• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Κεντρικη Κερκυρα

ΛΑΣΥ Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων: Εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα προβλήματα εργαζομένων στον Τουρισμό

June 30, 2020 466

 

Η πανδημία έχει πλήξει ιδιαίτερα τον τουρισμό, τον επισιτισμό και τις μεταφορές. Οι χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο επισιτισμού- τουρισμού και συναφών επαγγελμάτων, οι μικροί επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης  και οι  αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες που στηρίζουν το εισόδημά τους στον τουρισμό βιώνουν δύσκολες και πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Όσο όμως και να προσπαθεί η κυβέρνηση να μας πείσει, ότι όλοι μαζί (εργαζόμενοι, μικροί, μεσαίοι και μεγάλοι του κλάδου) είμαστε στο ίδιο καράβι, η πραγματικότητα τη διαψεύδει.

Χιλιάδες εργαζόμενοι στο τουρισμό, εποχικοί στον επισιτισμό, αλλά και ξενοδοχοϋπάλληλοι με «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις, εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο, οδηγοί τουριστικών λεωφορείων, τουριστικοί συνοδοί,  ξεναγοί, αρκετοί βρίσκονται αποκλεισμένοι από τα υποτυπώδη μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, ενώ οι υπόλοιποι, που εντάσσονται στον «μηχανισμό στήριξης», πασχίζουν να επιβιώσουν με 534 ευρώ το μήνα. Την ίδια ώρα δηλαδή που οι εργαζόμενοι του κλάδου σε όλη τη χώρα αλλά και στη Κέρκυρα αντιμετωπίζουν την απειλή να τους κόψουν το ρεύμα, το νερό, να μην μπορούν να πληρώσουν το νοίκι, να καλύψουν τις βασικές ανάγκες των οικογενειών τους, κυβέρνηση και ΣΕΤΕ συζητούν πώς θα ροκανίσουν τα 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Η περίπτωση της ξενοδοχοϋπαλλήλου στη Ρόδο που αποτυπώθηκε με τραγικό τρόπο στη λιποθυμία του παιδιού της από τη πείνα, δε φέρνουμε αυτό το παράδειγμα για να προκαλέσουμε τη συμπόνια ή τη λύπη, αφού δεν είναι θέμα συναισθηματικό αλλά είναι βαθιά πολιτικό και ταξικό. Από τη μια δείχνει με τραγικό τρόπο την άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκονται χιλιάδες εργαζόμενοι και από την άλλη ότι οι σημερινές πολιτικές μιλάνε για κέρδη και ζημιές  χωρίς να υπολογίζουν τις ανθρώπινες ζωές. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το περιστατικό συνέβη στη Ρόδο σε ένα νησί δηλαδή που όπως και η Κέρκυρα θεωρείται «διαμάντι του τουρισμού», που χτυπάει η καρδιά της «βαριάς βιομηχανίας» της χώρας, όπως και εδώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα νησιά αυτά, κάθε χρόνο τα πεντάστερα ξενοδοχεία – μεγαθήρια ανακαινίζονται για να υποδεχτούν δεκάδες χιλιάδες τουρίστες, τα αεροπλάνα προσγειώνονται το ένα μετά το άλλο και οι μεγαλοξενοδόχοι δεν προλαβαίνουν να μετρήσουν τα ρεκόρ αφίξεων και κερδοφορίας. Μόνο το 2019 τα έσοδα ήταν 18δις, ενώ στην εξαετία πάνω από 120 δις ήταν τα κέρδη από τον τουρισμό. Αυτό το “τουριστικό θαύμα” και οι μεγάλοι ρυθμοί ανάπτυξης του κλάδου είχαν αναγκαία προϋπόθεση την ευελιξία στην αγορά εργασίας με τις 16 μορφές ελαστικής απασχόλησης, την εντατικοποίηση, τους χαμηλούς μισθούς και μια συλλογική σύμβαση εργασίας που κάλυπτε μόνο το 10% των εργαζόμενων στον κλάδο.

Τα παραπάνω, επιβεβαιώνουν το ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από την «εξωστρέφεια» της καπιταλιστικής οικονομίας, και δείχνει ταυτόχρονα ότι η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας ζει «στο όριο» και στην περίοδο της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της οικονομικής κρίσης. Γιατί αυτός που την πληρώνει κάθε φορά δεν είναι τα μεγάλα αφεντικά, αλλά οι εργαζόμενοι, οι μικροί επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι, αυτοί που ζουν στα «όρια».

Οι εξελίξεις στον τουρισμό με την πανδημία αλλά και προηγούμενα με την πτώχευση της Thomas Cook απογυμνώνουν πλήρως το αφήγημα της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων για την “εξωστρέφεια” της ελληνικής οικονομίας. Αφήγημα που αναμασούν Δημοτικές και περιφερειακές Αρχές, στοιχισμένες στα σχέδια μεγαλοξενοδόχων ή εφοπλιστών, αποσιωπώντας την αλληλεπίδραση των οικονομικών εξελίξεων στα πλαίσια της λεγόμενης οικονομία της αγοράς, αφήνοντας απροετοίμαστους τους χιλιάδες μικρομεσαίους και εργαζόμενους στον κλάδο. Όχι απλά δεν έχει θετικό πρόσημο για το λαό αλλά οδηγεί και την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία σε βαθύτερη κρίση. Την ίδια στιγμή, ο τουρισμός για το νησί μας έχει καταστεί μονοκαλλιέργεια, υπονομεύοντας ουσιαστικά υπαρκτές και κρίσιμες παραγωγικές δυνατότητες, που δεν αποτελούσαν όμως «συγκριτικό πλεονέκτημα» για τα κέρδη των επενδυτών.

Τα υψηλά νούμερα του τουριστικού προϊόντος, δεν έχουν αντανάκλαση στη βελτίωση των υποδομών του νησιού μας. Ενώ την ίδια στιγμή οι διακοπές και η αναψυχή αποτελούν απλησίαστο όνειρο για τη συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας.

Για τη λεγόμενη «επανεκκίνηση του Τουρισμού», είναι αδύνατο να τοποθετηθούμε χωρίς να αναφερθούμε στην κυβερνητική πολιτική και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που καθορίζουν και τις επιλογές σε επίπεδο Κέρκυρας.

Η ουσία αυτών των επιλογών, τις οποίες στηρίζει ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων, είναι από τη μια η ενίσχυση των ομίλων και μεγάλων επιχειρήσεων με κάθε τρόπο (επιδοτήσεις μισθών, μείωση «μη μισθολογικού κόστους», φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις, αντεργατικές ΠΝΠ, εκ περιτροπής εργασία, πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ κ.λπ.) και από την άλλη η προσαρμογή των όποιων υγειονομικών πρωτοκόλλων και περιορισμών στις απαιτήσεις του κεφαλαίου.

Βγάζουν μάτι και προκαλούν τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά» της κυβέρνησης και της ΕΕ για τα μέτρα προστασίας έναντι της πανδημίας. Από τη μία, απέναντι στο λαό συνεχίζεται η αποθέωση της «ατομικής ευθύνης» στην τήρηση μέτρων αυτοπροστασίας, και απ’ την άλλη, απέναντι στους επιχειρηματικούς ομίλους, αναιρούν προκλητικά κάθε «περιορισμό» για να στηρίξουν την κερδοφορία τους.

Επιβεβαιώνεται έτσι ότι η «επιστροφή στην κανονικότητα» γίνεται με κριτήριο τις ανάγκες του κεφαλαίου και όχι την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού. Ταυτόχρονα, έρχονται στην επιφάνεια οι ισχυροί ανταγωνισμοί στο εσωτερικό της ΕΕ, όπου τα κράτη – μέλη αδυνατούν να θεσπίσουν ενιαίους κανόνες για τον Τουρισμό και μεταθέτουν την ευθύνη στο κάθε κράτος ξεχωριστά.

Πιο ειδικά η επίσπευση του «ανοίγματος» του λιμανιού, της κρουαζιέρας, της μαρίνας και του αεροδρομίου δεν έχει συνοδευτεί από μια ενίσχυση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας και στήριξης των περιοχών που αναμένουν τους περισσότερους επισκέπτες.

Να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι με τον πολλαπλασιασμό των αφίξεων από τα μέσα Ιούνη και στο όνομα του να μην υπάρχουν εμπόδια στο «άνοιγμα» του Τουρισμού, τα μέτρα πρόληψης θα χαλαρώσουν κι άλλο, περιορίζοντας έτσι, ακόμα περισσότερο, τις δυνατότητες για έγκαιρη ανίχνευση «εισαγόμενων κρουσμάτων», αφού η απόφαση προβλέπει μόνο «δειγματοληπτικούς ελέγχους» σε πτήσεις από το εξωτερικό, που ούτε αυτές γίνονται για όλες τις πτήσεις. Οι τελευταίες μέρες έδωσαν περισσότερες αποδείξεις.

Το βασικό κριτήριο στη διαχείριση της πανδημίας από τις αστικές κυβερνήσεις και την ελληνική κυβέρνηση, είτε ο ιός είναι σε έξαρση είτε σε ύφεση, δεν είναι η προστασία της υγείας του λαού, είναι κυρίως η κερδοφορία και ο περιορισμός των επιπτώσεων της πανδημίας στην καπιταλιστική οικονομία.

Μετά από 176.000 νεκρούς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε ότι ο δείκτης επικινδυνότητας από τον κορονοϊό για τους εργαζόμενους είναι χαμηλός! Ετσι έδωσε το πράσινο φως στις κυβερνήσεις, στους βιομηχάνους, στις αεροπορικές εταιρείες, στο ξενοδοχειακό και το εφοπλιστικό κεφάλαιο. Τους έδωσε το πράσινο φως να παστώνουν σαν σαρδέλες τους εργαζόμενους, τους ταξιδιώτες, να κάνουν «εκπτώσεις» στις ανάγκες καθολικών διαγνωστικών ελέγχων, στο όνομα «να μην αποθαρρύνονται οι τουρίστες»!!!

Αντίστοιχα, δίπλα στην απόφαση κυβέρνησης και ΕΕ για 100% πληρότητα στα αεροπλάνα, δηλαδή για συνθήκες αυξημένου συγχρωτισμού σε πολύωρες πτήσεις, με απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας χαλαρώνουν πλέον τα σχετικά πρωτόκολλα και στην ακτοπλοΐα!

Με λίγα λόγια, κάθε προληπτικό μέτρο θεωρείται «κόστος» για το κεφάλαιο και για αυτό επιδιώκεται να περιοριστεί όσο είναι δυνατό. Κι όλα αυτά, την ίδια ώρα που κουνάνε το δάχτυλο στο λαό ότι «ο κίνδυνος δεν έχει περάσει», επιμένοντας στην «ατομική ευθύνη»… και κάνουν τον κέρβερο στους εργαζόμενους!

Γίνεται μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια απατηλή εικόνα ότι οι τουριστικές περιοχές είναι προστατευμένες από την πανδημία του κορονοϊού, παρόλο που οι τουρίστες που θα τις επισκέπτονται δεν θα υπόκεινται σε κανέναν ουσιαστικό, προληπτικό ιατρικό έλεγχο και χωρίς την εφαρμογή αναγκαίων συστηματικών και καθολικών μέτρων στα αεροπλάνα.

Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική και οφείλουν όλοι, κυβέρνηση και Δήμος, να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ο κίνδυνος να εμφανιστούν μαζικά κρούσματα του κορονοϊού είναι πολύ μεγάλος (δίπλα μας στη Παραμυθιά τα κρούσματα συνεχώς αυξάνονται), ενώ τα μέσα πρόληψης και έγκαιρης αντιμετώπισης παραμένουν από ανεπαρκή έως ανύπαρκτα.

Οι ελλείψεις που συνεχίζουν να υπάρχουν στο νοσοκομείο, στα Κέντρα Υγείας είναι τραγικές, με αποτέλεσμα αυτές οι δομές να αδυνατούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες, πολύ δε περισσότερο τις ακόμη πιο αυξημένες ανάγκες της τουριστικής περιόδου, και μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας. Το πολυδιαφημισμένο μηχάνημα ανίχνευση του covid-19 που δωρίθηκε στο ΓΝΚ δε λειτουργεί ακόμη ενώ οι προσλήψεις έγιναν με το σταγονόμετρο και σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τα τεράστια κενά.

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα γίνονται «λάστιχο», με βασικό κριτήριο τις απαιτήσεις των tour operators, μεγάλων ξενοδοχείων και αεροπορικών εταιρειών, που θα κληθούν να τα εφαρμόσουν εργαζόμενοι σε συνθήκες σκληρής εργασίας και εντατικοποίησης, χωρίς την οποιαδήποτε ρήτρα επιπλέον προσλήψεων για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών.

Με βάση τα παραπάνω, ως «Λαϊκή Συσπείρωση» θέτουμε ως προτεραιότητα τη στήριξη των δίκαιων αιτημάτων των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων στον κλάδο του Τουρισμού – Επισιτισμού και τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα για τη συνδυασμένη ενίσχυση του συστήματος Υγείας, των μέτρων πολιτικής προστασίας, των υποδομών των τουριστικών περιοχών. Καλούμε σήμερα το δημοτικό συμβούλιο να στηρίξει τα επικαιροποιημένα αιτήματα του κλάδου όπως τα παραθέτουμε παρακάτω:

  • Με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας να διασφαλιστεί το εισόδημα όλων των εργαζομένων στον κλάδο, να ακυρωθούν οι χιλιάδες απολύσεις, να μη γίνουν άλλες, να καταργηθούν οι αντεργατικές ΠΝΠ, να διασφαλιστεί για το χειμώνα, επίδομα ανεργίας για τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις και για όσο διαρκεί η ανεργία.
  • Όλοι οι εποχικοί και εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις να επαναπροσληφθούν σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο Ν.1346/83, το αργότερο μέχρι τις καταληκτικές ημερομηνίες που προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις σε κάθε περιοχή.
  • Να γίνει υποχρεωτική η Κλαδική ΣΣΕ των εργαζομένων στα Επισιτιστικά Καταστήματα.
  • Να εφαρμοστούν υποχρεωτικά οι κλαδικές ΣΣΕ στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό. Όλοι όσοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα στήριξης με αναστολή εργασίας να επεκταθεί το πρόγραμμα και για τον Οκτώβριο και το ύψος της αμοιβής να είναι ίσο με τον συμβατικό μισθό της κλαδικής συλλογικής σύμβασης.
  • Να εξασφαλιστεί η τήρηση των όρων των Κλαδικών και των Τοπικών Κλαδικών ΣΣΕ των εργαζομένων στον τουρισμό-επισιτισμό, χωρίς καμιά μονομερή μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις, καμιά αρνητική μεταβολή στα μισθολογικά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα.
  • Σε περίπτωση που τα εποχικά ξενοδοχεία και τα εποχικά επισιτιστικά καταστήματα συνεχίσουν με απόφαση της κυβέρνησης να είναι σε αναστολή λειτουργίας και μετά από τις καταληκτικές ημερομηνίες επαναπρόσληψης, να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι, εποχικοί και ελαστικά απασχολούμενοι (ορισμένου χρόνου, με συμβάσεις μιας μέρας, εργολαβικοί κ.λ.π.) στον μηχανισμό στήριξης και να λαμβάνουν την προβλεπόμενη από την κλαδική ΣΣΕ αμοιβή ως αποζημίωση μέχρι να ανοίξουν οι επιχειρήσεις. Το κράτος να καταβάλει όλες τις ασφαλιστικές εισφορές.
  • Για το διάστημα μέχρι την καταληκτική ημερομηνία επαναπρόσληψης να δοθεί επίδομα ανεργίας ύψους 600 ευρώ, για όλους όσους εργάστηκαν την περασμένη περίοδο απασχόλησης, ανεξάρτητα αν επιδοτήθηκε ως σήμερα η ανεργία τους, με οποιαδήποτε εργασιακή σχέση κι αν δούλεψαν.
  • Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείων και ρυθμίσεων στην εφορία. Να σταματήσουν άμεσα όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, οι εντολές για διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.
  • Να εξασφαλιστεί η ασφαλιστική ικανότητα και η επιδότηση ανεργίας όλων των εργαζομένων και των οικογενειών τους για το 2021, ανεξάρτητα αν συμπληρώσουν φέτος τις ασφαλιστικές ημέρες που απαιτούνται. Να λάβουν επίδομα ανεργίας από τη λήξη της τουριστικής περιόδου έως την ανάληψη εργασίας το 2021.
  • Για τους επαγγελματίες, με προτεραιότητα όσους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ, να επανενταχθούν άμεσα στο αφορολόγητο, να μην πληρώνουν ΕΝΦΙΑ και τέλος επιτηδεύματος για το 2019, στην προοπτική της πλήρους κατάργησής τους. Να απαλλαγούν από χρέη ατομικής ασφάλισης για όλη την περίοδο των έκτακτων μέτρων, να μειωθούν τιμολόγια και να παραγραφούν χρέη για φως, νερό, τηλέφωνο, όσο τα καταστήματα ήταν κλειστά.
  • Αμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς του Τουρισμού – Επισιτισμού. Να γίνουν δωρεάν τα τεστ για Covid-19 σε όλους τους εργαζόμενους. Να γίνουν προσλήψεις επιπλέον προσωπικού για την ορθή εφαρμογή των πρωτοκόλλων προστασίας των πελατών και των εργαζομένων.
  • Να καλυφθούν τώρα, με διορισμούς μόνιμου προσωπικού, όλα τα κενά που υπάρχουν σε ιατρικό, νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό στις δημόσιες δομές Υγείας της περιοχής, να στελεχωθούν με όλες τις απαιτούμενες ειδικότητες τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. Να επιταχθούν από το κράτος οι ιδιωτικές δομές Υγείας και να ενταχθούν οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί σε κρατικό σχέδιο για τη δωρεάν κάλυψη των αναγκών του λαού.
  • Να υπάρξει ουσιαστικός προληπτικός έλεγχος στις μεγάλες τουριστικές μονάδες, στις τουριστικές ζώνες, στα χωριά (με μαζικά τεστ – θερμομετρήσεις σε τουρίστες και εργαζόμενους, μόνιμους κατοίκους), από γιατρούς και υγειονομικό προσωπικό ενταγμένους στο δημόσιο σύστημα Υγείας και με ευθύνη του ΕΟΔΥ. Ο καθημερινός έλεγχος στις τουριστικές μονάδες και στα άλλα καταλύματα, για την τήρηση των αναγκαίων μέτρων προστασίας και την έγκαιρη αντιμετώπιση κρουσμάτων με κορονοϊό ή άλλες ασθένειες, πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από γιατρούς και προσωπικό που ανήκουν στο δημόσιο σύστημα και όχι ο «έλεγχος» να ανατίθεται στους επιχειρηματίες, όπως κάνει η κυβέρνηση.
  • Ο Δήμος να επιμείνει να υπάρξει σχεδιασμός αξιοποίησης αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας (π.χ. επόπτες Υγείας) και για το σκοπό αυτό να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις, η στήριξη με μέσα μεταφοράς κ.λπ.
  • Διεύρυνση του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού στο ύψος των αναγκών, με διασφάλιση της δυνατότητας έγκαιρης επιλογής και αξιοποίηση του προγράμματος από εργαζόμενους και ανέργους.
  • Να διεκδικηθούν κονδύλια και να ιεραρχηθούν παρεμβάσεις που αφορούν έργα πολιτικής προστασίας, αναβάθμισης του οδικού δικτύου, αντιμετώπισης της λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα το καλοκαίρι πολλά χωριά του νησιού μας.

Το δημοτικό συμβούλιο να δηλώσει έμπρακτα αυτή τη στήριξη αποφασίζοντας:

  • Απαλλαγή από τα ανταποδοτικά τέλη όλων των ανέργων και των εργαζομένων που θα μπουν στο μηχανισμό στήριξης. Να μην υπάρχουν χρεώσεις στο νερό από τη ΔΕΥΑΚ για αυτό το διάστημα.
  • Να σταματήσουν άμεσα όλες οι εντολές για διακοπή ύδρευσης από τη ΔΕΥΑΚ όσων χρωστούν και ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες.
  • Διεύρυνση του δικτύου αλληλεγγύης του Δήμου (χωρίς εισοδηματικά κριτήρια για τις παραπάνω κατηγορίες εργαζομένων) σε συνεργασία με το κλαδικό και τα επιχειρησιακά σωματεία που γνωρίζουν πολύ καλά την κατάσταση των εργαζομένων και δέχονται ήδη τέτοιες καταγγελίες.

Για όλα τα παραπάνω απαιτούνται κονδύλια και βεβαίως να επιβαρυνθούν οικονομικά οι επιχειρηματικοί όμιλοι, που ως γνωστόν συνεισφέρουν μόνο στο 5% των φορολογικών εσόδων, ενώ το υπόλοιπο 95% το φορτώνονται μισθωτοί, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι και μικρές επιχειρήσεις.

Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» θεωρούμε ότι χρειάζεται ριζικά διαφορετική πορεία, ότι η αναψυχή και η ξεκούραση πρέπει να αποτελούν κατοχυρωμένο δικαίωμα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων και όχι ένα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα. Να απολαμβάνουν τις ομορφιές όλης της Κέρκυρας, σύγχρονες υποδομές, πρώτα και κύρια οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής, η νεολαία, που τώρα αδυνατούν σε ένα μεγάλο ποσοστό, κυρίως για οικονομικούς λόγους.

Να έχουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο συγκροτημένα δικαιώματα και όχι να χτίζονται «τουριστικά θαύματα» πάνω σε μισθούς πείνας και συνθήκες γαλέρας. Να απολαμβάνουν και οι ίδιοι μέρες ξεκούρασης και αναψυχής, να μειωθεί ο ημερήσιος χρόνος εργασίας, ιδιαίτερα την περίοδο αιχμής, με ταυτόχρονη αύξηση του εισοδήματός τους.

Ταυτόχρονα, να μπορεί να στηριχθεί η υποδοχή των επισκεπτών με έργα υποδομής και συγκεκριμένο σχεδιασμό. Να μπει τελικά φρένο σε μια τουριστική ανάπτυξη που κοιτάει στην τσέπη και όχι στο πώς θα γίνει γέφυρα πραγματικής φιλίας, γνωριμίας και συνεργασίας των λαών.

Για όλα τα παραπάνω, βεβαίως, απαιτούνται μεγάλες – ριζικές αλλαγές σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας, που θα τα κατοχυρώσουν ανεπίστρεπτα. Απαιτείται να χαράξουμε πραγματική εναλλακτική πορεία, να προχωρήσουμε σε ένα δρόμο ανάπτυξης όπου το βασικό κριτήριο θα είναι η συνδυασμένη κάλυψη των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών και όχι η κερδοφορία των λίγων μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

Σε αυτήν την κατεύθυνση οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις, αποκαλύπτοντας τους μύθους για μια τουριστική ανάπτυξη που δήθεν τους «χωράει όλους» και ταυτόχρονα στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στον κλάδο.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search