μπίζη, Προσαλέντη και Σταμούλη.

Κάντε αλεξίπτωτο πλαγιάς

Ο Πέλεκας είναι από τα ιδανικότερα σημεία της Κέρκυρας για όσους λατρεύουν το αλεξίπτωτο πλαγιάς (paragliding) ή θα ήθελαν να το δοκιμάσουν. Ο ορεινός του χαρακτήρας εξασφαλίζει ότι υπάρχει η απαιτούμενη απόσταση για να πετάξετε, ενώ η ειδυλλιακή θέα υπόσχεται να κάνει την εμπειρία σας μοναδική. Σχετικές εγκαταστάσεις υπάρχουν έξω από το χωριό, προς τον Κοντογιαλό, πάνω από τον οποίον και θα αιωρηθείτε.

ΠΗΓΗ: Στοιχεία από το travel.gr

 
 
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search